Hillitön Husband sai komeata kiritystä Lapualta

1508
lukukertaa
Varre Vartiainen.
Varre Vartiainen.
Varre Vartiainen/Husband.

Fuusiota, progea, funkkia, metallia ja ties mitä saatiin nautiskella Popparin torstaissa kahden bändin makoisassa kattauksessa. Varre Vartiaisen Husbandin pitäisi olla kaikille tuttu, mutta olettekos kuulleet Joona Lehto Bandista? Kannattaa tsekata!

Siinäpä nimittäin mainio uusi tuttavuus, neljä nuorta miestä Lapualta erittäin kunnianhimoisen progemetallijazzin kimpussa. Soittajista kolme on Lehdon veljeksiä, joten oman perheen voimin saadaan jo melkoinen tohina aikaiseksi. Treenaaminen ainakin on ollut kohtuuttoman helppoa muihin verrattuna. Onkohan noita Lehtoja lisääkin?

Yhtyeen settiin mahtui yksi oma biisi, ja cover-valinnat kertovat kaiken: Allan Holdsworth, Liquid Tension Experiment ja tammikuussa Äänekoskella sekä Espoossa vieraillut Guthrie Govan ovat bändin soittolistalla. Ei mitään iisejä biisejä, tietenkään, mutta bändi klaarasi lainansa komeasti.

70-luvulta asti progea ja fuusiota (aina silloin tällöin) kuunnelleelle selkein merkki ajan kulumisesta on ollut metallivaikutteiden hiipiminen mukaan tähänkin genreen. Ja mikäs tuossa, sen verran tyylikkäästi JL Bandilla on kuitenkin fuusion kokonaiskuva hallussa.

Lainoista tutuin oli sittenkin Pekka Pohjolan Heavy jazz, joka oli tietysti hyvä silta Husbandiin (joka on tehnyt kiertueenkin Pohjolan musiikkiin pohjaten). JLB:n käsissä Heavy jazz ei kuitenkaan lähtenyt tällä kertaa lentoon. Pohjola toki rakensikin biisin jähmeäksi heviksi, mutta silti soitosta jäi nyt puuttumaan Pohjolan bändeille (ja sille Husband-tribuutille) ominainen lennokkuus.

Taitavan Joona Lehdon jälkeen lavalle astui toinen teknisesti upea kitaristi, mutta taidokkuuden lisäksi Varre Vartiaisella on soitossaan aina myös vahva tunnelataus. Kitara laulaa, puhuu, ilmaisee. Biisejä ei vain toteuteta millintarkalla nuottikuvalla, vaan niihin luodaan värityksiä, nyansseja, elämänmakua. Eipä yhtään haittaa vaikka se blues kuuluu myös fuusiosoittamisen pohjalla. Merkillepantavaa oli myös ajoittainen Mike Sternin soundien lähentely, olihan takana tuoreena Stern-tribuutti Koko Jazz Clubilla Joonatan Raution, Timo Hirvosen ja Jussi Lehtosen kanssa.

Husband soitti tällä kertaa alkuperäisessä trioformaatissaan, kun Marzi Nyman keskittyi isäksi tulemiseen. Vaikka Suomen kuuminta kitaristien kilpasoitantaa ei tällä kertaa saatu, tämä yhtye toimii missä tahansa muodossa, todella komeasti myös näin ytimeensä kiinteytettynä. Ihan toiseen laitaan ponnistetaan huhtikuussa, kun April Jazz Festivaaleilla julkaistaan Husbandin yhteislevytys Espoo Big Bandin kanssa.

Husband

Varre Vartiainen – kitara
Anssi Nykänen – rummut
Harri Rantanen – basso

Joona Lehto Band

Joona Lehto – Kitara
Jere Lehto – Basso
Jesse Lehto – Rummut
Matias Källi – Koskettimet & Kitara

Poppari, Jyväskylä 10.3.2016