Lightboxer ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi

1374
lukukertaa

Ehdokkaat tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajiksi on valittu. Ehdokkaina on kuusi teosta tai teoskokonaisuutta.

Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat ovat nostaneet esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia tähän mennessä jo yhdeksän vuoden ajan. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaetaan kymmenennen kerran.

Palkinto jaetaan 1 – 4 teokselle tai teoskokonaisuudelle ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa.

Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Edellisen kerran palkinto jaettiin huhtikuussa 2012.

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna puheenjohtajana toimittaja Harri Hakanen, toimittajat Jan-Erik Holmberg, Mats Liljeroos, Tarja Närhi ja Karoliina Vesa, levytuottaja Kari Hynninen ja professori Hannu Saha.

”Esiraadin valinnat heijastavat hyvin viime vuonna julkaistun suomalaisen musiikin ilmettä: genrestä riippumatta maassamme tehdään laadukasta, ilmeikästä ja omaperäistä musiikkia”, esiraadin puheenjohtaja Harri Hakanen toteaa.

Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, Sibelius-Akatemian rehtori Tuomas Auvinen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Milla Viljamaa. Päätös julkistetaan Musiikkitalon Terassilämpiössä 10.4. klo 18.

Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat perusteluineen:

Frigg: Polka V

Frigg virittää rohkeasti viulujen voimalla kansanmusiikkia tähän päivään. Yhtye tuo musiikkiinsa vaikutteita monista tyylilajeista muokaten ne oman kuuloisekseen. Kiihkeää nykypelimannimeininkiä, joka sotkee tanssijoiden jalat.

Matthew Whittall: Dulcissima, clara, sonans

Dulcissima, clara, sonans on osoitus Matthew Whittallin omaperäisestä ja soinnillisesti kiehtovasta nykymusiikki-ilmaisusta, joka on helppotajuista olematta kuitenkaan banaalia. Hildegard von Bingenin keskiaikaiset tekstit saavat teoksessa aistillisen, värikylläisen ja ajattoman sävelasun.

Lightboxer: Lightboxer

Lightboxerin rosoinen beat tarjoaa tuoreen näkökulman jazziin luoden tarttumapinnan koukuttavilla melodioillaan. Levy pureutuu syvälle afroamerikkalaisen rytmiikan ytimeen genrensä kaanoneita kuitenkaan liikaa seuraamatta.

Stam1na: Nocebo

Stam1nan Nocebo on kekseliäiden sävellysten, oivaltavien sovitusten ja haastavan lyriikan yhdistelmä. Levy tuo leikkisyydellään ja kantaaottavilla suomenkielisillä teksteillään raikkautta kotimaiseen metallimusiikkiin.

Anna Eriksson: Mana

Mana-levyllään Anna Eriksson tekee selkeän pesäeron aikaisempaan tuotantoonsa.Rohkean henkilökohtaiset tekstit esitetään iholle tulevan intiimisti mutta väkevästi. Mana on poikkeuksellisen vahvasti tekijänsä näköinen kokonaisuus.

Lau Nau: Valohiukkanen

Lau Nau kulkee omia polkujaan omaperäisen runollisessa maastossaan luoden tyylisuunnista piittaamatonta musiikkia. Laulut ovat herkkiä, paljaita ja satukirjamaisia. Levy synnyttää kuulijalleen voimakkaita emotionaalisia elämyksiä harkitun niukoin keinoin.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Palkintoa jakavat Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat. Valintaraadit koostuvat säännöllisesti vaihtuvista musiikkialan asiantuntijoista.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry
– Teosto on musiikin tekijöiden järjestö.
– Teoston perustehtävänä on mahdollistaa ammattimaisen suomalaisen musiikintekijän menestyminen.
– Teosto edustaa 27 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa.
– Teosto keräsi vuonna 2011 kotimaasta musiikinesityskorvauksia 45,3 miljoonaa euroa, josta tilitettiin toimintakulujen vähennyksen jälkeen 86,9 % säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille.
– Vuonna 2013 Teosto juhlii 85-vuotismerkkipäiväänsä.