Louis Sclavis aloittaa lokakuun kiertueensa Suomesta

541
lukukertaa
Kuva: Luc Jennepin.

Ikoninen ranskalaisklarinetisti Louis Sclavis tuo kvartettinsa Suomeen ja Baltiaan lokakuussa aiheenaan ECM-levymerkillä julkaistun ”Characters on a Wall” -albumin musiikki. Kiertue käynnistyy Helsingistä 2.10. ja sen jälkeen kvartettia kuullaan Tampereella, Oulussa ja Seinäjoella. Kaksitoista konserttia käsittävä kiertue päättyy Liettuassa 15.10. Vilnius Jazz Festivaaleilla.

Ranskalainen klarinetisti Louis Sclavis on 1980-luvulta asti raivannut tietään eurooppalaisen jazzin kärkeen.  Hän kuuluu niihin pioneereihin, jotka näyttivät uuden raiteen eurooppalaiselle jazzille ja improvisoidulle musiikille kehittämällä oman persoonallisen akateemisuudesta vapaan ilmaisutavan. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä ikoninen muusikko on pitkään ihaillut kuvataiteilija Ernest Pignon-Ernestin katutaidetta. Suomessa Sclavis muistetaan mm. legendaarisesta Napoli’s Walls -yhtyeestä, jota kuultiin 2000-luvun alussa Suomessa Tampere Jazz Happeningissa, Pori Jazzeilla ja Raahen Rantajatseilla.

Vuonna 2017 perustetun Characters On A Wall -kvartetin musiikkia varten Sclavis on valinnut Pignon-Ernestin seinäkuvia Pariisista Palestiinan Ramallah’ an. Tämän uuden yhtyeensä myötä Sclavis palaa klassiseen jazzkvartetti-kokoonpanoon: puhallinsoitin, piano, basso ja rummut. Hän on kutsunut mukaan kolme persoonallista muusikkoa, joilla on kyky kehittää vahvoja tulkintoja hänen sävellyksistään. Pianisti Benjamin Moussay oli aikaisemmin soittanut Sclavisin kanssa kahdessa yhtyeessä. Basisti Sarah Murcia ja rumpali Christophe Lavergne olivat uusia kumppaneita, mutta heidän pitkä yhteinen soittokokemuksensa takaa sujuvan sulautumisen kokonaisuuteen. Heti ensimmäisillä keikoillaan kvartetti pääsi osoittamaan kuinka vaikuttavasta livebändistä on kyse. Heidän ensilevynsä Characters On A Wall on äänitetty kuuluisassa La Buissonne -studiossa lokakuussa 2018 taiteellisena johtajana ECM-levy-yhtiön Manfred Eicher. Se on Louis Sclavisin 13. albumi ECM:lle.

“There are some stunning compositions on this album, brought to life by all of the musicians involved. Sclavis is on top form, his sensitive and emotive playing always melodic and often melancholic.”
Mike Gates – UK Vibe

Taking again his inspiration from the work of artist, draughtsman and urban arts pioneer, Ernest Pignon-Ernest (Sclavis’ ‘Napoli’s Walls’ album drew influence from the artist’s collages in Naples), the clarinetist has not only again further reminded of us the strong link forged between music and visual art, but also created some uniquely coloured aural collages of his own. Another fine set to add to his burgeoning discography for ECM, and possibly his strongest yet.
Nick Lea – Jazz Views

Characters on a wall / ECM Records (2019)
About – Tracks – Press reactions – Background
https://ecmrecords.com/product/characters-on-a-wall-louis-sclavis/

Louis Sclavis klarinetit
Benjamin Moussay piano
Sarah Murcia kontrabasso
Christophe Lavergne rummut

Louis Sclavis quartet Suomessa 2.-5.10.2023
Ma 2.10. klo 19 Helsinki, G Livelab
Ti 3.10. klo 19 Tampere, G Livelab
Ke 4.10. klo 19 Oulu, RioLive/ OMJ Jazz & Etno
To 5.10. klo 19 Seinäjoki, Kalevan Navetta/ Jazzoikoon!
Kiertue Baltiassa 7.-15.10.2023

Kiertueen tuotanto: Archipels – cie Dominique Pifarély
Kiertuemangerointi ja buukkaus: Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: AJC, Spedidam
Yhteistyökumppani: Kumu drums