PLOP juhlistaa kiertueella kymmenvuotista taivaltaan

1111
lukukertaa

plop

Avantgardea ja free jazzia saumattomasti yhdistävä PLOP-trio esiintyy Suomen Jazzliiton tuottamalla kiertueella 8.–18. maaliskuuta. Yhtye nähdään keikalla muun muassa Helsingissä, Joensuussa, Maarianhaminassa ja Tallinnassa. Sähköisempää saundia viimeisimmällä albumillaan esitellyt trio lupaa ”svengata, tyrmätä ja ärsyttää”.

Keväällä pyöreät kymmenen vuotta täyttävä PLOP on kolmen eturivin jazzmuusikon, saksofonisti Mikko Innasen, kontrabasisti Ville Herralan ja rumpali Joonas Riipan muodostama värikäs yhtye, jonka soitossa yhdistyvät energiset sävellykset sekä runsas vapaa improvisaatio. Omaperäistä ja yllättävää avantgarde-jazzia esittävä trio esiintyy 8.–18.3. Suomen Jazzliiton tuottamalla, kahdeksan keikkaa sisältävällä mittavalla kiertueella. Kyseessä on toinen kuluvan vuoden Suomen Jazzliiton perinteisistä omatuotantoisista kiertueista, joita Jazzliitto tuottaa vuosittain yhteensä neljä kappaletta ajankohtaisille suomijazzyhtyeille.

Suomalaisten jazzkokoonpanojen kärkikaartiin lukeutuva PLOP pyrkii omien sanojensa mukaan kuulostamaan ennen kaikkea itseltään: yhtyeen musiikki on vakavaa, hauskaa, nopeaa, hidasta, rumaa, kaunista, svengaavaa, tyrmäävää, ihanaa ja ärsyttävää. Kaikki trion jäsenet säveltävät yhtyeelle ohjelmistoa, mutta esiintymisten spontaanin luonteen takia PLOPin konsertit saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia – kaikkien tai kenenkään sävellyksiä ei välttämättä esitetä. Trio on vuosikymmenen aikana julkaissut kolme levytystä Fiasko Recordsille, An Sich (2009), Per Se (2013) ja viimeisimpänä Unicor (2015). Muusikoiden tiet yhtyvät myös Innasen kiitellyssä jättikokoonpanossa Mikko Innanen 10+, joka konsertoi kiertueella Turussa Åbo Svenska Teaterissa erikoistuotannolla Key Ensemble -kuoron kanssa perjantaina 17.3., kiertueen jälkimmäisellä puoliskolla.

PLOPin saksofonisti Mikko Innanen (s. 1978) on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen jazzin kentällä yhtenä innovatiivisimmista saksofonisteista ja säveltäjistä. Yrjö-palkinnon vuonna 2008 voittanut Innanen on tunnettu johtajana lukuisissa eri yhtyeissä, kuten Mikko Innanen & Innkvisitiossa, Gourmetissa sekä Mikko Innanen 10+:ssa. Turkulaislähtöinen kontrabasisti Ville Herrala (s. 1979) on yksi jazzkentän kysytyimpiä basisteja ja kerännyt arvostusta monipuolisena ja lahjakkaana jazzmuusikkona mm. Jukka Perko Steamline Jazztetin, Teemu Viinikainen Trion sekä Jukka Eskola Orquesta Bossan riveissä. Rumpali Joonas Riippa (s. 1977) on saanut maineen energisenä ja nopeasti reagoivana muusikkona, jolta taittuu jazzkomppauksen ohella myös vapaa improvisointi. Riipan omaleimaista huumorin ja vakavan taiteen kombinaatiota on voinut todistaa myös Kahden miehen galaksi -duon keikoilla pianisti Seppo Kantosen kera.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto  osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun Suomessa. Jazzliitto myös ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Uusimpia Jazzliiton kehityshankkeita ovat vuoden 2016 alusta käynnistynyt jazzalan suurhanke Jazz Finland LIVE, jossa kehitetään uutta tukimallia jazzklubien toimintaan, sekä Jazz Finland International -vientihanke, jossa alan yritykset saavat tukea ja apua strategiansa toteuttamiseen. Janne Mäkelän juhlavuodeksi Jazzliitolle koostama historiikki liiton vaiheista on luettavissa kokonaisuudessaan Jazz Finland -sivustolta kohdasta ”Jazzliitto 50”.

PLOP Suomen Jazzliiton kiertueella 8.–18.3.2017

Ke 8.3. klo 18:30 Jokioinen, Tietotalo, vapaa pääsy
To 9.3. klo 19:00 Helsinki, Ravintola Laulumiehet, liput 15/10 €
La 11.3. klo 18:00 Joensuu, Pakkahuone, liput 15/10/6 €
Su 12.3. klo 19:00 Oulainen, Kulmajazz, liput 15/12 €

Ke 15.3. klo 19:00 Piikkiö, Pontela, vapaa pääsy
To 16.3. klo 19:00 Maarianhamina, Alandica, vapaa pääsy
(Pe 17.3. klo 19:00 Turku, Åbo Svenska Teater, Mikko Innanen 10+ & Key Ensemble)
La 18.3. klo 21:00 Tallinna, Philly Joe’s, liput 10/7 €

PLOP
Mikko Innanen, saksofonit / Ville Herrala, kontrabasso / Joonas Riippa, rummut

jazzliitto.fi
jazzfinland.fi