UMOn taiteellinen johto uudistuu

1487
lukukertaa

UMO Jazz Orchestralle on valittu uusi taiteellinen johto, jonka muodostavat UMOn kanssa monipuolisesti yhteistyössä ollut Kirmo Lintinen ja orkesterin vierailevana kapellimestarina toiminut Kari Heinilä. Uusi taiteellinen johto aloittaa työnsä välittömästi, mutta varsinainen kädenjälki on nähtävissä vuoden 2010 ohjelmistossa.

UMO Jazz Orchestra on alansa ainoa ammattiorkesteri ja johtava big band Suomessa. Pysyäkseen ajan hermolla UMOssa on parhaillaan käynnissä muutos- ja uudistamis- henki, jossa uuden taiteellisen johdon valinta on ensimmäinen askel.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien UMOlla ei ole ollut totuttua yhtä taiteellista johtajaa, vaan taiteellisesta linjasta ja ohjelmistosta on vastannut orkesterin jäsenistä koottu, vuosittain valittava taiteellinen toimikunta.

Uuden taiteellisen johdon lähestymistapa musiikkiin on sisältölähtöinen. Lintisen ja Heinilän linjana on nostaa musiikki ja orkesterin erikoislaatu pääosaan. Visiona on rakentaa ohjelmistosta selkeä ja ehyt kokonaisuus, joka palvelee sekä orkesteria että erilaisia yleisösegmenttejä. Lintinen ja Heinilä haluavat tuoda esiin big band -musiikin moninaisuuden, jossa perinne säilyy uuden rinnalla, ja jossa kotimaisuutta sävyttävät ulkomaiset juonteet.

Kirmo Lintinen (s. 1967) on esiintynyt monipuolisesti solistina, yhtyemuusikkona ja kapellimestarina suomalaisissa jazz-, sinfoniaorkesteri- ja kamarimusiikki- kokoonpanoissa. UMOn vakituisiin muusikoihin Lintinen on kuulunut vuodesta 1988 pianistina, ja vuodesta 1994 pääasiassa kapellimestarina sekä ohjelmistojen suunnittelijana. Lintisen laaja sävellystuotanto käsittää toistasataa teosta. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin valtion säveltaidetoimikunnan 5-v. taiteilija-apuraha.

Kari Heinilä (s. 1966) esiintyy aktiivisesti saksofonistina ja huilistina kotimaassa ja ulkomailla. Vuosina 1987-93 hän toimi UMOn muusikkona, ja nykyään hän toimii orkesterin vierailevana kapellimestarina. Heinilän sävellystuotanto sisältää musiikkia jazzyhtyeille, big bandille, soolosoittimille ja erilaisille kamarikokoonpanoille. Vuonna 1995 hänet valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi.

Sekä Lintinen että Heinilä on palkittu arvostetulla Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla.