We Jazz 2015

1088
lukukertaa
Kuva: Juan Hitters / ECM Records.
Kuva: Juan Hitters / ECM Records.
Vijay Iyer Trio. Kuva: Juan Hitters / ECM Records.

Järjestyksessä kolmatta kertaa nyt järjestettävä We Jazz on Helsingin laajamittaisin vuosittainen jazztapahtuma. Tapahtumaa tähdittävät amerikkalaispianisti Vijay Iyer trioineen, saksalainen jazzlegenda Gunter Hampel ja kotimaiset huiput, joihin lukeutuvat mm. Timo Lassy Band, Teddy’s West Coasters, Juhani Aaltonen Trio, Verneri Pohjola Quartet ja Jukka Perko Jazztet. Uusia esityskonsepteja jazzmusiikille ideoiva tapahtuma pitää tällä kertaa sisällään raitiovaunukonsertin, loft-jazz-kotibileet ja sarjan kotikonsertteja töölöläisessä yksiössä. Tapahtuman liput tulevat myyntiin tiistaina 8. syyskuuta.

Kotimaisen jazzkentän kekseliäänä edelläkävijänä tunnettu We Jazz järjestää Helsingissä 7.-13.12. järjestyksessään kolmannen viikon mittaisen We Jazz -tapahtuman. Ympäri Helsinkiä levittäytyvä jazzviikko esittelee suomijazzin terävintä kärkeä kansainvälisillä huippunimillä maustettuna. We Jazz 2015 -esiintyjiin kuuluvat mm. tämän hetken seuratuimpiin jazz-artisteihin lukeutuva amerikkalaispianisti Vijay Iyer trioineen, eurooppalaisen jazzin merkkinimi, vibrafonisti ja multi-instrumentalisti Gunter Hampel Saksasta sekä lukuisat kotimaiset jazztähdet kuten Timo Lassy Band, rumpali Teppo Mäkysen johtama Teddy’s West Coasters, Juhani Aaltonen Trio, Jukka Perko Jazztet ja Verneri Pohjola Quartet. Festivaalina, installaationa ja utopiana tunnetun tapahtuman luonteeseen kuuluu uusien esityspaikkojen ja -konseptien ideoiminen ja tälläkin kertaa jazz soi yllättävissä uusissa yhteyksissä. Myös esityspaikat vaihtuvat suurelta osin aiempiin vuosiin verrattuna. Uusina paikkoina mukana ovat WHS Teatteri U:NI:ON, Genelecin omistama tunnelmallinen puutalo Arabiassa, Kulttuuriratikka ja pianisti Joonas Haaviston flyygelin sisältävä yksiö Töölössä. Ensimmäisenä We Jazz -vuonna mukana ollut elokuvateatteri Andorran ja Dubrovnik-klubin kombo tekee paluun tapahtumakartalle ja aiemmin toimivuutensa osoittaneet Aleksanterin teatteri sekä Kahvila Sävy pysyvät mukana. Tapahtuma laajenee ensimmäistä kertaa koko viikon mittaiseksi sunnuntain tullessa mukaan jazzpäiväksi. Silloin We Jazzin päättää paremmin rock-klubina tunnetussa Tavastiassa järjestettävä alkuillan konsertti. Tapahtuman liput tulevat myyntiin tiistaina 8.9. klo 9 Lippupisteen myyntipisteissä. Tavastian liput ovat myynnissä Tiketissä.

”Tuntuu hienolta laajentaa We Jazz täyden viikon mittaiseksi”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Kotimaisessa jazzissa on meneillään todella väkevä vuosi ja siksi onkin luontevaa, että tarjolla on kattaus parasta suomijazzia halki sukupolvi- ja tyylirajojen. Myös muutaman tarkoin valitun ulkomaisen esiintyjän esitteleminen kuuluu olennaisesti asiaan. Paljon pinnalla olevan jazzviennin ohella haluamme ylläpitää laadukasta jazztuontia. Myös yllätyksiä on luvassa – yleisölle, esiintyjille ja varmasti myös meille itsellemmekin.”

Eräs tämän vuoden We Jazzin todennäköisesti mieleenpainuvimmista tapauksista koetaan kulttuuriratikassa, jossa esiintyy We Jazzin ideoima Invitation Quintet. Yhtye on koottu siten, että We Jazz on valinnut yhden muusikon kutsumaan mukaan haluamansa soittajan, joka puolestaan on kutsunut seuraavan soittajan ja niin edelleen, kunnes kvintettikokoonpano on täynnä. Kukin muusikoista siis tietää etukäteen itsensä lisäksi enintään yhden mukana olevan kollegansa. Muusikot nousevat Kulttuuriratikkaan yksitellen pysäkeiltä, eikä myöskään yleisö tiedä ketä mukaan on tulossa. Samalla kyseessä on päättymätön teos, sillä ensimmäinen muusikoista soittaa jo ratikassa yleisön noustessa kyytiin Vallilan varikon pysäkiltä, ja yhtye jää soittamaan yleisön poistuessa ratikasta noin 45 minuutin kierroksen päättyessä.

