Olli Soikkelin kvartetin kiertue vauhdissa

893
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.
Olli Soikkeli Quartet julkaisi syys-lokakuun vaihteessa uuden levyn Lentement Madmoiselle. Levynjulkaisukiertue aloitti matkansa Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Nurmeksesta kotoisin oleva Olli Soikkeli on asunut yli seitsemän vuotta New Yorkissa ja on jälleen palaamassa sinne koronavuosien jälkeen. Suomijazz.com haastatteli Ollia Kotkan konsertin yhteydessä.
Olli kertoi, että traagisissa koronavuosissa oli oma hyötynsä näin jälkikäteen ajatellen. Jäi aikaa ladata hieman akkuja ja keskittyä harjoittelemiseen kotimaisten nuorten jazztaitajien kanssa. Uusia kyvykkäitä soittajia on ilmestynyt Suomeen Amerikan-vuosien aikana.
– Ensimmäinen vuosi meni vielä hyvin, mutta toinen koronavuosi alkoi hieman kyllästyttämään tiukkoine rajoituksineen. Levyn tekoon jäi kuitenkin hyvä tilaisuus ja sitä hyödynnettiin maksimaalisesti.
Olli on tunnettu eurooppalaisen, lähinnä ranskankielisen alueen traditionaalisen jazzin taitajana. Akustinen Django Reinhardt -jazz on ollut Ollin tavaramerkkinä. Amerikan vuosina vaikutteita ja inspiraatiota on haettu myös amerikkalaisesta perinteisestä etenkin 50-60 lukujen artisteista. Juuri tätä puolta Olli Soikkeli Quartet tuo esiin levyllään ja kiertueellaan. Wes Montgomery, Oscar Peterson, Modern Jazz Quartet vilahtelevat hänen puheessaan, kun häneltä kysyy vaikutteita tähän uuteen levyyn ja kokoonpanoon. Palaset ovat selvästi loksahtaneet kohdalleen. Viimeisimpänä orkesteriin liittynyt rumpali Aleksi Heinola tuo uuden ulottuvuuden rytmiikallaan soittoon. Tähän keitokseen kun lisätään brasilialaista latinoainesta aletaan olla ytimessä. Brassimusiikkia Olli selvästi on alkanut tutkia perusteellisemmin. – Paikalleen ei kannata jäädä.
Olli hakee vaikutteita soitettavaan musiikkiinsa perinteisistä levyistä ja konserteista. Hänelle myös ehdotetaan ja tarjotaan uusia kappaleita soittolistalle. Uudet bändin henkeen sopivat sävellykset kiinnostavat myös. – Kiinnostuneena kuuntelen ja tutkin uutta ohjelmistoa, jos joku tarjoaa, toteaa Olli
Kotkan konserttitila oli järjestäjillekin uusi kokemus. KotkaJazz oli saanut käyttöönsa Kotkan Teatterin Naapurinäyttämön eli pienen näyttämön. Kotka Jazzin puheenjohtaja Wiljami ”Wiltsu” Salminen soittaa teatteriorkesterissa useina iltoina viikossa ja tuntee teatterimiljöön ja sen mahdollisuudet hyvin.

Teatterin ammattitason valaistus ja äänentoisto sekä perinteitä henkivä miljöö loivat juhlavan näkymän ja tunnelman. Hieman arvelutti tuleeko illasta hieman liian ”pönöttävä”, mikä hillitsisi klubi-illan vuorovaikutteisuutta yleisön ja bändin välillä. Ensimmäisen setin aikana vielä näin ehkä hieman oli, mutta toisen setin aikana tunnelma vapautui huomattavasti ja Olli Soikkeli otti tutun yleisönsä jutustelullaan. Vanha kunnon klubitunnelma oli jälleen läsnä. Marian Petrescun vikkelät sormet sähköpianon koskettimilla viimeistään räjäyttivät potin. Ilta meni yliajalle yleison riemuitessa onnistunutta konserttia. Onneksi teatterin väeltä riitti ymmärrystä!

Olli Soikkeli Quartet jatkaa kiertuetta seuraavasti:
5.10 Tampere Talo
6.10 Työväentalo, Forssa
7.10 Flame Jazz, Turku
8.10 Jeppis Jazz, Pietarsaari

9.10 Cafe Sali, Rauma

Olli Soikkeli guitar
Marian Petrescu piano
Joonas Tuuri bass

Aleksi Heinola drums