jaZZanti kutsuu Helsingissä

588
lukukertaa
Mika Kallio ja Verneri Pohjola. Kuvat: Sakari Puhakka.

Helsinki Jazzin jaZZanti-konserttisarjan syksyn ohjelma on monipuolinen ja mielenkiintoi- nen. Juhlimme Mia Simanaisen 50-vuotispäiviä 5.11. Ranskalaisena yhteistyönä esiintyy Sylvain Rifflet Troubadours, jossa on mukana Verneri Pohjola.

Tiistai 8.9.20 klo 19.00 Verneri Pohjola ja Mika Kallio
Verneri Pohjola: trumpetti ja Mika Kallio: perkussiot.

Trumpetisti Verneri Pohjola ja monipuolinen lyömäsoitintaiteilija Mika Kallio ovat olleet duo jo viisitoista vuotta. Heidän musiikilliset persoonansa tukevat toisiaan orgaanisesti ja luontevasti. Duon musiikki perustuu vapaaseen improvisaatioon ja on ainutlaatuisuudessaan omaa luokkaansa.

Vernerin ja Mikan konsertin jälkeen Musiikkiarkisto jakaa Erik Lindströmin apurahan nuorelle jazzmuusikolle. Lisätietoa apurahasta. Viime vuonna apurahan sai Aleksi Heinola, kukahan tänä vuonna? Lopuksi apurahan saaja soittaa yhdessä Vernerin ja Mikan kanssa.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Torstai 17.9.20 klo 19.00 Alexi Tuomarila trio
Alexi Tuomarila: piano, Eero Tikkanen: kontrabasso ja Olavi Louhivuori: rummut.

Jazz-Emmalla vuonna 2020 palkitun Alexi Tuomarilan pohjoismainen trio on toiminut jo 15 vuotta, ja pitkä historia kuuluukin trion soitosta: Tuomarilan trio on muokkautunut vuosien varrella yhdessä sykkiväksi yksiköksi.

Trion viimeisin brittiläiselle Edition Records:lle levytetty Sphere on saanut erinomaista kansainvälistä tunnustusta: mm. arvostettu BBC Music Magazine valitsi albumin kuukauden jazz levyksi (07/19) ja antoi levylle täydet viisi tähteä.

Alexi Tuomarila Triossa soittavat myös Suomen jazzhuippuihin lukeutuvat rumpali Olavi Louhivuori ja basisti Eero Tikkanen.

Trion musiikissa korostuu melodisesti ja rytmisesti voimakkaat sävellykset ja trion lähes telepaattinen yhteys. Tämä musiikki on täynnä emotionaalista ja melankolista lämpöä, joka on tasapainotettu robustilla rytminkäytöllä ja vapaalla improvisoinnilla.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Tiistai 22.9.20 klo 19.00 Kari Ikonen ja Mikko Iivanainen
Kari Ikonen: piano ja Mikko Iivanainen: kitarat – soolot ja duo

Kari Ikoselta ilmestyi juuri ensimmäinen, erinomainen soololevy ”Impressions, Improvisations & Compositions” ja saamme nauttia konsertissamme sen annista. Kari on kehittänyt Maqianon, joka mahdollistaa arabialaisten maqamien ja muiden mikrointervallien soittamisen akustisella pianolla!

Mikko Iivanaisen soololevy ”A River Runs Through It” julkaistiin keväällä. Mikko on erottunut suomalaisen jazzin kentällä harmonisella syvyydellään sekä saundien monipuolisuudella. Tämä kuuluu myös uusissa sävellyksissä, joita hän esittää sekä akustisella että sähkökitaralla. Mikko käyttää myös matalampivireistä baritonikitaraa.

Ja lopuksi Kari ja Mikko soittavat duona ensi kertaa.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Torstai 8.10.20 klo 19.00 Sid Hille ja Pepa Päivinen
Sid Hille: piano ja Pepa Päivinen: puhaltimet – soolot ja duo

Sid Hille on monipuolinen kosketintaitelija, joka on soittanut sooloimprovisaatiota Temppeli- aukion kirkossa jo kohta 500 kertaa ja myös Two Moons -duokonsertteja samassa paikassa. Hänen kanssaan soittaa nyt monipuolinen (UMO, Sound and Fury, Pepa & Good Ro- mans, jne.) ja aina kiinnostava puhaltaja Pepa Päivinen. Yhdessä he luovat kiehtovan ja monipuolisen improvisaatiomaailman.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Tiistai 20.10.20 klo 19.00 NIMBY
Adele Sauros: saksofonit, Juho Valjakka, piano, Oskari Siirtola: kontrabasso ja Teemu Mustonen: rummut.

Nuorien huippumuusikoiden uusi kvartetti NIMBY, joka syntyi spontaanisti jo syksyllä 2017, kun neljä muusikkoa huomasivat jakavansa saman ennakkoluulottoman asenteen improvisaatiota kohtaan. Yhtyeen musiikin pohja on vahvasti jazzin perinteessä, jota kuitenkin tulkitaan vapautuneella ja riskejä kaihtamattomalla asenteella. Omat sävellykset, jazzstandardit ja vapaa ilmaisu yhdistyvät bändin esityksissä sulaviksi kokonaisuuksiksi, joissa kollektiivisen intuition annetaan ohjata musiikkia.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Sunnuntai 25.10.20 klo 19.00 Sylvain Rifflet Troubadours (FR) & Verneri Pohjola
Sylvain Rifflet: saksofonit, klarinetit, sruti-laatikko; Verneri Pohjola: trumpetti, Sandrine Marchetti: harmonium ja Benjamin Flament: perkussiot.

