Jazzilla on tekijänsä -konserttisarja

1230
lukukertaa

Jazzilla on tekijänsä! Lokakuun alussa on tilaisuus suorittaa kotimaisen jazzin intensiivikurssi. Helsingin UMO Jazz House isännöi kolmipäiväistä Jazzilla on tekijänsä -konserttisarjaa, jonka ohjelmassa on mm. kolme kantaesitystä pienyhtyeelle ja seitsemän big bandille. Kantaesitettävät sävellykset ovat Elvis ry:n ja UMOn tilaamia.

Keskiviikkona soitetaan jazzin ja kansanmusiikin ristipistoja. Matti Kontion Kalliomaalaus sai huikean vastaanoton viime kesän Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, ja teoksen tilaaja Elvis ry otti sen mukaan myös jazzkonserttisarjaansa. Kontion teos nivoutuu hienosti folk-jazzin legendan Karelian esitykseen, onhan Kontio itse soittanut yhtyeessä. Karelia vieraineen jammaa veteraaniryhmän johtohahmon Seppo ’Paroni’ Paakkunaisen musiikkia. Jää nähtäväksi, mihin suuntaan musiikki sitten kääntyy, sillä illan päättää yllätyksiin taipuvainen M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen duo.

Torstaina on luvassa mielenkiintoisten ja sopivasti erilaisten säveltäjien pienyhtyejazzia; kolmen kappaleen esityskokoonpanot vaihtelevat triosta kvintettiin. Elvis ry tilasi konserttiin uutta musiikkia Kari Ikoselta (Tangolla päähän), Olavi Louhivuorelta (Yöeläjä) ja Pekka Pohjolalta (Confused). Teosten esittäjät ovat suomalaisen jazzin kärkikaartia, ja säveltäjät saavat kerrankin istua katsomossa.

Aleksis Kiven kirjallisia teemoja tulkitaan perjantain Sauna palaa -konsertissa, joka on varsinainen big band -tapaus: tuskin koskaan kuullaan yhden illan aikana seitsemää kotimaista kantaesitystä. Illan seitsemän säveltäjäveljestä ovat Mikko Hassinen (Simeoni), Kari Ikonen (Kalvean immen tarina), Eero Koivistoinen (Stenvall), Jukka Linkola (Otava), Kirmo Lintinen (Kivelle), Eero Ojanen (Kivi palaa) ja Jarmo Savolainen (Kuu ulvoo). Teosten tilaaja UMO Jazz Orchestra esittää kaikki sävellykset.

Jazzilla on tekijänsä -konserttisarjan järjestävät yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, Suomen Jazzliitto ja UMO. Viisikymppiseksi ehtineen Elviksen juhlavuosi tuo kevyen musiikin luovia tekijöitä esiin leveällä rintamalla. Lauluntekijät esiintyivät pitkin kevättä Helsingin Kulttuuriareena Gloriassa ja nykykansanmusiikin tekijöiden uutuuksia soitettiin sävellyskonsertissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Lastenmusiikin ikihelmiä ja uusia lastenlauluja hihkutaan Järvenpää-talossa 26. syyskuuta, ja Elvis ry:n 50-vuotisjuhlakonsertti soi Tampere-talossa 5. lokakuuta.

Ohjelma:

6.10. klo 21, UMO Jazz House
Kalliomaalaus, Karelia ja M.A.
Matti Kontio: Kalliomaalaus (Muusikot: Abdissa Assefa, Mikko Hassinen, Matti Kontio, Esa Kotilainen, Eerik Siikasaari, Heikki Syrjänen ja Timo Väänänen)
Karelia jammaa Paronia (Muusikot: Seppo Paakkunainen, Matti Kontio, Esa Kotilainen, Eerik Siikasaari ja Judo Wasama. Vieraina: Seppo Kantonen ja Mikko Hassinen)
M.A. Numminen ja Pedro Hietanen på svenska

7.10. klo 21, UMO Jazz House
Tangolla päähän!
Kari Ikonen: Tangolla päähän (ke.) (Muusikot: Seppo Kantonen, Ville Huolman ja Mikko Hassinen)
Olavi Louhivuori: Yöeläjä (ke.) (Muusikot: Lasse Sakara, Osmo Ikonen, Ville Huolman ja Mikko Hassinen)
Pekka Pohjola: Confused (ke.) (Muusikot: Mikko Innanen, Ilmari Pohjola, Tero Saarti, Mikko Pettinen, Ville Huolman ja Mikko Hassinen)

8.10. klo 21, UMO Jazz House
Sauna palaa? Aleksis Kivi 170 vuotta
Mikko Hassinen: Simeoni
Kari Ikonen: Kalvean immen tarina
Eero Koivistoinen: Stenvall (Impivaara – Stenvall – Pirunpolska)
Jukka Linkola: Otava
Kirmo Lintinen: Kivelle
Eero Ojanen: Kivi palaa
Jarmo Savolainen: Kuu ulvoo
(Muusikot: UMO Jazz Orchestra)