Teemu Kekkonen Trio matkalla maineeseen

1039
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

East Coast Jazz Club ei ole millään lailla jazzmaailman napa tai edes lähellä sitä. Kuitenkin klubilla on hyvät yhteydet eri puolelle jazzkenttää. Helsingin suunnasta on kehuttu Teemu Kekkonen Trioa. Lupailtu maaliskuun keikka vaihdettiin toukokuun loppuun, ja Teemu Kekkonen Trion keikka päättikin KotkaJazzin kevään konserttitarjonnan hienolla tavalla.

Teemu paljasti, että tämä oli vasta ensimmäinen heidän keikkansa Kotkan suuntaan. Toinen paljastus oli se että hän on syntynyt Kotkassa ja asunut jopa legendaarisessa Meritornissa aivan pienenä. Meritornin  ravintoloissa ovat aikanaan sotien jälkeen soittaneet kaikki Suomen johtavat muusikot. Olisiko jazzkärpänen tai muusikoiden haamut puraisseet  jo varhaislapsuudessa? Teemu kertoi, että hänen isänsä Mauri on musiikkiharrastaja ja innokas soittaja hänkin. Teemu alkoi kuunnella jo kahdeksan vuotiaana Oscar Petersonin ja Bill Evansin levyjä. Täältä innostus pianonsoittoon ja tiettyyn soittotyyliin lähti itämään. Chick Corea oli kuitenkin se lapsuuden ja nuoruuden ykköstähti. Toki iän karttuessa monet muutkin artistit ovat tulleet tutuiksi ja levyjen kuuntelun kautta saadut vaikutteet ovat kiistattomia keikkakokemuksia väheksymättä.Nykyisin Teemu työskentelee paljon Hollannissa. Amsterdamin konservatoriosta valmistumsen jälkeen työtilaisuuksia on tullut lisää. Hollannissa hänellä on oma kokoonpano ja Suomesta käsin keikkaa heitetään Mikael Saastamoisen ja Roope Kantosen kanssa.Teemun sävllyksiä kuultiinkin Kotkan keikalla runsaasti. Käsittelyssä ja tulkittavana oli CD:n Here/There materiaalia. Sävellys Dragonfly meditation johdatti hienosti yleisön siihen mitä tuleman pitää. Kappaleen nimi itsessään kuvaa hienosti musiikin tyyliä. Rauhallisen alun ja ilmavien sormitusten kautta ilta nousi siivlleen.Toisaalta korennot ovat petoja, jotka osaavat myös purra.  Teemu Kekkonen Trio osasi myös olla hyökkäävä ja sekoittaa pakkaa niin että  dynamiikkia vaihteli illan aikana usein. Yllätyksiä yllätysten perään kuulimme etenkin soolojen kohdalla. Mikael ja Roope saivat hyvin soolotilaa ja hetkittäin koko stagen omakseen.Teemu sanoo arvostavansa myös Bimhuisissa tehtyä livelevynään (Live at Bimhuis). Ylimääräisenä bändi esitti em. levyltä kappaleen A New Chapter. Taustana levyllä oli opintojen päätyminen ja korona-ajan alkaminen. Kappaleessa on todellakin sitä tunnelatausta mitä uuden edessä kohtaa.Teemulle on mieluisaa säveltää ja tuoda näitä tuntemuksia nuottien kautta esille. Ajatuksissa olisi laajentaa bändiä niin että mukaan tulisi kitaristi. Isona juttuna olisi tehdä sävellystyötä jopa big bandille. Teemu ja bändi ovat todella matkalla maineeseen, jos intensiteetti ja kiinnostus pysyvät tapissaan.Musiikki ja lavaesiintyminen on hyvin jäsenneltyä ja selkeää, joten triona soittaminen on nautinnollista kuunneltavaa. Soolojen jälkeen yhteissoittoon palaaminen kävi vaivattomasti ja huomasi, että bändi on soittanut yhdessä levynteon jälkeenkin. Pieni katse, pieni nyökkäys ja taas mentiin yhdessä.Kairon Yamaha-pianokin oli talven ja kevään kosteudenvaihteluiden jälkeen viritetty jälleen täyteen tikkiin. Olisihan se hieno kuulla Teemun ja bändin soittoa joskus isolla lavalla ja samalla Oscarin Bösendorfer-flyygeliä. Kuten otsikossa todettiin matkalla maineeseen ja haaveista voi tulla joskus kovalla työllä totta.Teemu Kekkonen Trio
East Coast Jazz Club, Ravintola Kairo, Kotka, 29.5.2023Teemu Kekkonen. PianoMikael Saastamoinen. BassoRoope Kantonen. Rummut