Erikoinen ja intiimi konserttitilanne koetaan myös Töölössä, jossa pianisti Joonas Haavisto toivottaa viisi eri muusikkoa tervetulleeksi kotiinsa We Jazz -viikon aikana. Haaviston yksiö on kokoluokassaan harvinaisuus, sillä asunnossa on flyygeli. Haaviston vieraiksi saapuvat trumpetisti Mikko Karjalainen, saksofonisti Jukka Perko, kitaristi Teemu Viinikainen, basisti Antti Lötjönen ja jollain ihmeen kaupalla rumpunsa flyygelin kylkeen mahduttava rumpali Joonas Riippa.

We Jazzin filosofiaan kuuluu kiinteästi myös nuoren polven suomalaisen jazz-osaamisen esille nostaminen. Järjestyksessään kolmannen We Jazz Rising Star -palkinnon pokkaa Bowman Trio eli trumpetisti Tomi Nikku, basisti Joonas Tuuri ja rumpali Sami Nummela. Yhtye esiintyy tapahtumassa Kahvila Sävyssä, jossa se nauhoittaa samalla tulevan albuminsa. Levyn julkaisuun yhtye saa palkinnon ansiosta kattavasti apua We Jazzilta. Muihin nuoren polven huippunimiin kuuluvat laulaja Annika Mustosen johtama Laura Annika Quartet, debyyttilevynsä julkaiseva Teemu Åkerblom Quartet ja ensimmäisten We Jazz -jamisessioiden ideointityöryhmään kiinnitetty basisti Mikael Saastamoinen.

Kokemusta ohjelmistossa edustaa Gunter Hampelin ohella kotimaisen jazzin legenda, saksofonisti-huilisti Juhani Aaltonen, joka täyttää 80 vuotta We Jazz -esiintymistään seuraavana päivänä ja valmistelee parhaillaan tulevan triolevynsä julkaisua. Pianisti Aki Rissanen puolestaan esittelee tulevan Sturm-albuminsa audiovisuaalisen livekonseptin ja Jaska Lukkarinen Trio esittää ensi kertaa Dalindèosta ja Ricky-Tick Big Bandista tutun säveltäjä Valtteri Pöyhösen musiikkia uusina sovituksina. WHS Teatteri Unionissa koetaan We Jazz -viikon torstaina elokuvakosertti kun säveltäjä Jussi Lampela ja trumpetisti Verneri Pohjola esittävät orkestereineen uuden ääniraidan vuoden 1926 suomalaiseen elokuvaan Meren kasvojen edessä. tapahtuman päätöspäivänä Kahvila Sävyssä koetaan ensimmäinen Radio Helsingin Jazz kiinnostaa -ohjelman livelähetys brunssitapahtumassa.

We Jazz -tapahtuman suojelija M. A. Numminen esittää tuttuun tapaansa jazzviikon avaussanat Aleksanterin teatterin avajaiskonsertissa. Tänä vuonna Nummisen rooli tapahtumassa kasvaa, sillä osassa tapahtumapaikoista on esillä hänen ottamiaan historiallisia jazzvalokuvia. Kuvat ennakoivat keväälle 2016 suunniteltua kirjaa Nummisen suhteesta jazzmusiikkiin.

Yleisökokemusta syventävistä lippukokeiluistaan tunnettu We Jazz tarjoaa nyt ensi kertaa konsulttipalvelua jazzin saralla. Lisätietoja tai ohjelmavinkkejä kaipaavat voivat lähettää viestiä osoitteeseen konsultointi@wejazz.fi, jossa We Jazz -työryhmä auttaa henkilökohtaisen We Jazz 2015 -aikataulun luomisessa ja muissa mahdollisissa jazz-aiheisissa elämänhallinnan tarpeissa.

Ensimmäinen We Jazz -lehti julki

Viime lauantaina Helsinki Design Weekin yhteydessä julkaistun We Jazz 2015 -ohjelmiston ohella julkaisunsa sai ensimmäinen We Jazz -lehti, joka on syväsukellus jazzin maailmaan musiikkia taustoittavien artikkeleidensa ja laajan visuaalisen antinsa myötä. 88-sivuinen tabloid-lehti on kokonaan We Jazzin omaa tuotantoa ja pitää sisällään mm. laajan silmäyksen Gunter Hampelin uraan ja levytyksiin, Vijay Iyerin haastattelun, 10 kysymystä taiteesta -juttusarjan, levysuosituslistoja ja kuvia aiemmista We Jazz -tapahtumista. Lisäksi We Jazz pyysi kolmea galleriaa kuratoimaan omat taideaukeamansa lehteen. Mukana ovat Checkpoint Helsinki, Helsinki Contemporary ja SIC.

