The Penguin guide to jazz on CD

1879
lukukertaa

Richard Cookin ja Brian Mortonin kahden vuoden välein päivittyvä pingviiniopas on ehtinyt kuudenteen painokseensa. Penguin Guide lienee tällä hetkellä alan arvostetuin hakuteos. Aivan kuten mainion jazzportaalin All About Jazzin John Eyles toteaa kirja-arviossaan, opas on ”The best jazz reference book money can buy”.

Ja onneksi tekijät ovat brittejä, olisi nimittäin aika vaikea kuvitella amerikkalaisvoimin tehtyä vastaavaa opusta joka tekisi mitään oikeutta eurooppalaiselle jazzille. Nyt isot linjat ovat kutakuinkin kohdallaan, jazzin syntymaan suuruudet käsitellään asiaan kuuluvalla arvostuksella, mutta myös vanhan mantereen uusi jazz pääsee esille kohtuullisen hyvin.

Erityisen kiinnostavaa Penguin-oppaassa on tietenkin suomalaisen jazzin osuus. Muusikkohakemistosta (pelkän hakemiston osuus tästä 1730-sivuisesta tiiliskivestä on muhkeat 127 sivua!) löytyykin kosolti tuttuja soittajanimiä. Parhaiten omilla levyillään ovat päässeet esille UMO Jazz Orchestra (9 levyä), Edward Vesala (6 levyä), Eero Koivistoinen (5 levyä), Jarmo Savolainen (4 levyä), Krakatau (3 levyä) sekä Mika Pohjola (2 levyä). Yksittäisten levyjen perusteella ovat mukaan päässeet lisäksi Jukka Perko ja Trio Nueva Finlandia.

Muusikkohakemiston kautta on mahdollista tutkailla myös yksittäisten soittajien mukanaoloa ulkomaisilla levyillä. Esimerkiksi Jukkis Uotila on saanut seitsemän kirjausta työstään Chet Bakerin, Joe Bonnerin, Johan Horlenin, Norrbotten Big Bandin, Doug Raneyn, Bob Rockwellin ja Stockholm Jazz Orchestran levyillä.

Penguin on arvostuksensa ansainnut. Toki paljon hyviä muusikoita ja yhtyeitä jää kansien ulkopuolelle, ja pieniä virheitäkin näin valtavaan pakettiin mahtuu. Esimerkiksi Antti Sarpila esitellään Bob Wilberin Moments like this -levyn yhteydessä tittelillä ”the Swedish reedsman”.

Suomalaisten levyjen Penguin-rankkaus:

**** Very fine: an outstanding record
***(*) a fine records, only kept out of the front rank by some minor reservations
*** a good, middleweight set
** not good
* confiscate their instruments

Eero Koivistoinen: Wahoo! ***
Eero Koivistoinen: The front is breaking **(*)
Eero Koivistoinen: Labyrinth ***
Eero Koivistoinen: Sometime ago ***
Eero Koivistoinen and Senegalese Drums: **(*)
Krakatau: Ritual ***
Krakatau: Volition ***
Krakatau: Matinale ***
Jukka Perko: Music of Olavi Virta ***(*)
Mika Pohjola: On the move ***
Mika Pohjola: Announcement ***
Jarmo Savolainen: Songs for solo piano ***(*)
Jarmo Savolainen: True image ****
Jarmo Savolainen: Another story ***(*)
Jarmo Savolainen: Grand style ***(*)
Trio Nueva Finlandia: Ha! – What’s going on? ***
UMO Jazz Orchestra: Kalevala fantasy ***(*)
UMO Jazz Orchestra: UMO plays the music of Muhal Richard Abrams ***
UMO Jazz Orchestra: UMO Jazz Orchestra ***(*)
UMO Jazz Orchestra: Electrifying Miles ****
UMO Jazz Orchestra: Ellington tribute ***(*)
UMO Jazz Orchestra: Selected standards ***
UMO Jazz Orchestra: Day dreamin’ ***(*)
UMO Jazz Orchestra: One more time ***(*)
UMO Jazz Orchestra: Transit people ***(*)
Edward Vesala: Nan madol ***(*)
Edward Vesala: Rodina ***(*)
Edward Vesala: Lumi ****
Edward Vesala: Ode to the death of jazz ****
Edward Vesala: Nordic gallery ***

Penguin Guide on siis antanut puhtaat neljä tähteä yhteensä neljälle suomalaiselle jazzlevylle. Nämä ”Suomen parhaat jazzlevyt” ovat:

Jarmo Savolainen: True image
UMO Jazz Orchestra: Electrifying Miles
Edward Vesala: Lumi
Edward Vesala: Ode to the death of jazz

Gordon Fick on koonnut omalle sivulleen Penguin Guiden maksimiin eli neljään tähteen yltäneet levyt. Listasta siis löytyvät maailmankaikkeuden parhaat jazzlevyt parivaljakko Cook & Mortonin mukaan. http://www.ucalgary.ca/~ghfick/jazz.html

teksti: Pentti Ronkanen