Koko Jazz Clubilla soi taas

1331
lukukertaa
Koko Jazz Clubin avajaistunnelmia.
Koko Jazz Clubin avajaistunnelmia. Kuva: Pekka Saukkonen.

Helsingin Koko Jazz Clubilla syksy lähti käyntiin energisissä tunnelmissa. Huikeissa avajaisissa kuultiin Timo Hirvosen, Jukkis Uotilan, Olli Ojajärven, Toni Porthénin sekä Abdissa ”Mamba” Assefan soitantaa.

Saksofonisti Ojajärven soitossa kuuli selkeän tranemaisen otteen, jossa oli ripaus myös Rollinsia. Sen aisti heti bändin ensimmäisessä esitetyssä kappaleessa, joka oli jo klassikoksi muodostunut Herbie Hancockin Maiden Voyage.

Perkussionisti Assefan soitto toi mukanaan afrikkalaista maailmanmusiikkia, joka sopi muun bändin kokonaisuuteen loistavasti.

Seuraavissa kappaleissa mentiin jo yhtyeen omaan tuotantoon, jossa esimerkiksi pianon korvaa Rhodes ja syntetisaattori. Äänimaailma oli kokeilevuuden vuoksi perinteistä jazzyhtyettä monimuotoisempi. Soinnutuksissakin oli yllättäviä käänteitä. Perkussioiden ja rumpujen yhteispeli, johon basistikin antoi osansa, antoi koko bändille loistavat tilaisuudet improvisointiin, johon erikoisimmatkin tekniset toteutukset sopivat vähintään hyvin.

Jukkiksen pianosoolot tuntuivat olevan kohokohtia kappaleiden muuttuvissa ja kehittyvissä rytmeissä, harmoniset ideat sekä pianolla että melodisella syntetisaattorilla kruunasivat kaiken. Tästä ei meno enää parane!

Kahden lyömäsoittajan väliset energiset vuoropuhelut tarjosivat myös huikeita hetkiä kiivaissa tempoissa.

Jaco Pastoriukselle omistetussa teoksessa kuultiin Hirvosen lämminhenkistä ja tunteellista soittoa. Kappaleessa oli sekä vivahteita perinteisestä jazzista että uudempaa modaalipohjaista fuusiojazzia. Jukkiksen pehmeät Rhodes-soundit toivat avaruudellista tuntua kokonaisuuteen. Kahden lyömäsoittajan, Porthénin ja Assefan yhteissoitto istui mainiosti myös tähänkin sävelmään.

Viimeisenä kappaleena kuultiin taas bändin omaa tuotantoa, intensiivistä ja nopeatempoista funkin ja jazzin sekoitusta, jossa keskittynyt yleisö pysyi mukana loistavasti. Tekninen suorittaminen tuntui olevan keskeistä tässä kappaleessa.

Yleisön vaadittuaa kiihkeästi lisää kuultiin vielä lopuksi Hancockin Cantalope Island. Tässä koko mahtava bändi sai loistavan tilaisuuden näyttää vielä kaiken osaamisensa.

Timo Hirvonen with friends
Koko Jazz Club
to 11.8.2011 klo 19

Olli Ojajärvi – saxophone
Jukkis Uotila – keyboards
Timo Hirvonen – bass
Abdissa ”Mamba” Assefa – percussion
Toni Porthén – drums