Anssi Tikanmäen maisemakuvat saivat komean bigband-asun

3577
lukukertaa
Pepa Päivinen. Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Suomen satavuotisjuhlat, Ilmavoimat, Anssi Tikanmäen sävellykset ja saksofonisti Pepa Päivinen. Kuinka moni teistä osaisi tämmöisen yhdistelmän kehitellä?

Jyväskylän seudulla asuvat eivät ihmettele yhtään, täällä Ilmavoimien soittokunta on ottanut yhä vankemman aseman musiikkielämässä ja bigband-toimintansa myötä nimenomaan jazznäyttämöllä. Orkesteri on UMOn ohella se maan toinen täysammattilainen bigband. IBB pyörittää nykyään sotilassoittotehtäviensä ohella kunnianhimoista bigband-konserttisarjaa vierailevine solisteineen, ja tasosta kertoo sekin, että Päivistä edeltävä solistivierailija oli Verneri Pohjola. Viime vuosina orkesteria on sparrannut etenkin Eero Koivistoinen, joka on ollut myös tuottamassa kahta IBB:n levytystä.

Ja nyt, samalla kun juhlittiin Suomea, juhlittiin myös Ilmavoimien soittokunnan neljääkymmentä vuotta Keski-Suomessa. Konsertin ohjelman IBB oli kuitenkin valinnut niin, että löytyi kolmaskin juhlittava, ja sisällön kannalta tärkein, sillä nyt päästiin nautiskelemaan Anssi Tikanmäkeä koko pitkän konsertin verran otsikolla Maisemakuvia Suomesta. Tuonniminen vuonna 1981 ilmestynyt albumi oli Tikanmäen läpimurto, se iski välittömästi kansakunnan makuhermoon ja on myös kestänyt aikaa komeasti.

Vastikään Tikanmäki juhli Savoy-teatterin konsertissaan Maisemakuvista saamaansa kultalevyä. Maisemakuvallisiin sävellyksiin Tikanmäki on palannut vuoden 1981 jälkeenkin muutamaan otteeseen. Nyt konsertin ensimmäinen setti oli se klassinen albumi kokonaisuudessaan, toinen setti myöhempää tuotantoa, seassa muutama kaurismäkeläinen elokuvasävelmäkin.

Tikanmäki ei päässyt keikkakiireidensä takia itse paikalle. Olisi ollut todella mielenkiintoista kuulla miehen tuntemuksia keikan jälkeen.

Uskon vakaasti, että Anssi olisi ollut muikeana. Ainakin minusta musiikkimajuri Juha Ketolan johtama konsertti oli loistava. Aivan upeata sovitustyötä kautta linjan, niin upeata että joukosta on mahdoton nostaa ketään erilleen. Oltiin sopivan lähellä Tikanmäen hienoa melodiikkaa, mutta riittävän kaukana omilla jazzillisilla teillä, että versiointi näin oli perusteltua. Olisi makeaa saada tämä kokonaisuus jollakin tavalla tallennettunakin nautittavaksi.

Ilmavoimien Big Bandissa on taso tasaisen korkealla joka sektiossa, mutta ainahan sitä konsertissa nyt joku suosikkikin ponnahtaa joukosta esiin. Altisti Aki Vänskän lennokasta svengisooloilua olen ihastellut jo useamman vuoden konserteissa, ja nyt nuori tenorisaksofonisti Jetro Sarikoski on saamassa paljon vastuuta siinä rinnalla. Kitaristi Esa Perämäki soitti terävästi, vaikkei sähkökitaralla näin bigbandissa ihan niin isoa roolia olekaan kuin Tikanmäen omassa yhtyeessä. Väkisinkin huomio kiinnittyi myös rumpali Jussi Vikmanin työhön, siinä oli semmoista aitoa soittamisesta innostumista, joka vie aina mukanaan.

Illan tähtisolisti Pepa Päivinen ei nyt ollut niin hirveän innostuneen näköinen, mutta hän nyt onkin aina hillitty herrasmies. Mutta voi pojat, miten tämä multi-instrumentalisti soittikaan! Vanhoissa taidekritiikeissä puhutaan usein jostakin ”kohottavasta”, ja nyt kyllä ymmärsin mitä sillä tarkoitetaan, kun nousin jokaisen Päivisen soolon kohdalla monta senttiä penkin pinnasta. Baritonisaksofoni, tenorisaksofoni, käyrä sopraanosaksofoni, poikkihuilu ja alttohuilu, viiden soittimen verran silkkaa magiaa. Päivinen on soittanut urallaan ”kaikkea”, mutta itse olen kuullut häntä eniten free jazzin tai ainakin sitä lähellä olevien juttujen parissa. Nyt tuntui, että Tikanmäen selkeä, mutta kekseliäs melodiikka antoi Päiviselle eväät jollekin ainutlaatuiselle. Soolojen muodonta oli niin täydellistä, soinninhallinta sulosoinneista raakaan rypistykseen niin ihanasti hallussa, että konsertti oli kaikkien muiden juhlien ohessa samalla riemullista saksofoni- ja huilutaiteen juhlaa.

Konsertin ohjelma:

1.Lapin tunturit, sov. Jere Laukkanen
2.Kesäranta Etelä-Saimaalla, sov. Raila Kulokoski
3.Valkeakosken tehtaanpiiput, sov. Teemu Takanen
4.Savolainen metsä, sov. Mikko Suhonen
5.Kiutaköngäs, sov. Vesa-Pekka Pisto
6.Tuusulan moottoritie, sov. Janne Vihavainen
7.Aamu lakeuksilla, sov. Janne Huttunen
8.Muuttuva maaseutu, sov. Liisa Lipas
9.Voi veljet, sov. Markku Renko
10.Imatrankoski, sov. Erno Tiittanen
11.Yoigu Lapizza, sov. Ville Vannemaa
12.Arvottomat = The worthless, sov. Jussi Kosonen
13.Balladi elokuvasta Klaani, sov. Tuomas J. Turunen
14.Airisto, sov. Artturi Rönkä
15.Borgå = Porvoo, sov. Sampo Kasurinen

Eero Koivistoinen palkittiin tilaisuudessa pitkäaikaisesta IBB-yhteistyöstään. Koivistoisen vieressä Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala ja musiikkimajuri Juha Ketola.