OK:KO: Land E.

2070
lukukertaa

2017 AMP Music & Records.

Cover art: Bertil Hansson ; Design: AMP Music & Records.

 

1.Kesäranta
2.Song of bulls
3.Rälssi
4.Kottiin
5.To Rantsila by tractor

All compositions by Okko Saastamoinen.

Jarno Tikka (saxophone), Toomas Keski-Säntti (piano), Mikael Saastamoinen (bass), Okko Saastamoinen (drums).

Produced by OK:KO
Recorded 7/2016 at Sonic Pump Studios, Helsinki
Engineerd and mixed by Olli Erik Keskinen
Mastered by Jaakko Viitalähde

Arvio: 4 tähteä

 

Tykkään.

OK:KO on nuoren haapaveteläislähtöisen rumpalin Okko Saastamoisen (s. 1995) johtama yhtye. Nuoria opiskelevaisia ovat myös pianisti Toomas Keski-Säntti ja basisti Mikael Saastamoinen, kun taas mm. Mikko Sarvanne Hip Companysta tuttu saksofonisti Jarno Tikka on liideriä vajaan kymmenen vuotta elämääkokeneempi.

Säveltävä rumpali ei ole nykyään mikään harvinaisuus, ja itse asiassa yhä enemmän kuulee puhuttavan jopa klasaripuolella sellaista että kaikkien muusikoiden pitäisi sekä säveltää että improvisoida…

Saastamoisen luoma jazzkieli kiinnostaa. Ja myös hieman hämmästyttää aikuisella rauhallisuudellaan. Tämä ei ole mitään nuoruuden hormonihumalaista kouhotusta, vaan hyvin kypsytettyä, maltilla rakenneltua säveltaidetta.

Selväksi kuitenkin tehtäköön, että myös tylsyys loistaa poissaolollaan. Hieno porukka pitää jännitteen tiukalla löysemmilläkin tempoilla. Demokratia on kunniassaan, mutta yksilöllisyyskin nostaa juuri oikeassa suhteessa päätään, esimerkkinä härkälaulun saksofonin ja pianon solistinen vuoroveto.

OK-KOn kiehtoviin tekstuureihin on lokoisaa upota, kun muusikoilla on tilaa ja aikaa kehitellä sanottavansa. Tarinankerronta on kunniassa: kuin neljä taitavaa novellistia olisi kokoontunut yhteen juonia punomaan.