André Sumelius Lift Vapaat Äänet -kiertueella

1205
lukukertaa
André Sumelius
André Sumelius. Kuva: Maarit Kytöharju.
André Sumelius
André Sumelius. Kuva: Maarit Kytöharju.

Pian on kulunut kahdeksan vuotta siitä, kun Yves Robertin kvartetti oli mukana ensimmäisellä Vapaat äänet -kiertueella marrakuussa 1996. Hän lähtee nyt Suomen kiertueelle La Tendresse -trionsa kanssa (tendresse=herkkyys). Trion ECM-levymerkillä julkaisema levy ”In Touch” on kerännyt paljon kiitoksia. Tällä lämminhenkisellä otsikolla Yves Robert esittelee herkkää ja sensitiivistä musiikkia, joka nostattaa kuulijassaan paljon mielikuvia. Ohjelma on elastinen kokonaisuus, joka sekoittaa melodioita, ääniä ja solistikohtaisia improvisaatio-osuuksia. Musiikki loihtii esiin hyväilyjä, intiimejä keskusteluja, hymyjä ja päätyy eri vaiheiden kautta musiikilliseen hullutteluun. Kuten bändin keulahahmo Robert määrittelee: ”Enemmän kuin musiikkia, La Tendresse juhlistaa aistimisen ja olemassaolon riemua”.

Yves Robert (s. 1958) on kehittänyt virtuoosisen tyylin, joka on täynnä erilaisia soinnillisia tekniikoita, kuten moniäänisyys, kiertohengitys, imu… Hän on lahjakas improvisoija ja hänen pasuunansoittonsa on jo parin- kymmenen vuoden ajan tullut tunnetuksi Euroopan jazznäyttämöillä ranskalaisen uuden jazzin takuutuotteena. Hän on soittanut ARFI-kollektiivin yhtyeissä, Compagnie Lubat’n kanssa, Orchestre National du de jazzin riveissä, Michel Portalin, Daniel Humairin, Joëlle Léandren, Derek Baileyn, Louis Sclavisin, Marc Ducret’n ja ja monen muun nykyjazzin suuren nimen rinnalla. Hänen omista yhtyeistään muistetaan loistava trio basisti Bruno Chevillonin ja rumpali Aaron Scottiin kanssa vuosina 1988-90 ja unohtumaton kvartetti kitaristi Philippe Deschepperin, basisti Claude Tchamitchianin ja rumpali Alfred Spirlin kanssa, joka ihastutti ja hämmästytti lukuisia suomalaisia marraskuussa 1996.

Didier Petit (s. 1962) on Denis Colin triosta ja omista sooloesityksistään tuttu sellisti Suomessa. ”Sello on Petit’n käsissä yhtä luotevasti melodia- kuin rytmisoitinkin” kirjoittaa Mikko Voutilainen Keskisuomalaisessa. Luotettava ja karismattinen soittaja myös käyttää ääntä ja todella eläytyy musiikkiin, niin kuin todettiin duokonsertissa norjalaisen rumpali Terje Isungsetin kanssa viime kesän Ultra Musicissa Porissa.

Rumpali Edward Perraud (s. 1970) on uusi tuttavuus Suomessa. Huikea muusikko, avoin ja kekseliäs – hän vaikuttaa Ranskan improvisoidun musiikin kentällä mm. Sylvain Kassapin, Hasse Poulsenin ja askettäin Suomessa Bropätalo-yhtyeessä kuullun basisti Eric Brochardin kanssa. Hänen taustaansa kuuluvat niin rockmusiikki kuin nykymusiikkikin. Jazzvaikutteita hän on saanut enimmäkseen suurilta rumpaleilta kuten Elvin Jones, Tony Williams, Billy Cobham…

Rumpali André Sumeliuksen Lift-yhtye vie meidät persoonallisen säveltäjän omaa polkua. Taitava ja kypsä nuori muusikko on koonnut kvintetin jonka miehistö kuuluu suomalaisen jazzin eturiviin. Sumelius itse on yhtyeen katalysaattori joka valaa soittajille sisäistä voimaa. Liftin muusikot, Lasse Lindgreniä lukuun ottamatta osallistuvat nyt ensimmäistä kertaa tähän ranskalais-suomalaiseen jazzyhteistyöprojektiin.

Sonny Heinilä (s.1966) on suomalaisen jazzin keulahahmoja. Tätä puupuhaltimien mestaria arvostetaan myös pätevänä kapellimestarina ja säveltäjänä. Hänen trionsa basisti Anders Jorminin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa on vakiinnuttanut hänet Pohjoismaiden vapaan jazzin keskeiseksi hahmoksi. Hänen luova roolinsa Lift-yhtyeessä sai uusia ulottuvuuksia, kun hän vuonna 2002 kiersi Intiaa bansurihuilun soittajana intialaisten carnatic-muusikoiden ja Sumeliuksen kanssa.

Severi Pyysalon (s.1967) velhovibrafonistin maine ulottuu koko maailman jazzpiireihin. Hänen jazzmeriittinsä ovat niin vaikuttavia ja yleisesti tiedossa että tuntuu turhalta luetteloida niitä suomalaiselle yleisölle. Se että hän on mukana Lift-yhteessä kertoo huippusoittajan avoimuudesta ja pysyvästä halusta ottaa vastaan uusia haasteita.

