Solisteilla yhteensä lähes 200 vuotta soittokokemusta: Kotka Big Band Kairossa

1520
lukukertaa
Kotka Big Band. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Kotkassa toiminut Senior Big Band on tullut tiensä päähän. Kalevi Ukkolan johtama perinnejazzkokoonpano päätti lopettaa toimintansa. Väki harvenee ja ikä alkaa painaa jo soittajia. Mutta perinnettä ja soittamisen iloa halutaan siirtää auliisti nuoremmille. Ko. bändi jakoi purettavasta rahavarannostaan stipendejä ja avustuksia alueen soittajille. Yksi mielenkiintonen lahjoitus oli yhtyeen hyvässä järjestyksessä olevat nuottimapit. Kotka Big Band ja sen nuoremmat soittajat saivat arvokasta soittomateriaalia ja sovituksia suoraan nuottitelineeseensä.

Huhtikuun alussa Kotka Big Band piti konsertin, jossa esitettiin nimenomaan tätä Senior Big Bändin ohjelmistoa. Ja mikä hienointa solisteiksi olivat lupautuneet vanhat konkarisoittajat. Kymenlaakson alueella he eivät esittelyjä kaipaa, eikä varmaan valtakunnallisestikaan, jos on seurannut perinnejazzia maassamme.

Juhani Reponen  kertoili ennen konsettia hiljaiseen, vaatimattomaan tapaansa soittajan urastaan. Hän on evakkotaipaleensa alussa asunut useilla paikkakunnilla etelärannikolla.
Perheen asetuttua Helsinkiin, hän sai ostettua ensimmäisen oman saksofonin viisikymmenluvun puolessa välissä 15-vuotiaana, eikä sen jälkeen ole saksofonin soitosta luopunut. Soittamisen myötä on Suomi tullut kierrettyä monta kertaa. Hän on ollut mukana Dannyn ja Kirkan bändeissä 60-70-luvuilla. Samoin Joukon ja Kostin säestäjänä tuli nuoruutta vietettyä  Juhani soitti pitkään Pori Big Bandissa ja on lopulta tullut Karhulaan siviilitöiden vuoksi. Juhani Reponen on ammatiltaan kemisti. Kotkan soittajien joukkoon solahtaminen kävi näppärästi. Kairon konsertissa Juhani soitti baritonisaksofonia. Tämä oli hyvää jatkumoa edellisen viikon Mulliganes bändin soitolle, Gerry Mulligan on myös Juhanin suosikkeja.

Trumpettisolistina oli Risto Pellava. Hän on Inkeroisista kotoisin, mutta suurimman osan työelämästään hän teki alempana Kymijoen suistoalueella Karhulassa ja Kotkassa. Musiikkiluokan opettajana oli mukava työskennellä. Kollegoina olivat mm. tenori Heikki Tohijärvi ja rytmisoittaja Harri ”Haase” Setälä ja fonisti Hexa Frilander. Trumpetti on instrumentti, jota on jazztapahtumissa totuttu kuulemaan Riston soittamana. Kotka Jazzin riveissä hän on soittanut bändin perutamisesta lähtien vuodesta 1976. Eläkepäivät sujuvat leppoisasti Alvar Aallon suunnittelemassa miljöössä Sunilassa. Sunilaan on muuttanut paljon kulttuuriaktiiveja, joten viihtyisyyttä löytty hyvin kotinurkiltakin.

Illan kolmas solisti oli Heikki Kauppinen. Tällä kertaa hän soitti klarinettia. Heikki on jo  merkonomiopintojen opintojen aikana 50-luvulla soittanut jazzia. Soittovuosia on kertynyt pitkälti yli 70 vuotta! Ikääkin on kertynyt 89 vuotta, mutta vielä veri vetää soittamaan. Tapahtumakeskus Myllyssä Kotkassa soi usein perjantaisin perinteinen jazz. Sinne Heikki on tuonut myös vibrafoninsa, joten ohjelmisto on monipuolista. Heikki on osannut kytkeä myös urallaan huumorin ja jazzin yhteen. Pertti Metsärinteen orkesterissa hän on ollut levyttämässä monta huumoriklassikkoa. Samoin Junnu Vainion kanssa tehty yhteistyö tuotti hienoa hedelmää. Ilmeisesti hyvä huumorintaju, roudaaminen sekä jatkuva soittaminen pitävät mielen virkeänä ja fysiikan kunnossa. Soitto kulki jälleen, vaikka hieman väsymystä Heikki valitteli ennen keikkaa.

Kotka Big Bändin riveissä soittaa myös erittäin nuorta väkeä. Rissasen soittajaperhe on hyvin edustettuna. Vanhemmat ja lapset ovat mukana toiminnassa. Nuorin soittaja on 11 vuotta täyttänyt Otto Rissanen, joka on jo kaksi vuotta soittanut trumpettia yhtyeessä. Koko perhe soittaa puhallinsoittimia. Illan konsertin vanhimman ja nuorimman soittajan ikäero oli liki 80 vuotta. Vaikea keksiä toista harrastusta missä näin tasaveroisesti oltaisiin saman asian äärellä. Perinnetietoisuutta siirtyy näin kuin huomaamatta tulevaisuuteen.

Kotka Big Bandin johtajana ja illan juontajana oli Kotkan Teatteristakin tuttu muusikko ja orkesterinjohtaja Ari Ismälä. Hän taustoitti ja avasi hienosti esitysten taustoja ja säveltäjien elämänkaaria. Säveltäjistä keskeisiä olivat Neal Hefti ja George Bassman. Benny Golsonin I remember Clifford kuultiin myös. Sävellys on omistettu Clifford Brownille. Juuri tällaisilla hienoilla sisäkkäisyyksillä ja viittauksilla konsertti eteni koko ajan. Tämä korostui myös Kotka Big Bandin omien soittajien kohdalla, eli myös kotimaisia sävellyksiä oli löydetty seniorisoittajien mapeista ja harjoiteltu. Näin Kalevi Ukkolan Kotka 100 v. kuultiin myös ohjelmistossa. Kerrassaan mainio löytö oli Pertti Metsärinteen sävellys Booze for the cats, ”Soittajille soppaa”.  Korvia höristävä löytö mapeista oli myös Raimo Suvisuon Vanhan pappilan blues. Iskelmällisen kevyt blueskaavio, mutta korvamatomaisen tehokas. Hittiainesta!

Soolot kiersivät hienosti läpi bändin. Ilahduttavaa oli nuoritn soittajien rohkea ote heittää sooloja sopiviin väleihin. Rossin veljekset kitarassa ja bassossa sekä Pertti Borman rummuissa loivat oivan pohjan puhaltajille. Kokemusta ja nuoruuden intoa pelissä.

Yleisön joukossakin oli hyvä ikäjakauma, vaikka perinnejazzin kuulijakunta usein on hieman iäkkäämpää väkeä.

East Coast Jazz Club 
Ravintola Kairo, 1.4.2014
Kotka Big Band
Johtajana: Ari Ismälä
Solistit: 
Heikki Kauppinen – klarinetti
Juhani Reponen – baritonisaksofoni
Risto Pellava – trumpetti

Kuvissa osa bändin jäsenistä solistisessa vireessä.

Ari Ismälä.
Risto Pellava.
Heikki Kauppinen.
Juhani Reponen.
Otto Rissanen.
Kirsi Rissanen.
Merja Hietanen.
Ville Kervinen.
Toni Rossi.
Vesa Kuitunen.
Kotka Big Band Kairon lavalla.