Turku Jazz Orchestran sävellystilaus saa kantaesityksensä marraskuussa

882
lukukertaa
Kuvat: Emma Luukkala ja Teemu Mattson).

Marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina Sigyn-salissa kuullaan uutta big band -musiikkia nuorilta turkulaislähtöisiltä jazztaitureilta! TJO:n historian ensimmäisen tilausteoksen säveltäjäksi on valittu vuonna 2016 Turku Jazz Orchestran sävellyskilpailun voittanut säveltäjä-pianisti Henri Lyysaari ja konsertin solistina kuullaan saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger.
Sibelius-Akatemiassa jazzsävellystä opiskeleva Henri Lyysaari on alan nuori lupaus ja todellinen musiikin moniottelija. Jazzin lisäksi hän toimii rytmimusiikin ja teatterin kentillä muusikkona ja säveltäjänä. Lyysaari on menestynyt myös muissa sävellyskilpailuissa, joista mainittakoon euroopanlaajuisen Jazz Comp Graz big band -sävellyskilpailun finaalipaikka syksyllä 2017 ja Vantaan viihdeorkesterin järjestämän Markku Johanssonin sävellyskilpailun toinen sija syyskuussa 2018.

Konsertin solistina kuultava Max Zenger on nuoresta iästään huolimatta lunastanut paikkansa Suomen kärkipuhaltajien joukossa. Vastikään Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikko on valittu mm. Turku Jazz Festivalin vuoden 2018 artistiksi ja vuonna 2017 hänet palkittiin Pori Jazz Festivalin nousevana kykynä. Orkesteria konsertissa johtaa Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajanakin vuosina 2012-2017 toiminut kapellimestari Vellu Halkosalmi.

Sigyn-salissa kuultava kantaesitys on Lyysaaren ensimmäinen laajamittainen teos big bandille. Lähtökohtana Lyysaaren sävellykselle on TJO:n sävellyskilpailun vuonna 2016 voittanut Luotain -kappale, joka on laajentunut kuusiosaiseksi kokonaisuudeksi. Lyysaaren teoksessa jazzmusiikin perinteistä ammentava big band johdattelee solistia vaivihkaa yllättäviinkin maisemiin. Improvisaatio on keskeisesti läsnä, välillä valokeilassa, välillä soljuen muun tekstuurin lomassa. Teoksen nimi ”Luotain” viittaa edistykseen, mutta toisaalta menetykseen ja muutokseen.

Turku Jazz Orchestra plays Henri Lyysaari feat. Max Zenger
Su 4.11. klo 16.00
Sigyn-sali, Turun konservatorio
Liput: 29€ / opiskelijat 20€ / työttömät, eläkeläiset 27€ / S-etulippu 26€  Tiketti

Konsertin kesto n. 75 min.
Ovilipunmyynti aukeaa klo 15 konserttipäivänä.