Teemu Viinikainen (s. 1975) on nuori, kansainvälisestikin mitattuna korkeatasoinen jazzkitaristi, jonka vapautunut ilmaisu kantaa kuuntelevasta herkkyydestä ilmiömäiseen tekniseen taituruuteen”. Näin raati perustelee askettäin luovutettua Sony Jazzpalkintoa tälle mm. U-Street All Starsista tunnetulle kitaristille.

Lasse Lindgrenin (s. 1977) instrumentti, akustinen bassokitara, on aika vähän kuultu jazzissa. Sen sijaan mies itse ei ole lainkaan tuntematon suomalaisissa jazzpiireissä. Soitettuaan Jukka Perkon Hurmio-orkesterin ja monien muiden kanssa, Lindgren on vakiinnuttanut paikkansa maan huippubasistien joukossa.

André Sumelius (s. 1977) muutti Suomesta Yhdysvaltoihin vuonna 1988. Siellä asuessaan hän opiskeli rumpujen soittoa San Franciscossa Tony Williamsin (Miles Davis, Weather Report, Joni Mitchell) opetuksessa 1995-96. Tämän jälkeen hän muutti Los Angelesiin, missä jatkoi rumpujen opiskelua Will Kennedyn kanssa tehden samalla konsertteja mm. Kyle Eastwoodin, Bobby Shewn ja Don Menzan kanssa. Suomeen palattuaan Sumelius on vaikuttanut mm. Jani Malmin, Sakari Kukon sekä Otto Donnerin yhtyeissä. Tämän lisäksi hän on järjestänyt jazz-jameja Helsingin eri klubeilla, solisteinaan Suomen parhaimmistoon kuuluvia jazz-soittajia. Sumelius on tehnyt konsertteja sekä äänityksiä mm. seuraavien soittajien kanssa: Juhani Aaltonen, Jarmo Savolainen, Seppo Kantonen, Niklas Winter, Severi Pyysalo, Sonny Heinilä, Ron McClure, Iro Haarla, Cameron Brown, Uffe Krokfors, Samuli Mikkonen, Rasmus Korsström, Pepa Päivinen, Lasse Lindgren, Eero Koivistoinen, Jukka Perko, Mikko Innanen, Manuel Dunkel ja Jouni Järvelä.

”Taitavien soittajien kutsuminen yhtä aikaa studioon ei vielä automaattisesti takaa onnistunutta levytystä. Pelkkä tekninen taituruus ei riitä, sillä kaikessa taiteessa on aina kyse myös jostain muusta, sisällöstä ja merkityksestä. Rumpali André Sumeliuksen Lift-yhtyeen Kaira-levyllä tuota välttämätöntä ”jotain muuta” on tavallista rutiinilevytystä enemmän.” Niin toteaa Jukka Piiroinen (Riverside jazz ry) Suomijazz -verkkolehdessa. Liftin ensilevytys ”Kaira” (Abovoice) palkittiin vuonna 2003 Jazz Emmalla.

HERKKYYDEN, TAIDON JA VISION EHDOILLA

Vuoden 2004 Vapaat äänet -kiertue tuo jälleen vahvoja näkemyksiä tämän ajan jazzmusiikkiin. Mukana on kaksi sukupolvea Ranskan ja Suomen nimekkäimpiä ja kiehtovimpia muusikkoja. Tuttuun tapaan yhtyeet kiertävät yhdessä läpi Suomen ja jokaisesta konsertista muodostuu tapahtuma, kahden yhtyeen pienimuotoinen festivaali-ilta. Vapaiden äänien 15. kiertue käsittää 10 paikkakuntaa, joista neljä uutta: Salo, Savonlinna, Ylivieska ja Hämeenlinna.

ANDRE SUMELIUS LIFT (Suomi)
Andre Sumelius (sävellykset, rummut)
Sonny Heinilä (saksofonit)
Severi Pyysalo (vibrafoni)
Teemu Viinikainen (kitara)
Lasse Lindgren (basso)

YVES ROBERT TRIO – LA TENDRESSE (Ranska)
Yves Robert (pasuuna)
Didier Petit (sello)
Edward Perraud (rummut)

Kiertueaikataulu:
ma 12.4. Salo, veturitalli klo 18
ti 13.4. Kuusankoski-talo klo 19
ke 14.4. Savonlinna, Oopperakellari klo 20
to 15.4. Helsinki, Kanneltalo klo 19
pe 16.4. Tampere, klubi klo 21
la 17.4. Ylivieska, akustiikka klo 19
ma 19.4. Hämeenlinna, teatteri Verstas klo 19
ti 20.4. Turku, Blanko klo 20
ke 21.4. Oulu, NuKu klo 19
to 22.4. Jyväskylä, Jazzbar klo 21

Yhteistuotanto Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet. Kiertuetta tukevat: Suomi: ESEK, Opetusministeriö, Lamor, Ranska: kulttuuriministeriö, AFAA, Ranskan kulttuurikeskus, Spedidam, Sacem.