Anni Elif: Edith

4051
lukukertaa
Photo by Vanessa Riki ; Cover design by Camille Romano.

2017 Eclipse Music ECD-201747

1.Animalisk hymn
2.Det främmande trädet
3.Ingenstans
4.Stormen
5.Smärtan
6.Till fots fick jag gå genom solsystemen
7.Stjärnorna
8.Stjätnorna
9.Landet som icke är
10.Kärlek

Music written by Anni Elif Egecioglu. Lyrics written by Edith Södergran, except 3 & 8 by Karin Boye.

Anni Elif Egecioglu (vocals, synthesizer, vocoder, live effects, piano), Joonas Kuusisto (Squire VI, live effects, acoustic bass guitar, monitor), Pauli Lyytinen (saxophones, live effects, EWI, omnichord, recorder, drum machine, modular synth), Tuomas A. Turunen (piano, synthesizers, harmonium).

Recorded and mixed by Jussi Liukkonen at Artlab, Helsinki 2016
Mastered by Petter Eriksson at Studio Korpen, Unnaryd 2017

Arvio: 4,5 tähteä

 

Runoilija Edith Södergran oli ensimmäisiä modernistejamme, ja samaa eteenpäin kurottavaa henkeä on aina Anni Elif Egecioglun tekemisissä. Turkista Ruotsin kautta myös suomalaisen musiikin vahvaksi vaikuttajaksi tullut Egecioglu on peloton kokeilija, joka seikkailee genreissä leikitellen ja improvisoiden. Periaatteessa Edith on moderni laulelmalevy, jonka vaikutteet tulevat ambientista, popista ja jazzista. Noin isot nimikyltit eivät ehkä ketään vakuuta, mutta kun nyt sanattomaksi jään, täytyy vain lämpimästi kannustaa tutustumaan Anni Elifin tekemisiin, ja hankkimaan nyansseista oma tarkempi käsitys.

Elämänkumppani Pauli Lyytinen on tällä soololevylläkin mukana, yhtyeen muut muusikot ovat basisti Joonas Kuusisto ja kosketinmies Tuomas A. Turunen. Egecioglulle ja Lyytiselle pieni kokoonpano ei ole koskaan ollut mikään ongelma, ja jälleen vain neljän hengen voimin saadaan synnytettyä rikas ja vaihteleva äänimaisema kun kaikki soittajat ovat multiosaajia. Toisaalta uskalletaan myös pelkistää ja luottaa vähiin eväisiin: Turusen harmooni jää yksin lopettamaan Ingenstans-kappaletta ja Stormen lähtee heti perään nousuun pelkistetyn elektronisilla, mutta lämpöisillä tunnelmilla.

Laulelmalevyllä tärkeintä on kuitenkin laulu ja tekstin välittyminen. Egecioglulla on tunteisiin menevä persoonallinen ääni, jossa on viehko ripaus käheyttä. Kokeelliset tekniikat eivät yllättäisi hänen kohdallaan, mutta tällä levyllä yliäänikujerrukset ja muut temput jäävät lopulta vähiin, kun Egecioglu keskittyy vakuuttavasti teksteihin (Södergranin ohella mukana on kaksi ruotsalaisen Karin Boyen runoa). Tulkinta on vahvaa ja vaikuttavaa.

Till fots fick jag gå genom solsystemen on levyllä se rajumpi rypistys, noin lauluteknisesti, ja samalla hyvä puolivälin herättäjä. Muutoin albumilla vallitsee tenhoava flow: melodiat eivät ole mitään välittömiä korvamatoja, vaan pitkäkestoiseen kulutukseen rakennettuja. Edithin keskiössä on Egecioglun, Kuusiston, Lyytisen ja Turusen huolella ja rakkaudella luoma äänimaisema ja sen kautta Tunnelma.