Erno and Friends Lahden Teerenpelissä

410
lukukertaa
Erno Tiittanen. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.
Suomi on yhdistysten luvattu maa, hoettiin takavuosina. Yhdistyksen perustaminen ei ole kovin vaikeata. Rekisteröitymisessä tulee sitten hieman rasitetta. Mutta miten ihmeessä pitää toimintaa yllä ja saada yhdistyksen veri kiertämään ja toiminta kasvamaan? Lahti Jazz on päässyt viime vuoden aikana hyvään liitoon.
Kevään aikana kuullaan kolme kattausta laulettua ja kolme instrumentaalijazzia. Lupaa hyvää. Ottakaahan lukijat juna-aikataulut ja hotellivaraukset esiin.Suomijazz sai tilaisuuden osallistua tammikuun alun jazziltaan ravintola Teerenpelissä Lahden keskustassa. Alun perin ravintolan valintaprosessi oli pitkä, tarkka prosessi yhdistykelle. Työ kannatti ja  lopputulema on onnistunut.Puheenjohtajana on aloittanut Pekka Rekula. Pekalle projektijohtaminen on ollut tuttua taannoisesta työelämästä. Tästä on kieltämättä ollut etua.
Lahti Jazz on lisännyt konsertti-iltoihin noin klo 21.00 alkaen jami-illan. Jameihin osallistujia neuvotaan ja pelisääntöjä tuodaan esille Lahti Jazzin sivuilla.
Tämä on hyvä tapa juurruttaa jamikulttuuria nuoremmllle lahtelaisille soittajille ja miksei vierailijoillekin. Paikallisuus tuo voimaa ja vahvuutta yhdistyksen toimintaan.  Soittajat ystävineen ovat myös yleisöä ja tämä tuo jatkuvuutta ja muusikkoverkostot ovat pettämätön tapa levittää tietoa soittomahdollisuuksista. Tämä vahvistaa yhdistysten elinvoimaa. Lahden konservatorion opettajat ja opiskelijat ovat tulleet luontevasti mukaan toimintaan.
Onko parempaa oppimisen paikkaa kuin soittaa yhdessä vanhojen konkareiden ja opettajien kanssa jameissa? Yleisölle soittaminen on eri asia kuin luokkahuone ja omat kollegat.  Koko illan painolasti ei ole kuitenkaan yksittäisten nuorten harteilla. Tämä luo myös klubi-illoille yleisöä, kun perheenjäsenet ja kaverit ovat yleisössä kuuntelemassa.
Onnistumisen huuma tilaisuuden jälkeen luo jatkuvuutta ja voimaa. Toivottavaa olisi, että Lahden vahvasta klasariosaamisesta tulisi ilmentymiä myös jameihin. Tämä toisi mielenkiintoista vastapainoa kuplautumisille.
Made in Lahti

Tammikuun alun bändinä oli Erno and Friends. Erno on sovittanut useille big bandeille esitettävää jo vuosia. Hämeenlinnan, Lahden ja Kauniasisten big bandeihin on muodostunut hyvät suhteet. Tammikuun iltaa varten hän sai tavallaan tehtäväksi koota palapelin.
Hyviä soittajia, kokemusta ja nuoruutta sekä soittajille mieleistä soitettavaa. No, kokemuksen ääni puhui ja palapeli saatiin melko helposti kasaaan. Bossa nova oli runko mistä lähdettiin liikkeelle ja puolitoistatuntinen setti päättyi tuttuihin jazzstandardeihin. Hieno ilta.
Vaasalaislähtöinen Mikael Jakobsson koskettimilla ja Ville Luukkonen rummuissa ovat konservatorion opettajia Ernon ohella. Vokalisti Kadi Vijaa voisi jo mainita kosmopoliitiksi, jolle bossa nova on todella vaivattoman tuntuista esittämistä. Todellisuudessa tässä kohtaa kova työ palkitsee.
Viktor Petuhov on nuori basisti, joka piti taustat järkevästi kasassa ja tuki solisteja hyvällä tavalla. Hieman volyymin nostoa olisi kaivannut. Toisaalta kuuntelupaikkakin vaikutti instrumenttien balanssiin. Viktorilta olisi mielellään kuullut lisää sooloja varsinaisen konsertin aikana. Rohkeasti vaan. Jameissa jo irtosi rohkeutta tuoda esille omia improvisoituja juoksutuksia. Viktorille voi ennustaa kysyntää tämän tyylisissä kokoonpanoissa.
Lahti Jazz ja koko paikallinen jazzyhteisö vie taitoa eteenpäin kollektiivina. Erno oli tehnyt hienon paikallisen kattauksen. Toivottavasti tämä ei jää ainoaksi setiksi.
Varsinaisen konsertin jälkeen alkoivat jamit. Lava ei ole kovin suuri, mutta sopu tilaa antoi. Puhallinsoittajia oli useita. Ikäjakauma oli ilahduttavan tasainen. Konservatorion opiskelijoita ja siitä tasaisella ikäjakaumalla vanhempaan väkeen ja paikallisiin legendoihin asti. Tiri tiri teijaa! Soittimet ja soittajat vaihtuivat mukavaan tahtiin ja irrottelu kiihtyi illan edetessä.
Onneksi yleisöä riitti vielä pitkään konsertin päättymisen jälkeen. Käsinkosketeltava  onnistumisen tunne, lisää tätä!Lahti Jazz Club, Ravintola Teerenpeli 11.1.2024
Erno & Friends:
Erno Tiittanen, trumpettiKadi Vija, lauluMikael Jakobsson, pianoViktor Petuhov, bassoVille Luukkonen, rummut

Kadi Vija.
Mikael Jakobsson.
Viktor Peluhov.
Ville Luukkonen.
Erno and Friends.