Berghäll Triality -yhtyeen toinen albumi The Antarctic julkaistu

972
lukukertaa

Berghäll Triality -yhtyeen toinen albumi The Antarctic julkaistiin 22.5.2022. Loppuvuodesta 1910 suuntasi tutkimusmatkailija Sir Robert Falcon Scott retkikuntansa kanssa kohti Etelänapaa. Karsinta oli ollut kovaa, miehistön 65 jäsentä valittiin yli kahdeksantuhannen hakijan joukosta. Tavoitteena oli päästä historiaan ensimmäisenä Etelänavalle ehtineenä retkikuntana – mutta toisin kävi. Perille päästyään Scott seurueineen löysi pari viikkoa aiemmin paikalle jätetyn Norjan lipun, ja mikä pahinta, yksikään retkikunnan jäsen ei selvinnyt paluumatkasta hengissä.

Scottin matkalla kirjoittama päiväkirja sen sijaan löydettiin ja myöhemmin julkaistiin. Juuri tämä kyseinen julkaisu inspiroi Berghäll Trialityn improvisoimaan kollektiivisesti albumillisen musiikkia. Tämän jälkeen mukaan pyydettiin kaksi ääninäyttelijää, Salla Kozma sekä Antti Reini, lukemaan valikoituja katkelmia Anna Muroman suomennoksesta ”Kapteeni Scottin viimeinen matka” (1923).

Berghäll Trialityn ajatuksissa Scottin retkikunnan viimeinen matka rinnastuu ihmiskuntamme ajankohtaisiin, ratkaiseviin hetkiin planeettamme tulevaisuutta määritettäessä. Olemme pisteessä, jossa retkikuntamme vielä toiveikkaana etsii määränpäätään, ratkaisuja, joiden avulla saisimme jos emme pysäytettyä niin ainakin hidastettua vääjäämätöntä kehitystä. Meillä on vielä mahdollisuus.

Äänitettyjen improvisaatioiden sekä ääninäyttelijöiden lisäksi levyllä kuullaan kenttä-äänityksiä: veden eri olomuotoja avausraidassa sekä suomenlinnalaista loskaa sarjan toisessa osassa. Päätösosassa kuullaan BBC:n äänittämää, kelluvaa Etelänapamantereen jäävuorta. Juuri sellaista, jonka haluamme pitää jäisenä: mikäli Etelänapamantereen jäätiköt sulaisivat, vapautuisi niiden sisältä myös maailman suurin makean veden varasto – minkä jälkeen n. 70% maapallon ihmisistä saisi etsiä itselleen uuden kodin. Pitäkäämme siis yhdessä huolta siitä, ettei näin pääse käymään.

”The Antarctic” julkaistaan yhtenä ensimmäisistä suomalaisista albumeista Dolby Atmos
-formaatissa, sekä Tidalissa (HiFi Plus) että Apple Musicissa. Levy on kuunneltavissa jossakin muodossa myös muista suoratoistopalveluista, mutta suosittelemme mainittuja tahoja, sekä mikä tärkeintä, kuulokkeilla kuuntelua, kokonaisvaltaisen immersiivisen kokemuksen saavuttamiseksi.

”The Antarctic” on luonteva jatko-osa Berghäll Trialityn kiitetylle esikoisalbumille ”The Arctic”, joka valittiin mm. saksalaisen Jazzthetik-lehden kuukauden levyksi kesäkuussa 2019.

Berghäll Triality:
Joakim Berghäll, baritonisaksofoni
Kalle Kalima, sähkökitara
Kari Ikonen, koskettimet

+ Salla Kozma, Antti Reini, puhe
Äänittäjä: Abdissa ”Mamba” Assefa / Ambience Studios, Helsinki
Jälkiäänitykset, tuotanto, miksaus: Joakim Berghäll
Tekstit: Kapteeni Scottin viimeinen matka (The Last Expedition), suom. Anna Muroma
Neljännen osan kenttä-äänitykset BBC. Käytetty luvan kanssa.

Kiitokset: Suomen Jazzliitto, Koneen säätiö, Mikko Raita, Sanasto
© Boulder Music Helsinki, 2022

Me olemme Robert Falcon Scott. Käynnissä on viimeinen tutkimusretkemme.

Hyppää kanssamme tutkimusaluksen kannelle esimerkiksi seuraavien linkkien kautta:
https://listen.tidal.com/album/230198847
https://music.apple.com/fi/album/the-antarctic/1625366492