Randy Brecker loisti Ilmavoimien Big Bandin vieraana Jyväskylässä

1844
lukukertaa
Kuva: Puolustusvoimat / Konsta Nevala.

Jyväskylän mainiot bigbandit kirittävät toisiaan uusille huipuille. Noin parin viikon sisällä on tapahtunut ja tapahtumassa isoja asioita: ensin Ilmavoimien Big Band toi kaupunkiin solistin jazzmaailman huipulta, amerikkalaisen trumpetistin Randy Breckerin, ja heti perään Jyväskylä on konsertoimassa levynjulkaisun merkeissä yhdessä nuorten upeiden taiteilijoiden, Elena Mindrun ja Tuomas J. Turusen kanssa. Kelpaa kaupungissa bigband-fanin olla ja elellä!

Paviljongin Faneri-ravintolan Brecker-konsertissa Ilmavoimien iso orkesteri osoitti olevansa parhaassa iskussaan. Orkesterin pitkäjänteinen kehittäminen yhteistyössä huolella valittujen kotimaisten säveltäjien, sovittajien, kouluttajien ja solistien kanssa on kasvanut korkoa, ja nyt amerikkalaisen jazztähden kanssa esiintyi itseensä täysin luottava porukka.

Voisi nimittäin kuvitella ettei ole ihan jokapäiväinen asia astua Breckerin edesmenneen saksofonistiveljen Michaelin rooliin, kuten tenorisaksofonisti Kalle Keränen joutui tekemään muutamassa pitkässä soolo-osuudessaan. Kipsistä ei kuitenkaan ollut merkkiäkään, Keräsen kypsää improvisointia oli nautinnollista seurata, ja Randy nyökytteli vieressä hyväksyvästi päätään.

Muutenkin Brecker antoi tuollaisia jazzin vanhemman valtiomiehen eväitä nuoremmille kollegoilleen. Ja sitähän on aina mukava katsella päältä, kun aivan kaiken soittajana kokenut säteilee ympärilleen positiivisuutta, jakaa sitä olennaisinta eli musiikista ja soittamisesta nauttimisen lahjaa.

Wikipedia osannee tiivistää olennaisimman Breckerin soittajaveljesten tekemisistä, mutta mainittakoon tässä Randyn osalta 6 Grammy-palkintoa ja osallistumiset ihan vain esimerkiksi tämmöisten tyyppien ja yhtyeiden levytyksille ja/tai kiertueille: Clark Terry, Thad Jones & Mel Lewis, Ron Carter, Yusef Lateef, Horace Silver, Miroslav Vitous, George Benson, Carla Bley, Billy Cobham, Jaco Pastorius, Dave Liebman, Mingus Dynasty, Dreams ja Spyro Gyra. Jazzin ulkopuolelta leipää ovat antaneet mm. Blood, Sweat & tears, ja studiokeikat Frank Sinatran, Bruce Springsteenin, Lou Reedin, Frank Zappan, Todd Rundgrenin, Dire Straitsin ja Aerosmithin levyillä.

Omissa nimissä tehtyjä levytyksiä Breckerillä on parikymmentä, joten kaikkiaan oli mistä ammentaa kun jonkinlaista pientä retrospektiiviä Randy Breckerin sävellystuotannosta tavoiteltiin. Ja ehkä sittenkin ja loppujen lopuksi yhteistyö Michael-veljen kanssa The Brecker Bros -yhtyeessä kantoi lopulta myös Jyväskylän konserttiin asti komeimmin, ainakin yleisön reaktioilla mitattuna. Bros-yhtyeen ensimmäinen kultakausihan oli vuosina 1975-82 ja sen jälkeen, noin kymmenen vuoden tauon jälkeen oli helppo palata jo juhlittuina legendoina Grammy-patojen äärelle.

Latinalaisrytmeillä ja tietysti ennen kaikkea Brecker Bros -funkilla oli merkittävä rooli konsertissa. Näin orkesterin rytmiryhmällä oli jälleen iso työmaa vähän edellisen Linkola-konsertin tavoin. Lattareiden rytmisen jouhevuuden ja samalla runsauden takasi orkesterin ulkopuolinen vahvistus, lyömäsoittaja Osmo Blomqvist. Funkeissa Vesa Piston sähköbasso ja Aki Raution rummut olivat koko koneiston jykevänä kivijalkana, ja Sauli Hämäläinen toi 70- ja 80-luvun biiseihin tuon ajan syntikkaklangia. Ennen kaikkea koko orkesteri puhalsi hyvin yhteen, ja selvisi komeasti välillä hyvinkin kiperistä riffeistä.

Omista solisteista Kalle Keräsen ohella jännimmät paikat olivat varmaankin Lauri Iljinillä: soittaa nyt trumpettisooloa kun vieressä istuu yksi alan suurimmista nimistä maailmassa! Solistivoimaa orkesterilla löytyi myös pasuuna- ja saksofonisektiosta, ja toki sieltä altisti Aki Vänskäkin päästettiin muutaman kerran riemastuttamaan yleisöä tulisella altollaan.

Brecker on vielä hetken aikaa 73-vuotias, ja soittokunto on edelleen kova. Voisi sanoa, että tällä kertaa valtaisa rutiini näkyy vain hyvällä tavalla. Brecker soittaa elämänsä jokainen päivä, ja useimmiten nimenomaan keikalla. Kumppanit vaihtuvat, Randy pysyy. Jäljellä on myös hinku kappaleiden loppuhuipennuksiin kovaa ja korkealta, sovittajat olivat yleensä satsanneet sen mukaan loppusekunteihin.

Kerrottakoon vielä lopuksi, miten Brecker kulkeutui Jyväskylään. Linkki löytyy Ilmavoimien omasta orkesterista: saksofonin äänenjohtaja Mikko Suhonen oli tutustunut trumpetistiin yhteisellä keikalla jo kymmenen vuotta sitten Savon sotilassoittokunnan big bandin riveissä. Eipä voi muuta kuin toivoa, että orkesterilla riittää jatkossakin intoa ja resursseja tällaisiin kansainvälisiin tähtivierailuihin vankan kotimaisen rungon lomassa.

Kuva: Puolustusvoimat / Jaakko Luukkonen.
Kuva: Puolustusvoimat / Konsta Nevala.
Alttosaksofonisti Aki Vänskä. Kuva: Puolustusvoimat / Konsta Nevala.
Kuva: Puolustusvoimat / Konsta Nevala.
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kalle ”Michael” Keränen ja Randy Brecker. Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.