Kalima, Kalle: High noon

2455
lukukertaa
Covert art by George Condo.

2016 ACT 9596-2

1.Santy Anno (traditional)
2.Ghost Riders In The Sky (Stan Jones)
3.Ballad Of The Alamo (Dimitri Tiomkin)
4.Jääkärimarssi (Jean Sibelius)
5.Lännen Lokari (Hiski Salomaa)
6.High Noon (Dimitri Tiomkin)
7.El Paso (Marty Robbins)
8.Hallelujah (Leonard Cohen)
9.Little Joe The Wrangler (Jack Thorp)
10.Man Of Mystery (Michael Carr)
11.The High And The Mighty (Dimitri Tiomkin)
12.The Green Leaves Of Summer (Dimitri Tiomkin)
13.South Of The Border (Michael Carr & Jimmy Kennedy)

Kalle Kalima (g), Greg Cohen (b), Max Andrzejewski (dr).

Produced by Siggi Loch
Recorded 12/2014 by Klaus Scheuermann at Hansa Studios, Berlin
Mixed and mastered by Klaus Scheuermann

Arvio: 4 tähteä

 

Kitaristi Kalle Kalima tunnustaa soittaneensa country & western -musiikkia omaksi ilokseen nuoruusvuosien soittotunneilta saakka. Uudella levyllään Kalima ottaa aiheen vihdoin julkiseen käsittelyyn ja ratsastaa trioineen sekä countrymusiikin että westernin eli villin lännen elokuvien tunnelmiin.

Lännenelokuvien musiikki on levyllä vahvasti läsnä, mihin albumin nimikin jo viittaa. Nimikappale “High Noon” on venäläissyntyisen Hollywood-säveltäjän Dimitri Tiomkinin sävellys, joka on peräisin Fred Zinnemanin ohjaamasta samannimisestä elokuvasta (suomeksi “Sheriffi”) vuodelta 1952. Tiomkinin sävellyksiä on levyllä kaikkiaan neljä, joista erityisesti menevään svengiin yltävä “Ballad Of Alamo” jää mieleen.

Country-laulujen ja elokuvamusiikin lisäksi ohjelmaan kuuluu muutakin musiikkia, kuten Leonard Cohenin salaperäinen ”Hallelujah” ja Shadows-yhtyeen rautalankahitti ”Man Of Mystery”, joka sekin on alun perin elokuvaan sävelletty. Mukaan on valittu vielä kaksi suomalaista sävellystä, joista Hiski Salomaan “Lännen lokari” sopii loistavasti villin lännen teemaan. Jean Sibeliuksen “Jääkärimarssi” on sen sijaan yllätyksellisempi valinta, vaikka jääkärit edustivat samantapaista seikkailuhenkeä kuin Amerikkaa kiertäneet metsätyöläisetkin. Marssin hitaasti soitettu versio vapauttaa juhlavan melodian isänmaallisuutensa varjosta ja esille kohoaa kaunis balladi.

Triossa soittaa yhtyeenjohtajan lisäksi kaksi mielenkiintoista muusikkoa. Bassoa näppäilee mm. John Zornin, Tom Waitsin ja Dave Douglasin levyiltä tuttu Greg Cohen. Hän on trion notkea tukipilari, joka pääsee vakuuttavasti ääneen myös solistina. Komppiparin toisen jäsenen, saksalaisen rumpalin Max Andrzejewskin, svengaava ja dynaaminen soitto on vähäeleisen napakkaa.

Kalima itse on luonnollisesti levyn pääosassa. Hänen kitaransa kulkee kompin varassa kevyesti, joskus hieman Bill Frisellin hengessä vapaana leijuen. Kalima soittaa usein yllättävän perinteisesti, vaikka tietenkin antaa kitaransa laukata myös arvaamattomasti. Näin trio yhdistää luovalla tavalla modernin improvisoivan yhtyeen ilmaisun ja perinteisen musiikin. “High Noon” on yhtenäinen kokonaisuus ja samalla kuitenkin monitahoinen ja vangitseva. Lyhyesti sanottuna tätä musiikkia on mukava kuunnella.