Sigurdurin matka pimeään metsään

1294
lukukertaa
Sigurdur Rögnvaldsson tässä Equally Stupid  -yhtyeen keikalla.
Sigurdur Rögnvaldsson tässä Equally Stupid -yhtyeen keikalla (kuva ei siis Popparista!).

Näitä keikkoja tulee joskus kaikille muusikoille.

Kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin Dark Forest on matkannut Helsingistä Jyväskylään soittamaan. Paikkakunnalla vain noin kymmenen ihmistä on taivaltanut kodeistaan apean marraskuun halki kaupungin jazzkehtoon.

Popparin isännälle Sami Salovaaralle torstai-ilta meni taas vaihteeksi sarjaan kulttuuriteot. Nämä ovat juuri niitä iltoja, joissa on hienoa musiikkia, mutta taloudellisessa mielessä kaikilla osallisilla menee miinukselle.

Bändi suhtautuu tyhjään saliin ammattilaisten tavoin, ja vaikka keikan aikana ei hirveästi palautetta yleisön puolelta tule, soittajat lataavat kaiken täysillä. Nuo kymmenkunta urhoollista haluavat encoren ja hankkivat sen.

Islannista Suomeen ja Helsinkiin muuttaneen Rögnvaldssonin yhtyeitä ovat Dark Forestin ohella olleet Equally Stupid saksofonisti Pauli Lyytisen ja rumpali David Meierin kanssa, Fuzz n’ Us tanskalaisrumpali Christian Windfieldin kanssa, duo kitaristikollega Petri Kauton kanssa sekä Uinuva, joka perustuu laulaja Heta Keskinarkauksen säveltämään Saima Harmajan runouteen.

Dark Forest on jänskä konseptiyhtye, jonka Rögnvaldsson perusti nelisen vuotta sitten esittämään säveltämäänsä kiinteää temaattista kokonaisuutta, Pimeän Metsän lauluja. Välillä yhtye on ollut pitkään telakalla, mutta nyt on taas aktiivisuuspyrähdyksen aika.

Vakiomiehistössä ovat Rögnvaldssonin lisäksi saksofonisti Johannes Sarjasto (Jyväskylässä tuttu mm. Soul Valpio Bandista), Mopo-basisti Eero Tikkanen ja rumpali Ville Pynssi. Jyväskylän keikalla Pynssiä tuurasi Anssi Tirkkonen.

Rögnvaldsson on luonut sävellyksellisesti näpeän kokonaisuuden. Kun lähtökohtana on fantasiametsä, jonka asukkaina on mutanttieläimiä, kaksipäisiä hämähäkkejä ja sellaisia, voi olla varma että musiikissakin on jonkinmoista ”outoutta”.

Dark Forest pistää törmäyskurssille rockräimettä ja ambienttia valumista, eikä pelkää rynnätä riemullisiin freejazzkakofonioihin. Usein Rögnvaldsson luo muutosta vaativan jännitteen hakkaamalla kitarastaan samaa ääntä tai sointua niin kauan että varmasti tulee valmista, ja sitten yhtye repeää remellykseen. Sarjaston ärhäkkä saksofoni on näiden villiintymisjaksojen primus motor.

Rögnvaldsson itse ei piittaa pätkääkään kitaristien nopeuskilpailuista. Useimmiten hän luottaa puhtaisiin sointeihin, säröä ei käytetä, vaikka se sinänsä kävisi pirtaan näissä maailmoissa. Rögnvaldsson on nautittavan genrevapaa soittaja, bluesvenyttelyt ja rockriffit uppoavat luontevasti jazzperustaan.

Kun yhtyeen eturivissä on saksofoni ja sähkökitara, näiden unisono on luonnollinen sanoman tehostaja. Onneksi Dark Forest käytti tätä helposti loppuunkuluvaa sovitusratkaisua harkitusti.

Hitaampiin jaksoihin Rögnvaldsson oli loihtinut monia hienoja melodioita, ja ilmapiiri kävi sen verran uhkaavaksi, että oli helppo kuvitella kuulevansa elokuvallista kerrontaa. Musiikki olisi valmiina, kuka tekisi Pimeään Metsään sijoittuvan leffan?

Sigurdur Rögnvaldsson’s Dark Forest
Poppari, Jyväskylä, 27.11.2014
Sigurdur Rögnvaldsson – kitara
Johannes Sarjasto – alttosaksofoni
Eero Tikkanen – bassokitara
Anssi Tirkkonen – rummut