”Lehti on meille varsin luonteva avaus, josta olemme haaveilleet salaa jo pidempään”, kertoo julkaisun päätoimittaja ja AD Matti Nives. ”Lopullinen päätös lehden teosta syntyi impulsiivisesti viime hetkellä ja olen iloinen siitä, että saimme laajan julkaisun kasaan lähes kokonaan oman toimistomme voimin. Lehti laajentaa sisällöllään We Jazzin antia ja konseptia enemmän kuin normaali tapahtumaesite eikä Suomessa tällä hetkellä ole varteenotettavaa printtilehteä jazzin saralla, joten uskomme julkaisun palvelevan myös laajempaa tarvetta.”

WE JAZZ 2015
Helsinki 7.-13.12.

KAIKKI ESIINTYJÄT
Aki Rissanen Sturm
Bowman Trio* (*We Jazz Rising Star 2015)
Gunter Hampel Quintet (DE)
Invitation Quintet
Jaska Lukkarinen Trio plays Valtteri Pöyhönen
Jazz kiinnostaa live
Joonas Haavisto & Mikko Karjalainen / Antti Lötjönen / Jukka Perko / Joonas Riippa / Teemu Viinikainen
Jukka Perko Jazztet
Juhani Aaltonen Trio
Jussi Lampela & Verneri Pohjola: Meren kasvojen edessä
Laura Annika Quartet
M. A. Numminen
Teddy’s West Coasters
Teemu Åkerblom Quartet
Timo Lassy Band w/ guests
Verneri Pohjola Quartet
Vijay Iyer Trio (US)
We Jazz DJs
We Jazz Jam Session

ESITYSPAIKAT
Aleksanterin teatteri
Elokuvateatteri Andorra
Dubrovnik Lounge&Lobby
Genelec House
Joonas Haavisto’s home
Kahvila Sävy
Kulttuuriratikka
Tavastia
WHS Teatteri U:NI:ON

OHJELMA

ma 7.12. klo 19.00
Aleksanterin teatteri
VIJAY IYER TRIO (us)
TEDDY’S WEST COASTERS
M. A. NUMMINEN

ti 8.12. klo 18.00
Joonas Haaviston koti
JOONAS HAAVISTO & MIKKO KARJALAINEN

ti 8.12. klo 18.00 & klo 20.00
Kahvila Sävy
JUKKA PERKO JAZZTET

ke 9.12. klo 18.00
Joonas Haaviston koti
JOONAS HAAVISTO & TEEMU VIINIKAINEN

ke 9.12. klo 18.00 & klo 20.00
Kahvila Sävy
BOWMAN TRIO (We Jazz Rising Star 2015)

to 10.12. klo 18.00
Joonas Haaviston koti
JOONAS HAAVISTO & JUKKA PERKO

to 10.12. klo 19.00
WHS Teatteri U:NI:ON
JUSSI LAMPELA & VERNERI POHJOLA: MEREN KASVOJEN EDESSÄ

pe 11.12. klo 17.00
Kahvila Sävy
JUHANI AALTONEN TRIO

pe 11.12. klo 19.00
Elokuvateatteri Andorra
VERNERI POHJOLA QUARTET

pe 11.12. klo 21.00
Dubrovnik Lounge&Lobby
JASKA LUKKARINEN TRIO PLAYS VALTTERI PÖYHÖNEN
LAURA ANNIKA QUARTET
WE JAZZ DJs

la 12.12. klo 16.00
Joonas Haaviston koti
JOONAS HAAVISTO & ANTTI LÖTJÖNEN

la 12.12. klo 18.00
Kulttuuriratikka
INVITATION QUINTET (salainen yhtye, joka selviää vasta paikan päällä)

la 12.12. klo 20.00
Genelec House
GUNTER HAMPEL QUINTET (de)
AKI RISSANEN STURM
WE JAZZ JAM SESSION
WE JAZZ DJs

su 13.12. klo 11-15
Kahvila Sävy / brunssi
JAZZ KIINNOSTAA LIVE

su 13.12. klo 16
Joonas Haaviston koti
JOONAS HAAVISTO &
JOONAS RIIPPA

su 13.12. klo 18
Tavastia
TIMO LASSY BAND W/ GUESTS
TEEMU ÅKERBLOM QUARTET
WE JAZZ DJs

Tapahtuma Facebookissa

http://wejazz.fi/2015
#wejazz2015

Yhteistyökumppanit: Club Mate, Genelec, GEST, Goethe-Institut Finnland, Helsinki Design Week, Image, Music Finland, Radio Helsinki, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Unifilm, Web-Veistämö
Tukijat: Helsingin kulttuurikeskus, Musiikin edistämissäätiö, Taiteen keskustoimikunta

LIPUT (myyntiin ti 8.9. klo 9): http://lippu.fi/wejazz (Tavastian osalta Tiketti)