Hille, Sid: Outer space

1945
lukukertaa
Front cover photo by Sid Hille ; Design by Maarit Kytöharju.

2014 SatnaMusic CD 141
Sid Hille Contemporary Collective: Outer space (from the perspective of my record player)

The music in this recording was improvised on the basis of a ”Parameter Chart” composed by Sid Hille.

Sid Hille Contemporary Collective: Heikki Nikula (b-cl), Teemu Viinikainen (g, electronics), Sid Hille (p, Rhodes, perc, electronics), Markus Hohti (vc, electronics).

Produced by Sid Hille
Recorded 3/2014 live in concert by Tommi Koskenheimo
Mixed & mastered 8/2014 by Tipi Tuovinen

Arvio: 4 tähteä

 

Sid Hille goes free!

Tai sitten ”contemporary”, jos ja kun ajatellaankin nyt oltavan länsimaisen taidemusiikin nykyosiossa. Samaan pisteeseen pääsee kahta eri reittiä, kahdesta eri traditiosta, ja sekös on hienoa!

Hille ja kumppanit eivät genre-eroja tunnusta, tai vähintäänkin pitävät niitä yhdentekevinä. Tärkeintä on se mitä tapahtuu tässä ja nyt.

Muusikoille kuvittelisin tällaisen spontaanin kollektiivisen improvisoinnin olevan sekä vaikeinta että palkitsevinta: pitää olla antennit koholla, valmiina reagoimaan kaikkiin soittokavereiden avauksiin, ja samalla on nähtävä kauas, oltava yhdessä rakentamassa taiteellisesti merkityksellistä kokonaisuutta.

Kaikessa tässä auttaa lukkiutumattoman luovuuden ohella yhtyeen muusikoiden valtaisa kokemus, keltä nykymusiikin, keltä enemmän jazzin puolelta.

Levyn etukannessa ei mainita sanaa ”live”, mutta sitähän tämän yhtyeen yhdessätekeminen aina on. Jokainen sessio ja konsertti on ainutlaatuinen. Tällä kertaa Hille oli valmistanut ryhmäänsä summittaisella maisemakartalla, johon oli merkitty hieman osviittaa: reittejä, dynamiikoita, motiiveja, tekstuureja.

Mutta kartta ei ole ollut orjuuttaja, vaan vain lähtökohta luovalle seikkailulle. Yhdessä nelikko luo tummanpuhuvaa, tonaalisesti rosoista musiikkia, joka pitää jännitteensä koko 40-minuuttisen reissun ajan. Näkökulma yleisen ja yksityisen välillä läikehtii eloisasti. Kaverille annetaan tilaa, niin että jokainen pääsee myös erottuvaan puheeseen, ja vetovuorojen vaihtuminen käy luontevasti. Yllättäen mukaan ujuttautuu jopa jonkinmoinen groove-osuus tuolla 34 minuutin huitteilla, ja Viinikainen pääsee tällöin lähimmäs jazzkitaristiminäänsä.

Noin muuten ja ylipäätään mennään hyvin yleispätevillä draaman säännöillä, musiikki joko ottaa näppeihinsä tai sitten ei. Ne vaikuttavat konstit löytyvät outouden, uutuuden, tuttuuden, yllättävyyden, harmonian, disharmonian, dialogin, toran, ystävyyden ynnä muun perustavasti inhimillisen kanssakäynnin aallokosta.

Tai mikseipä mielikuviinsa voisi napata levyn nimestä kosmologisiakin ulottuvuuksia, musiikin tila-avaruudellinen ulottuvuus ja rauhallinen pulssi antavat kyllä tähänkin yllykettä.

Levyn taltiointi on tehty Temppeliaukion kirkossa. Paikka on Hillen kotipesä, sillä hän on antanut siellä vuodesta 2002 lähtien jo yli 300 soolopianoresitaalia. Outer space on tämän sooloimprovisaatioperinteen vaikuttava laajennus rajattomalle nykymusiikkiyhtyeelle.