Aki Rissanen Trio & Verneri Pohjola Popparissa

1366
lukukertaa
Aki Rissanen
Kuva: Maarit Kytöharju.
Aki Rissanen
Kuva: Maarit Kytöharju.

Aki Rissanen julkaisi muutama kuukausi sitten erityisen hienon jazzlevyn. Beautiful anxiety -albumilla vierailivat saksofonisti Rick Margitza, trumpetisti Magnus Broo ja rumpali Olavi Louhivuori, mutta levyn pohjalta soitettaville keikoille riittää yksi vieras, trumpetisti Verneri Pohjola. Trion perusmiehistöä ovat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Ville Pynssi.

Yhden puhallinsolistin myötä kiertueote on levyä jonkin verran yhtenäisempi. Toisaalta Rissasen musiikki on niin monimuotoista ja rikasta, ettei mitään pelkoa yksitoikkoisuudesta ole. Rissasen parhaat teokset ovat monen maiseman matkoja, joiden lopussa ei enää ole kirkkaana mielessä missä kaikkialla tuli käytyä, mutta sen verran jäi joka tapauksessa mieleen, että hienoa reissulla oli.

Kuningasbiisiltä maistui yhdessä vaiheessa iltaa Sindbad, jonka yksinkertaisen nerokas teema ja Pohjolan veikeät muunnelmat sekä iskevät välittömästi että kestävät pitkään hienon kehittelyn myötä. Kehittely ja draamantaju olivat kuitenkin yhtä lailla huipussaan levyn monimuotoisessa nimikappaleessa. Vaan oliko illan upein veto sittenkin Rissasen sovitus espanjalaisen Federico Mompoun sävellyksestä Musica callada? Sen tummissa tunnelmissa oli liki järkyttävää dramaattista tenhoa.

Välipaloina Rissasen tarjosi kevyempää tavaraa, yllättävänkin mainstreamia jazzia peltikomppeineen ja vakaine juoksubassoineen. Modernismi ja perinnetietoisuus löivät siis kokonaisuudessa kevyesti kättä.

Rissasen miehistö on aivan huippuluokkaa. Suomessa kovia jazzrumpaleita riittää, mutta kärkeen on myös Ville Pynssi nousemassa persoonallisen otteensa ansiosta. Antti Lötjösellä ei taida vapaapäiviä nykyään olla, niin monessa hän on mukana. Valtava rutiini ei ole kääntynyt leipääntymiseksi, vaan Lötjönen jaksaa aina innostua. Hieno soundi, vakuuttavat linjat ja tarvittaessa mukana myös maltti ja armoitettu pelkistämisen taito.

Verneri Pohjola aloitti varovasti ja pidätellen, mikä myöhemmin koetun valossa osoittautui vain merkiksi taiteellisesta kypsyydestä. Illan aikana saatiin kyllä kylliksi nauttia Pohjolan virtuoositekniikasta nopeissa juoksutuksissa ja uskomattomasta soundikirjastosta balladitempojen värittelyissä.

Rissanen, Pohjola ja kumppanit olivat osa Popparin kevätfestariksi muotoutunutta viikkoa. Melkoista meininkiä hiljaisen alkukevään jälkeen: torstaina Kvalda, perjantaina Aki Rissanen Trio & Verneri Pohjola, lauantaina Fredator ja sunnuntaina Jean Louis Vapaat Äänet -konsertissa. Aika huikeata!

Aki Rissanen Trio & Verneri Pohjola
Poppari, Jyväskylä 9.4.2010
Verneri Pohjola (tp)
Aki Rissanen (p, keyb)
Antti Lötjönen (b)
Ville Pynssi (dr)