Kaira: Urban sagas of northern cities

2154
lukukertaa
Cover photo: Markus Niittynen.

2017 Svart Records SVART067CD

1.Shining star (Kaira, Niittynen, Larsson)
2.Never say never (Kaira, Niittynen, Larsson)
3.You are too perfect (Niittynen, Kurki)
4.Playing with your life (Kaira, Niittynen, Larsson)
5.Magic (beyond words) (Kaira, Niittynen, Larsson)
6.Since then (Kaira, Niittynen, Larsson)
7.Just the way it is (Kaira, Niittynen, Larsson)
8.Let’s keep it like this (Kaira, Niittynen, Lehtonen, Tiittanen, Rautio, Mya, Huber, Larsson)
9.Shining star reprise (Kaira, Niittynen, Lehtonen)

Markus Niittynen (p, synt), Jussi Lehtonen (dr, perc), Sampo Tiittanen (b), Joonatan Rautio (sax), Nina Mya (voc), Sam Huber (voc).

Produced by Markus Niittynen and Lauri Kaira with Jukkis Uotila as production consultant
Recorded in Varistoteles Studios
Recording and mixing by Markku Veijonsuo
Mastering Svante Forsbäck, Chartmakers Audio Mastering

Arvio: 3,5 tähteä

 

Kaira on mielenkiintoinen juttu. Bändille on nimensä luovuttanut Lauri Kaira, jazzsäveltäjä, joka tunnetaan mm. Gramexin viestintäjohtajana ja Suomen Elokuvasäätiön puheenjohtajana. Aiemmin Kaira on myös päätoimittanut Kokoomuksen Nykypäivä-lehteä ja ollut Kokoomuksen tiedotus- ja kampanjapäällikkönä.

Nyt Kaira on säveltänyt yhdessä pianisti Markus Niittysen kanssa kaikki käsillä olevan levyn kappaleet yhtä lukuun ottamatta. Loistavan bändin käsissä biisit toimivat, niissä on sopivasti melodisia koukkuja ja eteenpäin vievää energiaa.

Sanoitukset on laatinut yhtä Lasse Kurjen tekstiä vaille Emma Larsson, jazzlaulaja itsekin.

Pääsolistin tehtävät hoitaa kuitenkin tällä kertaa Nina Mya, joka onkin vakuuttavimpia jazzsolisteja maassamme juuri nyt. Mya on yhtä lailla kotonaan nopeissa, svengiä vaativissa kappaleissa kuin balladeissakin. Suurin este Myan kansainväliselle breikille on laulun tavanomainen perussoundi, mutta ehkä iän myötä sekin vielä jalostuu. Hitaissa tempoissa löytyy jo nyt mielenkiintoista värittämistä.

Levyn laulusolistit ovatkin jännä pari. Vastapoolikseen Mya on saanut funk-mestari Sam Huberin, joka kurnuttaa nytkin vastustamattomasti Barry White -soundillaan. Viihteellisen soulin kategoriaan putoavissa Playing with your life ja Just the way it is -kappaleissa laulajat ovat jopa yhtä aikaa kentällä. Samalla nuo kappaleet ovat ne, joista vähiten innostun.

Mainstream-jazzin kupeessa Kaira-yhtye yltää erinomaisuutta lähennellen tuoreeseen ja verevään työhön.