Ateneum 2019

1309
lukukertaa
Photography by Roope Pokki ; Design by Matti Nives.

2020 We Jazz Records WJCD19
We Jazz Live Plates / Vol. 2

OK:KO
1.Syrtti (Okko Saastamoinen)
2.Piik (Toomas Keski-Säntti)

Alder Ego
3.Cubism (Joonas Leppänen)
4.Mystery room Nr. 6 (Joonas Leppänen)

Timo Lassy & Teppo Mäkynen
5.Fallow (Timo Lassy, Teppo Mäkynen)
6.Goldenrod (Timo Lassy, Teppo Mäkynen)

OK:KO recorded 20 March 2019
Okko Saastamoinen (drums), Jarno Tikka (tenor sax), Toomas Keski-Säntti (Fender Rhodes), Mikael Saastamoinen (bass)

Alder Ego recorded 15 May 2019
Joonas Leppänen (drums), Tomi Nikku (trumpet), Jarno Tikka (tenor sax), Teemu Åkerblom (bass)

Timo Lassy & Teppo Mäkynen recorded 17 April 2019
Timo Lassy /tenor sax), Teppo Mäkynen (drums)

Recorded live at Ateneum Museum in Helsinki, spring 2019, at Ateneum-klubi X We Jazz events
Produced by Matti Nives
Recorded, mixed & mastered by Juho Luukkainen

Arvio: 4 tähteä

 

We Jazz Records julkaisi toukokuun lopulla kaksi kokoelmalevyä vuoden 2019 konserttisarjoistaan, kummankin kolmen yhtyeen edustuksella. Se toinen levy tuo kuulumisia Lonna-saaren kesäkonserteista, käsillä oleva albumi on kooste kunnianarvoisan Ateneumin kevätkonserteista.

We Jazzin kannalta levyt ovat käteviä käyntikortteja, tallin monipuolisuuden ja laadun manifesteja. Samalla Ateneum-kooste toimii erittäin hyvin kokonaisuutena. Se tarjoaa kolme kiinnostavaa näkökulmaa jazziin taiteena, joten modernista jazzilmaisusta kiinnostuneet eivät pääse herpaantumaan hetkeksikään.

Ateneum-sarja on rakennettu rumpaleiden kautta: sekä OK:KO että Alder Ego ovat säveltävien rumpaleiden vetämiä yhtyeitä ja kokonaisuuden viimeistelevässä duossa rumpali Teppo Mäkynen on tasan saksofonisti Timo Lassyn rinnalla.

OK:KO-yhtyeen Syrtti-kappaleen saksofoniteema on näppärä, mutta samalla käytössä kuluvaa sorttia. OK:KO-soundi on kuitenkin kultaa Jarno Tikan vapauduttua improvisaatioon. Pienten eleiden ja tiheän tekstuurin Piik läikähtelee jännittävästi ja tehokkaasti.

Alder Egon kuulee abstraktiksi taiteeksi ilman nimivarmistustakin. Cubism on on täynnä erimuotoisia geometrisiä palasia, jotka loksahtelevat päällekkäin ja lomittain milloin suloisen sujuvasti, milloin hauskasti lonksuen. Teemu Åkerblomin muheva bassoriffittely pohjustaa puolestaan kuutoshuoneen mysteerejä, Jarno Tikan saksofoni ja Tomi Nikun trumpetti ovat ihan vain kahdestaan yhteispelissään kuin pieni kuoro.

Tuli jo leimattua Ateneum-sarja rumpaleille, mutta yhtä innoissaan ovat varmasti tenorisaksofonin ystävät. Jarno Tikan soitto kahdessa ensimmäisessä yhtyeessä on nautittavaa, keskittynyttä ja herkkävireistä. Timo Lassy jalostaa tätä moodia meditatiivisuuteen asti, joten rajuna tuuttaajana tunnettu muusikko laajentaa monen korvissa taiteilijakuvaansa.