Ranskalainen saksofonisti Sylvain Rifflet esiintyy Helsingissä yhdessä Verneri Pohjolan kanssa 25. lokakuuta

1092
lukukertaa
Kuva: Sylvain Gripoix.

Arvostettu ranskalainen saksofonisti Sylvain Rifflet soittaa Helsingissä ainutlaatuisen duokonsertin trumpetisti Verneri Pohjolan kanssa. Rifflet kiertää lokakuun lopulla Latviassa ja Virossa Troubadours-yhtyeensä kanssa.

Sukupolvensa ylistetyimpiin ranskalaismuusikoihin lukeutuva saksofonisti, klarinetisti, säveltäjä ja improvisoija Sylvain Rifflet esiintyy sunnuntaina 25.10. Helsingin WHS Teatteri Unionissa yhdessä suomalaisen trumpetistihuipun Verneri Pohjolan kanssa. Artistit esittävät jaZZanti-konserttisarjaan kuuluvassa illassa Rifflet’n Troubadours-ohjelmistoa sekä erikseen että yhdessä. Ainutlaatuinen konsertti on osa Sylvain Rifflet Troubadoursin Baltian-kiertuetta, joka esittelee saksofonistin yhtyeineen kahdeksassa konsertissa Latviassa ja Virossa.

Sylvain Rifflet yhdistelee vuonna 2019 julkaistulla Troubadours-albumillaan vaikutteita keskiaikaisesta ja toisteisesta musiikista modaaliseen jazziin. Levyllään Rifflet ei pyri toisintamaan keskiaikaista musiikkia historiallisen tarkasti, vaan sen sijaan loihtii esiin näkemyksen ja kuulokuvan siitä, mitä trubaduurien runollinen musiikki voisi tänä päivänä kuulostaa. Tätä varten hän on hakenut inspiraatiota usein jälkipolville tuntemattomaksi jääneiden säveltäjien maallisesta keskiaikaisesta musiikista, jota ovat levyttäneet sellaiset ensemblet kuten Brigitte Lesnen johtama Alla Francesca sekä Capella de Ministrers. Troubadours-albumilla Rifflet’n näkemystä tukee yksinkertainen instrumentaatio, johon kuuluu kaksi puhallinta, tasaista urkupistettä ylläpitävä drooni sekä lyömäsoittimia.

Kuuntele Troubadours Spotifyssa

Suomen kansainvälisesti menestyneisimpiin jazzmuusikoihin kuuluva trumpetisti Verneri Pohjola soittaa sekä Troubadours-albumilla että osalla Sylvain Rifflet Troubadoursin Baltian kiertueen konserteista. Helsingissä kuultavassa ainutlaatuisessa konsertissa Pohjola ja Rifflet tulkitsevat Troubadours-ohjelmistoa sekä omissa sooloesityksissään että yhdessä duona.

Pohjola kuvaa yhteistyötä Rifflet’n kanssa erittäin inspiroivana: ”Sylvain on todella kunnianhimoinen taiteilija, joka pyrkii aina esittämään taidettaan korkeimmalla mahdollisella integriteetillä ja tarjoamaan yleisölle jotain mitä he eivät ole aiemmin kuulleet. Olen itse saanut paljon inspiraatiota hänen työmoraalistaan – siitä miten pieteetillä asiat voi ja kannattaa tehdä”, trumpetisti kertoo. ”Saksofonistina Sylvainilla on aivan ainutlaatuinen tenorisoundi, lähes hypnoottinen. Olen kuullut hänen soittavan soolokeikkoja ja kokemus on paikoin kuin kuuntelisi jotain esoteerista laulua, täysin lumoavaa. Hän on virtuoosi, mutta ei koskaan itsetarkoituksellisesti”, Pohjola ylistää soittokumppaniaan.

Katso lyhyt video Sylvain Rifflet’n ja Verneri Pohjolan yhteistyöstä Youtubessa

Sylvain Rifflet & Verneri Pohjola
Su 25.10. klo 19 Helsinki, WHS Teatteri Union (jaZZanti-sarjan konsertti, järj. Helsinki Jazz ry)

Sylvain Rifflet – saksofonit, klarinetit, shruti-box
Verneri Pohjola – trumpetti, elektroniikka

Liput: 20 € / pariskunnat 15 + 15 € / eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15 € / opiskelijat 12 €
Liput ennakkoon Helsinki Jazz ry:n sivuilta.
Huom! Konsertti toteutetaan pienennetyllä kapasiteetilla, joten paikkoja on normaalia vähemmän.

Sylvain Rifflet Troubadours kiertueella
Sylvain Rifflet – saksofonit, klarinetit, shruti-box
Verneri Pohjola – trumpetti / 21.–23.10.
Fred Roudet – trumpetti / 27.–31.10.
Sandrine Marchetti – urkuharmoni
Benjamin Flament – lyömäsoittimet

Latvia
Ke 21.10. Daugavpils, Theatre of Union
To 22.10. Madona, Cultural Centre
Pe 23.10 Cesis, Cesis Concert Hall
(Yhteistyössä Latvian Ranskan-instituutin kanssa)

Suomi
Su 25.10. klo 19 Helsinki, WHS Teatteri Union / Sylvain Rifflet & Verneri Pohjola
(jaZZanti-sarjan konsertti, järj. Helsinki Jazz ry)

Viro
Ti 27.10. Pärnu Concert House
Ke 28.10. Tartto, Vanemuise Concert House
To 29.10. Võru, Kannel
Pe 30.10. Tallinn Town Hall
La 31.10. Jõhvi Concert House
(Eesti Kontsert esittää, yhteistyössä Viron Ranskan-instituutin kanssa)

Kiertueen tuotanto: JMP
Kiertueen buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet
Kiertueen tukijat: Bureau Export, Spedidam
In the frame of the French Nordic Jazz Transit, export and exchange program of the AJC – Association Jazzé Croisé