Iivanainen, Johanna: Johanna Iivanainen

2418
lukukertaa

2004 Silence SLC 024

Johanna Iivanainen

Cover design: Tomi Laaksonen ; Cover photo: Heikki Tuuli.

1.Out of the blue
2.Forces of nature
3.I bear my burden
4.Slightly fool
5.I’m waking
6.Wake up
7.Life is a riddle
8.How little
9.Sandman
10.Hold on
11.Ylläs

All songs written and arranged by Johanna Iivanainen except 3: arranged by Johanna Iivanainen and Lasse lindgren.

Johanna Iivanainen (voc), Mikko Iivanainen (g), Lasse Lindgren (b), Mikko Kaakkuriniemi (dr)
+ Abdissa Assefa (perc)
+10: Kimmo Pohjonen (acc)
+6: Ville Riippa (org)

Produced by Matti Kervinen and Juha Jäntti
Recorded, mixed and mastered at Seawolf Studios, Helsinki, 8-11/2004, by Juha Jäntti, except organ in 6: recorded at El Camino Studio

Arvio: 3,5 tähteä

Kovin on ahkera tämä Johanna Iivanainen. Skaalan laajuus on ennätyksellinen ja ennen näkemätön. Iivanainen kelpaa laulajaksi ja keulakuvaksi niin Antti Sarpila Swing Bandiin kuin kokeellisiin isoihin freeorkestereihinkin. Ja pieniä yhtyeitä sillä välillä riittää, nekin usein genrerajoja musiikillaan halveksivia virityksiä.

Johannan levytetty katalogi karttuu sekin nyt vinhaa vauhtia. Tuoreimpia levyjä ovat Korpi Ensemblen Puu ja täysin omiin nimiin tehty ”Johanna Iivanainen”.

Soololevyllä soittava kokoonpano on vanhaa perua. Kyseessä on Johannan aviomiehen Mikko Iivanaisen johtama Free Control. Vanhan yhtyenimen jättäminen pois tältä levyltä on perusteltua, sillä nyt kaikki laulut on säveltänyt ja sovittanut Johanna Iivanainen. Tyylillisestikin siirtymä Free Controlin kokeilevuudesta kohti popmusiikkia on selkeä.

Pop ja pop. Levyn musiikki saa lokeroijat jälleen kerran haromaan hiuksiaan. Musiikin rakennus- elementtejä on poimittu sieltä täältä. Iivanaisen fuusioon on kypsytelty aineksia folkista, anglo- amerikkalaisesta singer-songwriter-perinteestä, laulelmasta, rockista ja hitusen jazzistakin.

Olen kuullut Johannan esittävän näitä laulujaan duona Mikko Iivanaisen kanssa. Silloin kokonaisuus ei täysin vakuuttanut, pienimuotoisten laulelmien tukena ei ollut rittävästi musiikillisia tapahtumia, tai sitten riittävää karismaa noin vähiin eväisiin.

Tällä levyllä näitä ongelmia ei ole. Ehkä tämä vähäeleinen tyyli vain yksinkertaisesti sopii paremmin levykuunteluun. Hillitty musiikki on hyvässä balanssissa. Soundeiltaan miellyttävän pehmeä, kaunosieluinen ote pitää. Kitaratrio riittää hyvin laulajan taustalle, sillä Mikko Iivanainen osaa värittämisen taidon. Johannan ääni leijuu kuulaana ja joustavana yhtyeen luoman maiseman yllä.

Yhtenäiseltä levyltä ei yksittäisiä kappaleita noin vain nouse esiin (mitä nyt etnohenkinen Ylläs on oma erottuva lukunsa). Sen sijaan musiikin virtaan on miellyttävä sukeltaa ja antaa sen vain viedä levyllisen ajan.