Raahen Rantajatsit 26.-28.7.2018

1392
lukukertaa
Papanosh. Kuva: Jacky Cellier.

Raahessa on koettu jo 30 vuotta huippujatsia, yllätyksiä ja leppoisaa tunnelmaa. Tarina jatkuu!

”Konsertin energia lähtee liikkeelle Mopon ja yleisön vuorovaikutuksesta ja rakentuu siitä mittaviin sfääreihin.”  Näin Mopo-trio lupaa päräyttää 30. Rantajatsien päälavan ohjelman käyntiin.

Tämän vuoden artistit ovat vastanneet Rantajatsien haastattelukysymyksiin.

Linda Fredriksson, Eero Tikkanen ja Eeti Nieminen, Mopocalypse -levyn julkaisun myötä Mopo on esiintynyt ympäri Eurooppaa. Odotamme innolla teidän Rantajatsien päälavan avauskeikkaanne sekä Putro Mopolla -ensikonserttia. Levynne Mopo Zine -lehdessä Eeti kertoo, että jokainen keikka on uusi kokemus ja sitä on lähestyttävä nöyrästi – kun se alkaa mitä vain voi tapahtua – mutta se kaikki on rakennettava. Miten hyvin tuo kuvaa suhdettanne tulevaan Rantajatsien keikkaan?

Pitää paikkansa, että jokainen keikka on ainutlaatuinen kokemus. Konsertin energia lähtee liikkeelle Mopon ja yleisön vuorovaikutuksesta ja rakentuu siitä mittaviin sfääreihin. Toisinaan settilistakin elää elämäänsä hetken mielijohteesta luoden nahkansa uudelleen pythonkäärmen lailla.

Samuli Putro, Putro Mopolla -keikan ensi-ilta lähestyy. Olette Mopon kanssa treenanneet aika intensiivisesti. Mitä merkitsee sinulle paluu Rantajatsiin tällä erityiskokoonpanolla?

Raaheen paluu on mulle aina merkittävää koska Raahe on se paikka missä minusta tuli minä. Mopon kanssa saapuminen lisää kierroksia koska eka kerta on aina rutiinista vapaa. Oon ajatellut sen niin että mieluummin raaka kuin tylsä.

Mikko Innanen, viime vuonna käynnistetty ilahduttava Maakuntalaulu-uudistus jatkuu ja kukoistaa juhlavissa merkeissä. Rantajatseilla on luvassa seikkalukonsertti Iso-Kraaseli-saaressa. Kerrotko jotain uudistuksen jo saavutetuista etapeista ja etenemisestä?

Maakuntalaulu-uudistus on toistaiseksi edennyt pääasiassa aikataulussa ja suunnitelmien mukaan. Huolellisen kenttätutkimuksen jälkeen on nyt edetty vaiheeseen, jossa arrondismenttipohjaisen globaalis-spiraalisen maakuntauudistuksen, ns. Piippolan mallin valmistelut voidaan hyvin aloittaa. Uudistuksen on lopulta määrä astua voimaan alkuvuodesta 2020.

Seppo Kantonen ja Joonas Riippa, Tervetuloa Raaheen! Kahden Miehen Galaksi iskee taas ja julkaisee pian uuden levyn. Ensimmäisen albumin nimi oli Um Jepa. Onko seuraavalle opukselle suunnitteilla yhtä lennokkaasta nimiä, voimmeko saada siitä jonkunlaista ennakkotietoa?

Tervehdys kaikki Raahen seudun asukkaat! Tulemme ystävällisin aikein ja saatte ENSIMMÄISINÄ kuulla uusia kappaleitamme tekeillä olevalta ”Helmiä sijoille 4-6” (työnimi) albumilta. Toivomme, että nautitte ja jaatte ilosanomaa kaikille.
tv. Kaksi miestä Galaksistaan

Teppo Mäkynen, sinulla on pitkä esiintymishistoria Rantajatseilla ja nyt tuot oman 3TM-kokoonpanosi 30. festivaaleille.  We Jazz Recordsilla ilmestynyt Form -albumi oli vuoden 2017 kiinnostavimpia kotimaisia jazzjulkaisuja ja se palkittiin Jazz-Emmalla. Levyn mukana on hieno ottamistasi valokuvista koostettu ”source-book”. Otatko kameran mukaan myös Rantajatsien reissulle?