Sylvain Rifflet valitsi tähän uuteen projektiinsa Troubadours perkussionisti Benjamin Fla- mentin (jonka kanssa hän on tehnyt pitkään yhteistyötä yhtyeissä Alphabet ja Mechanics), suomalaisen trumpetistin Verneri Pohjolan (jonka kanssa hän esiintynyt useasti eri yhteyk- sissä) ja harmonin soittaja Sandrine Manchettin.

Sylvain on saanut sävellystyöhönsä vaikutteita keskiaikaisista trubaduurikertomuksista ja musiikista ja yhdistänyt ne kiehtovasti uusiin sävellyksiinsä, joissa yhdistyy toisteellisuus ja improvisaatio.

Musiikkinäyte yhtyeeltä: Youtube

Konsertti järjestetään yhteistyössä Vapaat Äänet -agentuurin kanssa.

WHS teatteri Union. Liput: 25 €, pariskunnat 20+20 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 20 € ja opiskelijat 15 €.

Torstai 5.11.20 klo 19.00 Mia Simanainen 50-vuotisjuhlakonsertti: soolo ja Quartet Ajaton
Mia Simanainen: ääni, Henrik Sandås: bandoneón, Kari Ikonen – moog syntetisaattori ja Mikko Perkola: viola da gamba

Mia juhlistaa 50-vuotispäiviään juhlakonsertissa, jossa kuulemme hänen tuoretta soolotuotantoaan sekä useamman vuoden toimineen Quartet Ajattoman uutta ja vanhaa tuotantoa.

Mia Simanainen julkaisi keväällä kiitellyn soololevynsä ”Soi Helvi Juvonen” jossa Mian laulu yhdistyy äänisynteesissä erilaisiin äänimaisemiin.

Mia Simanaisen perustama eriskummallinen yhtye puhaltaa määritelmät taivaan tuuliin luodessaan vanhasta uutta! Muusikoiden taustat ulottuvat laajalle: jazzmusiikista barokkiin, argentiinalaisesta tangosta nykymusiikkiin, improvisointiin ja kaiken maailman kokeiluun. Tämä on tehnyt yhtyeen musisoinnista varsinaista löytöretkeilyä jo viiden vuoden ajan. Yhtye julkaisee toisen levynsä tänä syksynä.

Ravintola Laulumiehet. Liput: 20 €, pariskunnat 15+15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15 € ja opiskelijat 12 €.

Maanantai 7.11.20 klo 19.009.11.20 ROTKO
Pauli Lyytinen: puhaltimet, Jori Huhtala: kontrabasso ja Olavi Louhivuori: rummut

ROTKO on kolmen ilmiömäisen muusikon, improvisoijan ja säveltäjän yhteensulauma. Sak- sofonisti Pauli Lyytinen, basisti Jori Huhtala ja rumpali Olavi Louhivuori tunnetaan kaikki rohkeina ja ahkerina musiikintekijöinä, jotka ovat tahoillaan sekä johtaneet kehuttuja ja palkittuja yhtyeitään jo vuosien ajan. Nyt he ovat kuulleet kutsun hakeutua yhteen, suuntaamaan katseensa syvälle tuntemattomaan ja ryhtyä luomaan uutta. Yhtyeen musiikissa kohtaavat estoton vapaa ilmaisu, mukaansatempaavat groovet, veitsenterällä tasapainottelevat riskinotot sekä hersyvä hauskanpito. ROTKO on vaaroja kaihtamatta kiinni hetkessä, vastustamattoman energian ja yllätyksien vyöryessä kuulijan yli.

WHS teatteri Union. Liput: 18 €, pariskunnat 12+12 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 € ja opiskelijat 10 €.

Maanantai 7.12.20 klo 19.00 Natalie Castrillón, Teemu Mustonen, Jukka Kääriäinen ja Teppo Hauta-aho
Trio – Natalie Castrillón: harput, Teemu Mustonen: perkussiot ja Jukka Kääriäinen: kitarat sekä duo Teppo Hauta-aho: kontrabasso ja sekalaiset soittimet sekä Jukka Kääriäinen: ki- tarat

Natalia Castrillón on Kolumbiasta lähtöisin oleva harpisti. Vuonna 2015 Suomeen asettunut Natalia hakee inspiraation soittoonsa maailman musiikista ja kokeellisesta improvisoidusta musiikista. Hän on kiinnostunut tuomaan harppua esiin totutusta poikkeavissa konteksteissa ja työskenteleekin aktiivisesti projekteissa jotka yhdistävät eri taiteenaloja kuten teatteria, tanssia, maalausta ja kokeellista musiikkia. Hänen tukenaan ja inspiraatioina ovat Teemu Mustonen ja Jukka Kääriäinen, joiden kanssa on jo useasti esiintynyt.

Kaikissa liemissä keitetty improvisaatiomestari Teppo ”Kalmisto” Hauta-aho julkaisi duo-levyn Winter Suite kitaristi Jukka Kääriäisen kanssa toissa vuonna. He jatkavat seikkailujaan improvisaatiopoluilla.

WHS teatteri Union. Liput: 20 €, pariskunnat 15+15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15 € ja opiskelijat 12 €.

Osoitteet: ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki ja WHS teatteri Union, Unioninkatu 45 lh 1-2/Siltavuorenranta 18.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Konserteissa noudatetaan viranomaisten koronamääräyksiä ja -suosituksia. WHS teatteri Unionin paikka määrä on em. syistä rajoitettu. Jos haluat varmistaa konserttiin osallistumisesi, osta ennakkolippu haluamaasi konserttiin, kun liput tulevat myyntiin.