Alder Ego pisti vielä levyäänkin paremmaksi

2440
lukukertaa
Alder Ego. Kännykkäkuva: Kalevi Plattonen.

Live voitti taas levyn. Joonas Leppäsen sävellyksillä juhliva Alder Egon uunituore esikoinen on erinomainen työ, joka vain paranee ajan kanssa. Silti intensiivisellä keikalla pääsi taas ihan eri tavalla musiikin sisään, oli ymmärtävinään yhtyeen sisäisiä vuorovaikutussuhteita ja musiikin logiikkaa ikään kuin paremmin. Ja eikös nykyään hoeta, että ”niin on, jos siltä tuntuu”.

Rumpali Leppänen on kotoisin Jyväskylästä, ja palasi nyt Poppariin hyvin valmiin konseptin kanssa. Mainoslause ”kamarimusiikkia jazzyhtyeelle” kävi toteen, musiikki on pitkälti läpisävellettyä.

Säveltäjänä ja sovittajana Leppänen ikään kuin tutkii millä kaikilla tavoin trumpettia ja saksofonia voi käyttää yhdessä, vaihtoehtoina sopuisa yhteispeli, vastakkainasettelu tai näennäinen itsenäisyys. On tietysti unisonoilua, välillä soitetaan samassa rytmissä eri asioita, toisaalla asetetaan rinnakkain puhaltimien erilaisia rytmikäsityksiä, ajoittain riffitellään toisen taustalla, ja useinkin vedellään itsenäisen kuuloisia linjoja, joiden kohtaamiset synnyttävät mielenkiintoisia harmonisia tilanteita…

Trumpetisti Tomi Nikku ja saksofonisti Jarno Tikka saavat toki runsaasti myös soolotilaa improvisaatioille, mutta kokonaisuus maistuu koko ajan hyvin hallitulta. Juuri tuollainen taiteellisessa kontrollissa oleva rohkea kokeileminen on suunnilleen parasta mitä musiikissa voi tehdä.

Puhaltajien taustalla tapahtuu alati mielentoista sielläkin. Teemu Åkerblomin bassotyö on upeata, hirmuisen vahvaa ja täysin vapaata perinteisen jazzbasson kliseistä. Leppäsen rumpuraita on alusta loppuun kiinnostavaa ja herkullisen elävää, ja kyllä vain, ajoittain syntyi sellainen vaikutelma, että Edward Vesalan perintöähän tässä omaperäisellä tavalla jatketaan.

Antti Lähdesmäen kuratoiman Summer Jazz Clubin konseptiin kuuluu opiskelijabändien ja kokeneempien muusikoiden yhdistely samaan konserttiin. Tällä kertaa nuoruuden energioista vastasivat Jyväskylän konservatoriossa opiskelevat muusikot kitaristi Aimo Nuutisen vetämässä yhtyeessä. Soittajista saksofonisti Sakurako Ishiyama on tullut jo monelle tutuksi Jyväskylä Big Bandin konserteissa. Hän oli myös solistisesti ja soundillisesti yhtyeen kantava voima. Kokonaisuutena Nuutisen yhtyeen tekeminen oli vielä varovaisenpuoleista, itsevarma hyökkääminen biisien kimppuun jäi odottamaan kokemuksen karttumista. Säveltäjänä Nuutinen on lupaavasti nupullaan, biisien nimet ovat jo omaperäisen hersyviä.

Summer Jazz Clubin neljä vuosi starttasi siis jälleen tasokkaasti, ja jatkoa seuraa kuukausittain elokuulle asti. Kannustamme kaikkia paikalle tukemaan jazzin tulevaisuutta!

Summer Jazz Club Popparissa 29.5.2017

Aimo Nuutinen Quartet:
Aimo Nuutinen – kitara, sävellykset
Sakurako Ishiyama – alto sax
Arttu Juntunen – basso
Timo Antikainen – rummut

Alder Ego:
Jarno Tikka – tenorisaksofoni
Tomi Nikku – trumpetti
Teemu Åkerblom – kontrabasso
Joonas Leppänen – rummut, sävellykset

 

Sakurako Ishiyama ja Aimo Nuutinen. Kännykkäkuva: Kalevi Plattonen.