Mopo riemastuttavassa vireessä

1279
lukukertaa
Kuvassa Mopo vuoden takaisella Jyväskylän keikallaan. Kuva: Pentti Ronkanen.

Mopo on empimättä yksi niistä kotimaisista jazz-yhtyeistä, joilla on mahdollisuus tavoittaa yleisöä, jolle jazz ei ole entuudestaan kovin tuttua. Tämä perustuu ennen kaikkea siihen, ettei trio itse tunnusta rajoja vaan käyttää luontevasti eri elementtejä valssista punkiin ilmaistakseen sanottavansa. Liikkuminen on vaivatonta ja hauskaa, ja se sekä kuuluu että näkyy. Mopon keikalla pitkästyminen ei uhkaa, minkä sai havaita myös Jyväskylän Poppariin ilahduttavan runsaslukuisena saapunut väki.

Saksofonisti Linda Fredriksson, basisti Eero Tikkanen ja rumpali Eeti Nieminen ovat sommitelleet musiikillisia ajatuksiaan yhteen ilmeisen intensiivisesti, ja trio soi tasapainoisesti. Mopon sävellyksiin on rakennettu paljon dynaamisia käänteitä ja rytmisiä vaihdoksia, joista yhtye selviää mukavan leikittelevästi. Levynjulkaisukiertueella setti koostui luonnollisesti esikoisjulkaisun ”Jee!” raikkaasta materiaalista.

Baritonisaksofonia Popparissa suurimman osan ajasta soittaneen Fredrikssonin soundi on todella virkistävä; siinä kuuluvat rosoisesti jazzin monet aikakerrostumat, rhythm’n’blues ja funk. Melodiset ja rytmiset ideat hän toteuttaa fiksusti ja varsin hersyvästi. Balladeissa on syvyyttä.

Eeti Nieminen ja Eero Tikkanen kisailivat lavalla monenlaisin hauskuutuksin ja yllyttivät saksofonistia. Tällaiselle on tilaa, koska jokaisen soittajan vahva osaaminen on jo saatu palvelemaan selkeää kokonaisuutta. Pirteäeleistä Niemistä ei jätetty yksin huolehtimaan perkussiivisesta puolesta vaan sekä Tikkanen että Fredriksson helistelivät ja kolistelivat milloin mitäkin käsiin osunutta. Kontrabasso soi Tikkasen varmassa otteessa paikoin rankastikin mutta silti kauttaaltaan aistikkain, pehmein soundein. Jousen harkittu käyttö rikasti trion vapaata äänimaisemaa.

Mopon asenne on sen verran tinkimätön ja reikäpäinen, että yhtyeelle soisi paljon tilaisuuksia esiintyä muullekin kuin jazz-yleisölle. Kyky herättää kuulijoiden uteliaisuus on valttikortti, jota kaikilla esiintyjillä ei tunnetusti ole kourassaan. Mopolla se on – mainion uutuuslevyn lisäksi!

Mopon levynjulkaisukiertue 5.5.2012
Poppari, Jyväskylä
Linda Fredriksson – saksofonit
Eero Tikkanen – kontrabasso
Eeti Nieminen – rummut
Lisäksi instrumentteina mm. huilu, erilaiset kellot, pillit ja lelut.