Gourmet esitteli uutta musiikkiaan Jyväskylässä

1219
lukukertaa

Esa Onttosen ja Mikko Innasen yhdessä liidaama Gourmet jatkaa sitkeätä taivaltaan. Bändistä ei kuulu pitkiin aikoihin mitään, mutta siellä se vain muhii ja puhkeaa välillä kukkaan. Ensimmäisen levyn aikaan (2001) bändin muusikot olivat vielä nuoria lupauksia, mutta matkan varrella he ovat keränneet nimeä ja arvostusta, joten nyt voisi puhua jo superyhtyeestä.

Yhtye piipahti kiertueellaan myös Jyväskylän Popparissa. Maanantai ei ollut paras mahdollinen päivä, ja yleisöä kertyikin paikalle harmittavan vähän. Juuri nyt elävän jazzin tilanne näyttää Jyväskylässä muutenkin vaikealta. Yksittäisten jazzkeikkojen lisäksi tätä viestii välivuoteen päätyneen Summer Jazzin tilanne.

Gourmet on siinä mielessä erilainen ja erityinen superyhtye, että virtuoositaitojen esittelyyn ei kellään ole tässä yhteydessä tarvetta. Bändin filosofia on pysynyt tiukasti Innasen ja Onttosen näpeissä. Keskeistä siinä on tiivis yhteispeli imaginaarisen etnoilun merkeissä, perusta kuulostaa usein kansanmusiikilliselta, tarkka kulttuurinen tai maantieteellinen sijoittaminen tuntuu turhalta, siitäkin huolimatta että säveltäjät antavat kappaleiden nimillä omat vihjeensä. Myös huumori on keskeinen Gourmetin ainesosa. Se ei ole näyttävää ilakointia, vaan vakavalla naamalla esitettyä salakavalaa ja puhtaasti musiikillista venkoilua.

Gourmetin edellinen levy oli liki elokuvallinen ekskursio lännen ja Meksikon maisemiin. Uusi materiaali on todellista maailmanympärimatkailua. Amerikan aavikot ovat nekin edelleen kaipuun kohteina, mutta herkkua syntyy nyt monissa muissakin ympäristöissä. Erityistä lämpöä tuntui löytyvän itäisiltä mailta.

Voimakaksikko Innanen-Onttonen on säveltänyt kaiken materiaalin, ja kutakuinkin puoliksi on työ jaettu. Myös soittajina he hallitsevat tapahtumia. Puhallinrintamalla Innasen alttoa ja baritonia vahvistaa Ilmari Pohjolan pasuuna. Bassokin on bändissä vaskinen. Petri Keskitalon tuuba luo vahvan perussykkeen, tosin sovituksissa olisi voinut jättää perussävelen ja kvintin varassa jyskyttävän humppabasson reilusti vähemmälle. Mika Kallio saa Gourmetissa toteuttaa rytmiset perversionsa, soittaa niin naiivisti tai viistosti kuin kulloinkin huvittaa. Keskitalon ja Kallion rytmiperusta toimii joka tapauksessa loistavasti mennään sitten marssin, mambon tai tangon elkein.

Gourmet veteli konsertissaan viisitoista sävelteosta. Osa niistä oli lyhyitä pätkiä, tunnelmasta toiseen hypittiin levottomasti. Vastapainona joukossa oli myös moniosaisia monumentaaliteoksia. Kestosta ja muodosta riippumatta Gourmetin menossa on aina väriä, toismaailmallista outoutta ja levotonta lentoa.

Gourmet
Poppari, Jyväskylä 1.2.2010
Mikko Innanen, saksofoni
Ilmari Pohjola, vetopasuuna
Veli Kujala, harmonikka
Esa Onttonen, kitara
Petri Keskitalo, tuuba
Mika Kallio, rummut