”Otan kameran mukaan, koska kamera = puhelin. Hankin ensimmäisen älypuhelimen puolitoista vuotta sitten ja se on avannut minulle uusia mahdollisuuksia mm. valokuvaamiseen ja videoiden tekoon. ”Uusi” teknologia on mahtava asia, silloin kun sitä käytetään luovaan ja rakentavaan toimintaan.”

Claudia Solal, we are looking forward to your concert in duo with Benjamin Moussay at Jazz on the Beach. During your first visit to Raahe in March this year, you had a walk on the frozen sea, for the first time. Has this experience inspired you poetical words for new songs to come?

Nature has always inspired me, in its seeming stillness and in its overflows. My songs talk about trees and birds, fire and rivers: the ones I wrote when back from Raahe are deeply steeped in these strong and new sensations!

Tommy Lindgren, Don Johnson Big Band soitti Rantajatseilla 11 vuotta sitten. Mitä kuuluu ja millaisia bileitä on tällä kertaa luvassa Raahen Ruiskuhuoneen rannalla?

Ensinnäkin on todella hämmentävää, että edellisestä kerrasta on jo 11 vuotta! Muisto sen keikan mahtavasta, hikisestä tunnelmasta on edelleen vahva, ja Fantti oli mahtavan ainutlaatuinen paikka esiintyä. Meillä on kuudennen albumin työ aivan loppumetreillä, ja tuntuu hyvältä keskeyttää studiohommat hetkeksi ja päästä vetämään pari festarikeikkaa (lauantaina ollaan Qstockissa). Sekä soittamaan uunituoreita biisejä. Ruiskuhuone on meille keikkapaikkana uusi, mutta luotamme täysin että Raahen meno on perjantaina vähintään yhtä kova kuin 11 vuotta sitten. Koko illan ohjelma on myös hieno, erityisen siistiä päästä näkemään ja kuulemaan Teppo Mäkysen 3TM livenä!

Esa Onttonen ja Mikko Innanen, on ilo saada Gourmet pitkästä aikaa esiintymään Rantajatsiin, ja tällä kertaa on luvassa yhteisiä kappaleita Raahen Laulun kanssa. Te olette yhdessä perustaneet Gourmet’n yli 20 vuotta sitten ja kumpikin säveltäneet sille noin puolet yhtyeen ohjelmistosta. Onko olemassa Gourmet’n oma sanasto, joka ruokkii teidän mielikuvitustanne?

Kun Gourmet aikoinaan perustettiin, meillä oli omat esikuvamme, joita olivat esimerkiksi Tom Waits, Carlos Gardel, Charlie Haden, Bill Frisell ja Ennio Morricone. Alkuperäinen sanasto pohjautui jossain määrin näiden artistien musiikkiin, vaikka emme heidän sävellyksiään ole Gourmet’lla soittaneetkaan. Osa sanastosta on jo toisen levymme (Six Acres of Broken Hearts, 2004) aikoihin jäänyt matkan varrelle ja korvautunut sittemmin uudella, kenties jopa itse keksityllä sanastolla.

Juhlasoitto (Onttonen) on Esan Lauluja tilaisuuksiin -sarjan toinen osa (ensimmäinen Uudet valtiot on Gourmetin ensimmäisellä levyllä). Kuoro laulaa ilman sanoja.

Lasinen vuori (Innanen) on sävelletty jo 2006, mutta vasta nyt levytetty ensimmäistä kertaa. Sävellys perustuu olympiavoittaja Aale Tynnin samannimiseen runoon.

Järviradiota kuuntelen (Innanen) syntyi kuin itsestään kotioloissa vaimoni avustuksella. Se edustaa Gourmetin tuotannon iskemällisintä puolta.
”Järviradiota kuuntelen. Kilometrit taakse jää. Läpi metsien ja peltojen. Taajamat niin kovin tutut nää.”

VIRTA, soititte Rantajatseilla v. 2013. Miltä tuntuu palata Ruiskuhuoneen rannalle ja soittaa tältä kerta festivaalin päälavalla?

Hyvä fiilis! Muistellaan lämmöllä viimekertaisia Rantajatseja aina silloin tällöin bändin kesken. Tosi mukava palata takaisin Ruiskuhuoneelle ja päästä soittamaan omaa musaa auringonlaskun aikaan.

