Aki Rissanen Trio julkaisi singlen tulevalta livealbumiltaan 

698
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Pianisti Aki Rissanen julkaisee trionsa kanssa brittiläisen levymerkin Edition Recordsin kautta 24.6. digitaalisen livealbumin ’Trio Live’, jonka single julkaistiin 27.5. Albumi juhlistaa trion kymmenvuotista taivalta.

Levy on äänitetty kahdessa konsertissa, LantarenVenster -konserttisalissa Rotterdamissa ja G Livelab -musiikkiklubissa Helsingissä osana kiertueita. Livelevy sisältää kappaleita kaikilta trion kolmelta studiolevyltä, joissa kuuluu yhtyeen laaja-alainen vaikutteiden yhdistely klassisen, jazzin ja elektronisen musiikin alalta. Katso Jarmo Savolaisen (1961-2009), Rissasen pitkäaikaisen mentorin säveltämän John’s Sons -kappaleen video TÄSTÄ.

Olen innoissani mahdollisuudesta julkaista trion ensimmäinen livelevy. Kappaleiden liveversioissa korostuu entistä enemmän yhtyeen musiikillinen tasavertaisuus ja jokaisen soittajan, itseni lisäksi basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen, panos musiikin sisältöön. Pidänkin tärkeänä, että studiossa soitettujen, harkittujen ja kompaktien ottojen vastapainoksi kappaleet konsertissa saavat elää omaa elämäänsä. Soitimme mielestäni oikein onnistuneet keikat Rotterdamissa ja Helsingissä ja ilokseni ne tallennettiin laadukkaasti. Lopputuloksena syntyi kahdeksan kappaleen albumi, joka sisältää musiikkia kaikilta levyiltämme. Tämän materiaalin soittaminen on ainakin minulle osoittanut, että soundimme erottuu entistä enemmän muista yhtyeistä ja tämä trio kulkee omia polkujaan eikä kaihda riskejä”, Rissanen kertoo.

Ranskassa ja Suomessa asuva Rissanen on eräs kotimaamme tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Läpimurtonsa hän teki Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla sekä palkittiin palkittiin Emmalla vuoden parhaana jazzlevynä. Kiitelty debyytti sai jatkoa vuosina 2017 ja 2019, kun trio julkaisi levyt Another North ja Art In Motion. Rissanen julkaisi lisäksi soololevyn Divided Horizon 2021, niinikään Edition Recordsilla. Albumit nostivat hänet kiistatta eurooppalaisen jazzkentän eturiviin ja hän on esiintynyt aktiivisesti ulkomailla sekä yhtyeineen että soolonaRissasen trio on ollut toiminnassa vuodesta 2002 ja Teppo Mäkynen liittyi rumpuihin kymmenen vuotta sitten.

Aki Rissanen: Trio Live (Edition Records 2022)

Aki Rissanen, piano; Antti Lötjönen, basso; Teppo Mäkynen, rummut

1. Blind Desert (Live)

2. Moro Lasso Al Mio Duolo (Live)3. John’s Sons (Live)4. For Jimmy Giuffre / Hubble Bubble (Live)5. New Life And Other Beginnings (Live)6. Étude 5: Arc-en-ciel Reimagined (Live)7. Nature Of The Beast (Live)8. Alava Maa (Live)