Ja karavaani taivaltaa – Duke Ellingtonia suomeksi

1269
lukukertaa
Juki Välipakka.

”Nää yön tähdet kolkot kimmeltää, luo aavikolle kylmempää ja karavaani taivaltaa.” Näillä sanoilla alkaa Mikko Koivusalon suomentama Duke Ellingtonin sävellys Caravan, jonka on big bandille nuotintanut ja sovittanut Vellu Halkosalmi. Popparissa kuultavat Halkosalmen tekemät sovitukset ovat alkuperäisiltä Ellingtonin äänitteiltä tarkasti kuunnellen tehtyjä tarkkoja nuotinnuksia. Koivusalo on tehnyt oivaltavat suomennokset kaikkiin konsertin kappaleisiin.

Juki Välipakan kaltaisten kotimaisten mieslaulajien laskemiseksi ei tarvita edes yhden käden sormia. Välipakka on yli parikymmentä vuotta esiintynyt ja levyttänyt eri yhteyksissä. Hän on myös esiintynyt musikaaleissa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Heikki Sarmanto, The Great Helsinki Swing Big Band ja lukuisat maamme huippujazzmuusikoista. Hän on voittanut Jazzrytmit-lehden kriitikkoäänetyksissä vuoden parhaan miesjazzvokalistin tittelin yhdeksän kertaa, ja tullut tunnetuksi taitavana improvisoijana, jolta irtoavat scat-soolot, vivahteikas tunnelmointi, falsettilaulu ja erilaiset ääni- improvisaatiot. Välipakan Frim-Fram Quartet julkaisi vuonna 2015 levyn ”Let’s Talk” Jukin sävellysmateriaalista. Yhtyeen uusi levy julkaistaan keväällä 2019.

Jyväskylä Big Band, on saavuttanut aseman yhtenä Suomen arvostetuimmista big bandeistä ja on erikoistunut uuden suomalaisen big band -musiikin esittämiseen. Orkesteri tekee konsertteja monipuolisesti perinteisestä big band -musiikista aina uusiin kokeellisempiin produktioihin asti. JBB on esiintynyt viime vuosina myös eri puolilla Eurooppaa. Viimeisimpinä kohteina ovat olleet Romania (kiertue 2016) ja Englanti (Lontoo 2015). Vuosien saatossa JBB on saanut myös vieraikseen kapellimestareita ja solisteja eri puolilta maailmaa.

Jyväskylä Big Band feat. Juki Välipakka (laulu)
Ja karavaani taivaltaa – Duke Ellingtonia suomeksi
To 25.10.2018 klo 20:00
Poppari (Puistokatu 2-4, Jyväskylä)
Liput 15/10€. (Myös korttimaksu.) Ennakkoliput käteisellä Popparista.

Jyväskylä Big Band:
http://www.jklbb.fi/
www.facebook.com/JyvaskylaBigBand

Facebook-tapahtuma:
https://www.facebook.com/events/1485513728217320/