MP4: Central Playa

1805
lukukertaa

2004 Impala 010

MP4: Central Playa

Cover: Lauri Hämäläinen.

1.Autumn rain
2.Interlude: an opener, you need…?
3.Vote for modes
4.MP4U (my promise for you)
5.Long distance
6.Gavia arctica
7.Interlude: when I look, I see you…
8.Snark 9.The hedgehog
10.Mies ilman kotia
11.Central Playa
12.Circle of trust

Mikko Pettinen (tp, fl-h, voc), Tuomo Prättälä (Rhodes, synt, voc), Ville Huolman (b), Toni Porthén (dr)
+ Abdissa Assefa (perc), Pepa Päivinen (bs, b-cl), Manu Dunkel (ss, ts), Antti Rissanen (tb)

Arvio: 3,5 tähteä

Harvoin kuulee niin oivallista levyn avausta kuin MP4:n uudella levyllä. Yhtye on rohkeasti valinnut ensimmäiseksi kappaleeksi tumman kauniin balladin ”Autumn Rain”, jonka rauhallisista tunnelmista siirrytään lyhyen välisoiton kautta ”Vote for Modes”-raidan rennosti svengaavaan energiaan. Jo nämä ensimmäiset kappaleet tuovat vakuuttavasti esille yhtyeen taidot ja ominaispiirteet.

Mikko Pettisen intensiivinen trumpetti soi varmasti ja instrumentin komea soundi elää koko ajan. Pettinen ei ole vain korkealle yltävä energiatrumpetisti, vaan hänen soittonsa on vahvasti melodista ja vivahteikasta, usein herkkääkin. Tuomas Prättälän sähköpiano sävyttää koko yhtyesointia ja komppipari Huolman-Porthén kantaa yhtyettä dynaamisesti.

Hieman kärjistäen sanoen: näin vankan alun jälkeen levyn MP4 voi vain varioida kolmen ensimmäisen kappaleen esittelemiä aiheita, vaikka mukaan tulee vielä vierailevia muusikoita, Hammond-urkuja, lauluosuuksia ja sähköisesti vahvasti muokattua trumpettisoundia. Toki myös levyn loppupuolella kuullaan runsaasti hienoja hetkiä, kuten esimerkiksi levyn pisin raita, jännittävästi hiipivä ”Long Distance”, trumpetin ja sähköpianon liikkuvalla duetolla alkava balladi ”Gavia Arctica”, kiihkeä ”Hedgehog” sekä surumielinen ”Mies ilman kotia”.

Ainoa varsinainen moite koskee levyn onnetonta kansitaidetta. Pieni ja punaisella tummalle pohjalle painettu teksti on lukukelvotonta varmasti muillekin kuin tällaiselle lähes viisikymppiselle kuuntelijalle. Mutta musiikillisesti ”Central Playa” on siis hyvin toimiva kokonaisuus, joka olisi toki hyötynyt pienestä tiivistämisestä. Urheilukielen kliseetä lainatakseni MP4 on juuri nyt ”kuuma” kotimainen jazzyhtye, jonka äärelle kannattaa hakeutua.

Edellinen artikkeliQuintessence: 5 am
Seuraava artikkeliFestaribarometri 2004
Torniolainen pitkän linjan jazz-vaikuttaja, kirjoittanut Suomijazz.comin lisäksi Jazzrytmeihin ja Pohjolan Sanomiin.
Jaa