Andre Nieri X Grand Discovery aloitti minikiertueensa Kotkasta

799
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Andre Nieristä on tullut kosmopoliitti, joka viihtyy niin Euroopassa, USA:ssa ja kotimaassaan Brasiliassa. Andre kertoi että hän halusi  kitaristiksi aivan pikkupojasta lähtien. Hän on kotoisin Sao Paulon lähettyviltä maalaispaikkakunnalta.Ensimmäinen musiikki-ihastus oli hevimusiikki. Ehdottomasti. Varhaisimmat fanituksen kohteet olivat Iron Maiden ja Dream Theater. Opiskeluaikana Sao Paulossa alkoi herääminen muunkin tyyliseen kitarointiin. Allan Holdsworth vei kiinnostuksen kohti progemusiikkia ja etenkin fuusiojazzia. Scott Henderson on myös mainittava tässä yhteydessä. Kotkalainen yleisö kuuli illan konsertissa kaikuja Joe Zawinulin ja Scott Hendersonin yhteistyöstä. Olisiko lavalla ollut myös jopa Jaco Pastorius? No tämä paluu menneisyyteen oli vain kuulijan ajatuksissa ja haamuna mielikuvituksissa. Kun avasi silmät, huomasi että basisti A-P Kauppisen bassonkaulassa oli nauhat tallella.  Andre ottaa esille vielä Yamandu Costan. Costan akustinen brasilialainen soittotyyli ja musiikki on ehkä Suomessa jäänyt hieman varjoon. Andre pitää häntä hyvänä esikuvana. Perinnetietoista mutta modernia soittamista.Andre mietti Sao Paulosta valmistumisensa jälkeen, miten voisi laajentaa reviiriään esiintymismielessä. Mieli teki maailmalle. Kun 2010-taitteessa oli vallalla erilaiset kitarakisailut netissä ja livenä, hän alkoi osallistua niihin ahkerasti. Vuonna 2014 hän voitti Lontoossa pidetyn kitarakilpailun ja tämä avasi väyliä Euroopan soittopaikoille.Andre muutti 2016 USA:han. Opetustyöt työllistävät häntä siellä. Nyt toukokuussa on vuorossa Suomi ja Viro. Lentokone-elämä ja jetlag vievät joskus voimia luovalta työltä, valitteli Andre, mutta kiertämisessä on puolensa: elävä yleisö!Yleisöä asteli Kairon saliin hieman pelonsekaisin tuntein. Varoituksen sanoja tuli jo lämpiön puolelta. ”Tänä iltana korvalehdet lepattavat” Soitto tulee tavallista kovemmalla volyymilla, siis verrattuna perinnejazzin volyymeihin, mitä Kairon lavalla usein kuullaan.Kieltämättä eturivissä oli tottumista illan bändin voimakkaaseen soittamiseen. Toisaalta bändin esittämät balladimaiset jazzsävellykset pääsivät nyt hyvin oikeuksiin. Andren bändinä oli kotimainen Grand Discovery. Kotkan konsertti oli bändin kiertueavaus. Toki yhteissoittoa oli harjoiteltu ennen keikkaa, mutta pieni alkuhapuilu live yleisön edessä sallitaan muutamassa ensimmäisessä kappaleessa. Pian kaikki oli balanssissa ja musiikki imaisi mukanaan. Musiikki kulki rockin ja jazzin rajamailla ja mukavan lähestymiskulman toi myös Panu Rauhalan pelimusiikkihenkinen soundi etenkin hänen tarttuessaan Roland Jupiter 50 soittopeliin.Tämä oli virkistävä kokemus kieltämättä hieman iäkkäämmälle kuulijakunnalle. Soolot vuorottelivat tasaisesti läpi bändin soiton. Andre Nieri on tunnettu hyvästä soittotekniikastaan. Tämä yhdistettynä looppeihin ja pedalien käyttöön toi soittoon ilmavuutta ja vaihtelevuutta. Illan sävellykset olivat tasaisesti Andren ja Grand Discoveryn käsialaa, joukossa muutama jazzstandardi.Konsertin jälkeen SuomiJazz piti pienen jutusteluhetken Andren kanssa. Andre tunnustaa hieman ujosti, että häntä todella jännitti ennen keikkaa, kun hän näki että salissa oli vanhempaa perinnetietoista jazzväkeä. Olisi ollut noloa soittaa tyhjälle salille puoliajan jälkeen. Näin ei käynyt, ja hän arvosti sitä että yleisö silminnähden viihtyi illan klubikonsertissa. Saimmehan soittaa ylimääräisenkin! Totuuden nimissä on mainittava että salissa oli myös useita nuoria musiikinopiskelijoita ja heidän opettajiaan.

Tämä on Andren kuudes vierailu Suomeen. Hän ihmettelee miten vuodenajat vaihtelevat niin rajusti maassamme. Hän on ollut keikalla joulukuun pimeydessä ja nyt toukokuun lopun valossa.Brasilialaiselle on eksoottista nähdä harmaata lehdetöntä maisemaa ja toisaalta toukokuun tuore vehreys. Puhdas ilma ja rauhallinen ilmapiiri ja ennen kaikkea mukavat soittokaverit tuovat hänet varmaan myös jatkossa tänne.Andre Nieri X Grand DiscoveryRavintola Kairo, Kotka, 22.5.2023
Andre Nieri – kitara
Panu Rauhala – koskettimetAri-Pekka Kauppinen – basso
Tuomas Rauhala – rummut