X//K aloitti Suomen kiertueen Kotka Jazzin vieraana

101
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Viidettä kertaa Suomessa keikkaileva X//K parivaljakko, hienommin ilmaistuna duo saapui Kotkaan ravintola Kairoon maanantai-iltana. Bändissä soittavat Xantone Blacq ja Kari Paavola. He olivat ensimmäistä kertaa KotkaJazzin vieraana ja hämmästelivät epäuskoisina miten maanantaina kannattaa järjestää keikkaa. Kyllä kannatti, todellakin! Muutama hajapaikka oli jäljellä, kun nämä sielun veljet astuivat hyvässä vedossa lavalle.

Ennen konserttia jäi mukavasti aikaa päivällispöytäjutusteluun ja maailman menon ihmettelyyn. No päivällinen nautittiin hämärässä takahuoneessa pienen pöydän ääressä. Hyvä seura on parempi kuin hienot puitteet tuli jälleen todistetuksi!

Kävi ilmi että soittajien lapsuuden maisemat ja kasvuympäristö olivat totaalisen erilaiset. Xantone asui lapsuutensa Nigeriassa ja musiikki tuli hänen elämäänsä kirkon kautta. Hän oli lapsena kirkon musiikkitoiminnassa mukana. Kun vanhemmat päättivät muuttaa Lontooseen, oli Xantone yhdeksänvuotias lapsi. Musiikki jäi taka-alalle tässä vaiheessa, mutta palasi voimalla kun hän oli 18-vuotias. Hän sai lähipiiristään opetusta ja neuvoja soittamiseen. Vaikka varsinaisia musiikin alan tutkintoja hän ei ole suorittanut, ovat keikat ja muut muusikot koulineet hänestä täysammattilaisen. Kun hän pääsi Amy Winehousen bändiin kolmeksi vuodeksi soittamaan, oli uralle luotu vankka pohja.

Kari taas vietti lapsuutensa Töölössä ja hänellä on taustalla musiikkiperhe. Äidin työ oopperassa ja klassiset levyt loivat pohjaa hänen musikaalisuutensa kehitykselle. Sibeliuslukio antoi hyvän taustan ja verkoston musiikkiuran jatkamiselle. Oulunkylän pop ja jazz linjan kautta vuodet USA:ssa ja Lontoossa ovat olleet hyvä tausta ja koulutus nykyiselle soittotaidolle. Amerikkalaistaustainen vaimo on houkutellut Karin asumaan taas Lontooseen usean Suomessa vietettyjen yhteisten vuosien jälkeen. Sami Kuoppamäen Kari  haluaa mainita vielä erikseen uransa varrelta. Hyvä ja innostava opastaja ja tien näyttäjä

Näin Xantonen ja Karin soittotausta juontaa Lontooseen ja siihen kun Kari kutsui Xantonen Suomeen keikalle. Aluksi Xantone oli hieman epäileväinen pitävätkö lupaukset keikoista paikkansa, mutta nyt hän on huomannut että suomalaiset ovat rehellistä ja suoraselkäistä väkeä. Sitä todistaa jo viides keikkarupeama tänne pimeään pohjolaan.

Kyseessä on todella konkreettisesti eräänlainen fuusioduo. Etenkin jos katsotaan kuinka erilaisista lähtökohdista he ovat stagelle nousseet. Jutustelusta paljastuu kuitenkin musiikilliset esikuvat, jotka ovat yhteneväisiä. Xantonen sytyttivät alkujaan Chick Corea ja  Herbie Hancock. Sekä tietysti Michael Jacsonin laulutyyli. Fela Kuti tottakai pitää mainita esikuvana! Nigeria mainittu. Nämä ovat toki tuttuja Karillekin, mutta rumpalina ensimmäinen pysäyttävä bändi oli Kiss sekä Led Zeppelin. Tästä musiikin tajunta sitten alkoi kasvaa kohti funk- ja jazzmusiikkia.

Nyt duo on hitsautunut hienosti yhteen. Xantonen laulu ja kosketinsoittimet luovat Karin voimakkaan rytmiikan päälle kepeyttä ja ilmavuutta. Xantonen fraseeraus ja laulutyyli ovat hyvin persoonallisia, jos katsotaan suomalaisesta lauluperinteestä käsin. Ohjelmistosta löytyy mm. Steve Wonderin ja Amy Winehousen tuotantoa omien kappaleiden lisäksi. Ja kyllä Beatlesiakin voi soittaa duona! Xantone hoitaa bassotaustat vasemman käden avulla sormiota käyttäen. Oikea on Yamahan sähköpianon soundeilla pääosin. Duo kuulostaa miesmääräänsä suuremmalta.

Illan konsertissa yleisö oli mukana heti alusta lähtien. Näiden kaverusten kontakti yleisöön oli alusta lähtien selvä. Tietyllä tavalla kansainvälinen ote näkyi Xantonen esiintymisessä. IImeikäs esiintymistyyli ja yleisön haastaminen mukaan esitykseen eivät ole kovin suomalainen ilmiö jazzkentässä, mutta näin lontoolaisuutta saatiin tuotua Kaironkin seinien sisäpuolelle.

Duo on esiintynyt paljon Pohjoismaissa ja Baltiassa. Norja on jostakin syystä jäänyt väliin. Tähän pitää vielä panostaa, heittää Kari innokkaana. Suomessa Jyväskylän Poppariin Kari olisi halukas esiintymään mutta eipä ole tärpännyt. Vink vink!

Kun esityksen alkuun on muutama minuutti, laskeutuu keskusteluun vielä ihanteellinen tulevaisuus. Tämä saa vilkkaan Xantonen pysähtymään ja hän jää miettimään kysymystä pitkään ja hartaasti. Eteenpäin on mentävä. Levytyksiä eli soiton dokumentointia tulevaisuutta ajatellen tottakai tehdään. Haaveita, jos saa esittää, niin elokuva- ja näyttämömusiikin luominen olisi hienoa. Se vaatii keskittymistä ja todella pitkäjänteisyyttä ja hyvät kontaktit että homma menisi maaliin. Keikoilla saa tätänykyä ruokaa pöytään, näinhän se on.

X//K
East Coast Jazz Club, Ravintola Kairo 14.10.2024
Xantone Blacq, koskettimet, laulu
Kari Paavola, rummut

Bändin seuraavat keikat:
Ke 16.10 Suisto Klubi – Hämeenlinna
To 17.10 Jazz Cafe Axo – Parainen
Pe 18.10 the Alley – Vaasa 
La 19.10 Paapan Kapakka – Tampere
Su 20.10 Kouta-Sali – Kajaani