Petri Sämpi, Raahe City Funk Unit esiintyy tänä vuonna Härkätorilla, Teatterin kesälavalla kaikenikäsille sekä Rantajatsien päälavalla Ruiskuhuoneen rannalla. Te osallistutte Raphaël Quenehenin workshopiin ja ranskalaiset vieraat tulevat soittamaan kahdella noilla keikoilla.  Sen lisäksi teillä on oma kotiseutukiertue juuri ennen festivaalin alkamista.  Miltä tuntuu olla niin vahvasti mukana juhlimassa 30. Rantajatsia?

”On suuri ilo ja kunnia saada juhlia Rantajatseja ja vielä näin monella konsertilla. Rantajatsit ovat olleet minulle aina kesän kohokohta ja olen vuosien varrella saanut kokea uskomattomia musiikillisia elämyksiä, niin esiintyjänä kuin kuulijanakin”.

Sébastien Palis, Papanosh juhlistaa Rantajatsien 30 vuotta kahdella konsertilla: ensin konsertti päälavalla ja sitten tanssikeikka päätösjameissa.  Oman jazzilmaisun viljelemisen rinnalla Papanosh on jo monta vuotta kehittänyt tanssittavaa bileohjelmistoa. Mitä voit kertoa noiden kahden lajin lavan tunnelmista?

Konsertilla ja tanssikeikalla on oma energiansa – ensimmäinen ruokkii pään sisäistä tanssia, toisesta syntyy liikettä koko kropalle. Molemmissa tapauksissa me keskitymme soundiin, kerrontaan, väreihin, energiaan – kaikkeen, josta musiikki koostuu: etsimme transsia! Rakastamme tehdä molempia!

Raphaël Quenehen, teillä on työpaja Raahe City Funk Unitin muusikoiden kanssa, ja vierailet myös heidän kahdella keikallaan. Mitä tällainen musiikin universaalin kielen välittämä kohtaaminen merkitsee sinulle?

Kohtaamiset kiehtovat minua, ja minun on vaikeaa ajatella musiikin tekemistä ilman vuoropuhelua tai soittokavereita. Tällainen työpaja merkitsee kokemusten ja käytäntöjen jakamista, ei luennointia. Erityisesti ulkomailla musiikillisia kohtaamisia leimaavat aina kunkin omat korostukset ja kielioppi, omat kansalliset ja paikalliset lähestymistavat. Tällaisessa vaihdossa kuulemme repertuaarin kappaleiden soivan toisin.

Torstai 26.7.
Raahen kirjasto (vapaa pääsy)
15:00 taiteilijatapaaminen: Mikko Innanen
Härkätori  (vapaa pääsy)
17:00 Työllistävä Vaikutus
18:00 Raahe City Funk Unit
17:00-19:30 Mukavaa yhdessätekemistä kaikenikäisille
Ruiskuhuone (ennakkoon 20€ / portilta 25€)
21:00 Mopo
22:30 Putro Mopolla
Raahen kirjasto (vapaa pääsy)
19:00-03:00 Yö kirjastossa

Perjantai 27.7.
Pyhäjoen kirjasto (vapaa pääsy)
14:00 Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus (trio)
Raahen Teatteri (vapaa pääsy)
16:30 30 v. paneeli: Rantajatsien festivaalijohtajat keskustelevat musiikista
Raahen Teatteri (15€)
18:00 Kahden Miehen Galaksi
Ruiskuhuone (ennakkoon 30€ / portilta 35€)
21:00 3TM
22:30 Claudia Solal & Benjamin Moussau
00:00 Don Johnson Big Band

Lauantai 28.7.
Iso-Kraaselin saari (vapaa pääsy, maksullinen venekuljetus)
11:00 Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus (duo)
Raahen Teatterin kesälava (vapaa pääsy)
14:00 konsertti kaikenikäisille
Raahen Teatterin kesälava (20€)
17:00 Gourmet + Raahen Laulu
Ruiskuhuone (ennakkoon 30€ / portilta 35€)
20:30 Raahe City Funk Unit + vieraat
21:30 Papanosh (FR)
23:15 VIRTA
00:30 Tanssijamit / isännöi Le Bal De Papanosh

Rantajatsien trailerivideo 

Liput ennakkoon Tiketistä:
Festivaalipassi 80€
Päiväpassi perjantai 40€
Päiväpassi lauantai 45€
Ruiskuhuoneen iltakonsertti to 20€ (portilta 25€)
Ruiskuhuoneen iltakonsertit pe ja la 30€ (portilta 35€)
Raahen Teatterin konsertit pe 15€ ja la 20€