Muuntaja Popparissa

1137
lukukertaa
Muuntaja

Muuntaja

Mikko Hassisen loistava onnistuminen Traveller-levyllä realisoituu syksyllä 2009 myös Jazzliiton kiertueen muodossa.

Levyllä vuorottelivat nyt kiertueellakin esiintyvä kvartetti ja UMO Jazz Orchestra. Isomman koneiston esittämät teokset taivutettiin nyt keikalla pienyhtyeversioiksi. Kuorrutukset riisuttiin, kova ydin jäi jäljelle, ja kesti hyvin Popparin lavalla. Traveller-kappaleiden joukkoon Hassinen siroitteli kolme tätä kiertuetta varten sävellettyä uutuutta.

”Korea” rakentui Ville Herralan hypnoottisen bassokuvion pohjalle ja imi voimansa Pepa Päivisen verevästä tenorisoolosta. Päivisellä ja Heinilällä olivatkin tenorifonit illan aikana selkeästi pääosissa, Päivinen käytti lisäksi sopraanoa ja bassoklarinettia, Heinilä alttohuilua. Levyn nimikappale ”Traveller” oli soitinnukseltaan se huomattavin poikkeama, rakentuessaan Päivisen bassoklarinetin ja Heinilän alttohuilun tunnelmoinnille. Hassisen rumpusoolo eli puhallinudun jälkeen upeasti samassa hempeässä hengessä. Tiibettiläiset kellot, metallilevyt ja crashit, ja ennen kaikkea hienosti soivat Kumu-rummut pääsivät oikeuksiinsa kun rumpali herkutteli äänenväreillä. Ensimmäisen setin päättänyt uutuuskappale ”Eelis” oli muutoin rauhallisessa joukossa lähes riehakas viitatessaan poljennollaan Balkanin suuntaan.

Päivisen ja Hassisen duetto ”Vilmalle” avasi toisen setin upeasti. Suvantokohdissa muusikot kuuntelivat tarkasti toisiaan, mutta rypistysvaiheessa oli kuin kaksi hurjaa sooloa päällä yhtä aikaa. Lyhyt, kiihkeä, kiinteä ja kaunis teos. Koko illalle olikin tyypillistä kappaleiden pitäminen aisoissa, mitään maratoonijammailua ei Hassinen suvainnut. Vasta illan viimeisessä bluesissa puhaltajat saivat irtautua pidemmiksi toveiksi lentoradoilleen.

Toisesta setistä on vielä pakko mainita kuningasbiisit Kehtolaulu (jonka teema on niin suruisa että tuonen kehto tulee mieleen) sekä uusi Lohtaja-valssi, sekin harrasta huountaa, joka huipentui jälleen Päivisen tunteikkaaseen sooloon.

Muuntaja
Jazzliiton kiertue
Poppari, Jyväskylä 10.9.2009
Pepa Päivinen (ts, ss, b-cl)
Sonny Heinilä (ts, a-fl)
Ville Herrala (b)
Mikko Hassinen (dr, perc)