BROPÄTALO Vapaat äänet -kiertueella

1093
lukukertaa

BROPÄTALO (Suomi, Ranska, Espanja):
Pepa Päivinen, saksofoni, huilut
Jorma Tapio, saksofoni, huilut
Eric Brochard, kontrabasso
Ramon Lopez, rummut

Ensimmäiset tavut ovat olennaisia ilmaisun synnyssä ja vuoropuhelussa. Bropätalon muusikot yhdistävät nimiensä ensimmäiset tavut ja julistavat näin halunsa aloittaa dialogi. He rakentavat yhdessä talon, jonka nimi muistuttaa jotain kuvitteellista kieltä – kieltä, jonka he kehittävät työnsä edistyessä.

Tämä kohtaaminen sai alkunsa Pepa Päivisen ja Jorma Tapion halusta jatkaa kauan sitten Edward Vesalan Sound & Fury -yhtyeessä alkanutta soittokumppanuutta ja tehdä yhteinen löytöretki uusiin horisontteihin. Soinnin uljaus, kollektiivinen energia ja kerronnan voima ovat tämän projektin avainsanat. Juuri siitä syystä on luonnollista liittää heidän yhteyteensä Ranskassa vaikuttava espanjalainen rumpali-perkussionisti Ramon Lopez, kokenut ja ilmaisuvoimainen muusikko. Sekä Eric Brochard, nuori ranskalainen kontrabasisti, jonka musiikillinen persoonallisuus on jo muotoutunut hyvin vahvaksi. Näitä kahta muusikkoa ei ole ennen kuultu Suomessa, jos mukaan ei lasketa Lopezin esiintymistä vuoden 1998 April Jazzissa l’Orchestre National de Jazzin riveissä.

Bropätalo soittaa 3 konserttia: 10.3. Helsinki, Malmitalo, 13.3. Turku, musiikiopisto ja14.3. Tampere, Telakka.

Sen lisäksi Eric Brochard ja Ramon Lopez esiintyvät soolona Bettina Rheimsin näyttelyssä Helsingin kaupungin taidemuseossa: 7.3. Eric Brochardin soolokonsertti,  14.3. Ramon Lopezin soolokonsertti.

Eric Brochardin soolo

Eric Brochard soittaa akustista kontrabassoa – ja vain akustista kontrabassoa. Vaikka sen tietää ei voi välttyä kuulemanssa hänen luomassaan äänimateriaalissa muiden instrumenttien kaikuja: jousia, puhaltimia tai erilaisia lyömäsoittimia. Soolossaan hän kutsuu kuulijat eräänlaiseen villin ja runollisen taikkuden juhlaan. Se on kuin rituaalinen seremonia, jossa loitsurytmit ja hypnoottiset spiraalit kuljettavat maailmaansa. Hän lumoaa musiikillisen universuminsa voimalla ja soittonsa draaman tajulla. Brochard on valmistunut Poitiersin konservatoriosta ja kehittänyt monipuolisen musiikki-, jazz- ja etnokokemuksien jälkeen oman persoonallisen musiikkimaailmansa vapaan improvisaation kautta.

Ramon Lopezin soolo

Ramon Lopez hämmästyttää vertaansa vailla olevalla rytmisellä vakuuttavuudella, hienostuneella sointuvärien ja dynamiikan vaistolla. Sekä kyvyllään tuottaa raakaa runollisuutta. Yksin instrumenttinsa kanssa hän kehittää uskomattomat kertojanlahjan, sarjan täynnä tapahtumien käänteitä teatterin tapaan, sortumatta tekniseen leikkaluun. Hän keskityy luomaan musiikkia, huolehtii melodiasta ja nyansseista, eleet ja tunne ovat sopusoinnussa. Muutto Alicantesta Pariisiin keskellä 80-luvkua jalosti ujosta nuoresta miesta yhden Euroopan improvisoidun musiikin näyttämön luotettavimista ja omaperäisimmistä lyömäsoittajista.

Bropätalon kiertueen tuotanto: Vapaat äänet Ranskan kulttuurikeskuksen, Ranskan kulttuuriministeriön ja AFAA:n tuella.