Rumpali Teppo Mäkysen 3TM ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi

382
lukukertaa

We Jazz Recordsin vuonna 2019 julkaisema 3TM-levy Lake on ehdolla Nordic Council Music Prize 2020 -palkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan Reykjavikissa 27.10. kahdentoista palkintoehdokkaan joukosta.

Tuottaja-rumpali Teppo Mäkysen 3TM on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi We Jazz Recordsin marraskuussa 2019 julkaiseman Lake-albumin tiimoilta. Mäkysen säveltämää musiikkia tulkitsee levyllä trio, jonka muodostavat hänen lisäkseen saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen. Palkintoraati kuvailee levyä seuraavasti: ”Levyn musiikissa akustisen soiton ja elektronisten elementtien yhdistelmä saa suorastaan filosofisia ulottuvuuksia. — Lake-albumin minimalistisen pohdiskelevat elementit jäävät lopulta kaihertamaan mieltä elämän arvoituksellisena luuppina.”

3TM:n Lake-levyä edelsi Mäkysen säveltämä elektroninen ”esilevy” Abyss, ja yhdessä kahden levyn kokonaisuus heijastelee osuvasti Mäkysen poikkeuksellisen laajaa ja vahvan omaehtoista musiikillista ajattelua. 3TM pokkasi ensilevyllään Form (We Jazz Records, 2017) Jazz-Emman vuoden kotimaisena jazzlevynä.

Nordic Music Council Prize -palkinnon saajaksi on ehdolla kaikkiaan kaksitoista taiteellisesti tasokasta pohjoismaista musiikkiteosta, ja 3TM:n lisäksi ehdokaslistalta löytyy mm. sellaisia nimiä kuin islantilaissäveltäjä Hildur Guðnadóttir sekä ruotsalaisartisti Robyn. Ensimmäisen kerran vuonna 1965 jaetulla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla palkitaan korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta, ja se myönnetään joka toinen vuosi jonkun elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi suurelle tai pienelle esiintyjäryhmälle. Palkinnonsaajalle myönnetään Nordlys-palkintopatsas ja 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa). Palkinnonsaaja julkistetaan Reykjavikissa järjestettävässä tilaisuudessa 27. lokakuuta. Kaikki ehdokkaat ovat nähtävissä täällä.

Lake kuunneltavissa Spotifyssa

Teppo Mäkynen on vuosien varrella tullut tutuksi useiden huippukokoonpanojen rakastettuna rumpalina ja lisäksi myös näkemyksellisenä säveltäjänä ja tuottajana. Mäkysen visioon ovat luottaneet mm. Timo Lassy ja Jukka Eskola, ja miehen omiin projekteihin kuuluvat esimerkiksi The Stance Brothers, 3TM, Teddy’s West Coasters ja Teddy Rok Seven. Lisäksi We Jazz Records julkaisi viime vuonna Timo Lassy & Teppo Mäkynen -duolevyn, joka on kerännyt ylistäviä arvosteluja niin Suomessa kuin maailmallakin. Tällä viikolla (19.6.) julkaisunsa puolestaan saa The Stance Brothersin uusi, jo kansainvälisesti noteerattu singlejulkaisu Resolution Blue.

Lake-albumista sanottua:

”Lake-albumilla Mäkysen sävellykset ovat kelluvien, verkkaisten ja viekoittelevien sekä paikka paikoin myös koukuttavien melodioiden kannattelemia akustiselektronisia olotiloja.”
– Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat

”Lake on hieno julkaisu voimiensa tunnossa toimivalta bändiltä ja levy-yhtiöltä.”
– Arttu Tolonen, Soundi

”Järven syvyyksien kaikuva äänimaisema levittyy korviin paletilla, joka tuottaa sävyjä intensiiviseen keinuntaan saakka. Saksofonisti Jukka Kannasteen, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Teppo Mäkysen pyörittelemä svengi toistuu esimerkillisen notkeasti.”
– Juha Seitz, Ilkka

”The catchy synthesis between the electronic and acoustic approaches reveals slightly reminiscent of what Radiohead’s Thom Yorke has been doing for a couple of years now, though mastered in an even purer form. Chapeau!”
– Friedrich Kunzmann, All About Jazz

3TM: Lake
We Jazz Records LP/CD/digi (WJLP16/WJCD16)
Julkaisu 29.11.2019

1. Seven Keys / 2. Lake / 3. A Pile Of Broken Dreams / 4. Woods / 5. Contrail / 6. Laws Of Life / 7. World Loop / 8. Suburban Portraits / 9. Model Two

Teppo Mäkynen, rummut & elektroniikka / Jussi Kannaste, tenorisaksofoni / Antti Lötjönen, basso
Sävellykset ja tuotanto: Teppo Mäkynen / ”Another Rok Solid production”
Äänitys ja miksaus: Abdissa Assefa
Masterointi: Pauli Saastamoinen
Lake-kuvat: Tero Ahonen
Design: Matti Nives

3TM LIVE
28.10. G Livelab Helsinki

http://wejazzrecords.bandcamp.com/album/lake
http://www.facebook.com/teddyrokofficial/
http://www.instagram.com/teppomakynen/