Aki Rissanen Triolta uusi levy maaliskuussa

1256
lukukertaa

amorandom300

Suomijazzin huippunimistä koostuva Aki Rissanen Trio julkaisee Amorandom-albuminsa 4.3. nousevan brittiläisen levymerkin Edition Recordsin kautta. Levy esittelee pianisti Aki Rissasen johtaman yhtenäisen triokokoonpanon, jossa mukana ovat maamme arvostetuimpiin muusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Bändiliideri Rissanen on tehnyt vakuuttavaa nousua kotimaisen jazzin eturiviin ja samalla kansainvälisesti seuratuksi jazzmuusikoksi, joka on osoittanut kyvykkyytensä osana lukuisia maineikkaita yhtyeitä ja myös sooloartistina. Erittäin onnistunutta Amorandomia onkin helppo veikata Rissasen kansainväliseksi läpimurroksi. Yhtye keikkailee levynjulkaisunsa tiimoilta Suomessa huhti-toukokuussa. Uuden levyn ensiesitys kuullaan Espoon April Jazzissa 21.4. ja Helsingissä levyä juhlistetaan 19.5. Koko Jazz Clubilla.

Tuore levy Amorandom esittelee trion, joka on hioutunut tiiviiksi komboksi keikkailtuaan viime vuosina audiovisuaalisen, animaatiota ja livemusiikkia yhdistävän konseptin kanssa. Myös uuden albumin nimeksi noussut kehuttu Amorandom-konsepti toi yhteen elokuvaohjaaja Tuula Leinosen ja kotimaisen animaatiotaiteen edesmenneen grand old manin, animaattori Eero Peränteen samannimisen elokuvan ja Rissasen luotsaaman trion musiikin. Yhtyeen ilmaisu kehittyi keikoilla ja nyt Amorandom saa oman musiikillisen muotonsa uuden levyn myötä. Trion jäsenet ovat lisäksi kiertäneet keikkalavoja hiljattain osana Verneri Pohjola Quartetia. Kolmikon rytminen, mutta samalla lyyrinen ilmaisu on uudella levyllä erittäin korkealla tasolla epäilemättä juuri laajan yhteisen soittohistorian ansoista.

”Pianotrio ei koskaan ole ollut kokoonpanona minulle helppo valinta”, Rissanen kertoo. ”Onneksi löysin mukaani Antti Lötjösen ja Teppo Mäkysen, joiden soittovalmius on suorastaan hämmästyttävällä tasolla. Meidän ei tarvitse sanallistaa tavoitteitamme studiossa eikä lavalla ja se on todella harvinaista.”

Juuri luonteva musiikillinen kommunikaatio on se punainen lanka, jonka ympärille Amorandomin kaltainen vahva albumi voi rakentua. Rissasen melodisissa sävellyksissä läikkyy aito löytämisen riemu ja lahjakas trio antaa kappaleille mahdollisuuden puhjeta kukkaan. Kullakin väkevän triokokoonpanon jäsenistä on luonnollinen roolinsa kombossa, jonka yhteenhitsautuminen on kuultavissa läpi albumin. Kappaleiden tunneskaala on laaja, josta hyviä esimerkkejä on kuultavissa vaikkapa Aleatoric-kappaleen rauhaisassa melodisuudessa tai Bird Visionin kiivaassa lintuperspektiivisvengissä.

Aki Rissanen (s. 1980) kuuluu maamme tuotteliaimpiin ja monipuolisimpiin sekä sukupolvensa lahjakkaimpiin muusikoihin. Vuonna 2015 Rissanen julkaisi elektronisen musiikin suuntaan taipuvan soololevynsä Sturm Ilma Recordsin kautta ja vuonna 2014 julkaisunsa sai Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartetin albumi, jolla mukana oli yhdysvaltalainen jazzlegenda Dave Liebman. Kyseistä albumia puolestaan edelsi Aleatoric-albumi, jolla Rissanen yhdisti voimansa belgialaissaksofonisti Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa. Rissasta on viime aikoina kuultu myös mm. Mikko Hassinen Elektro GT:n ja Jori Huhtala 5:n riveissä, sekä duona trumpetisti Verneri Pohjolan kanssa.

Aki Rissanen Trion kappaleen Aleatoric video

Aki Rissanen Trio: Amorandom
Edition Records EDN1067 CD/digi (julkaisupvm 4.3.2016)

1. Pulsar / 2. For Rainbows / 3. Paysages pas sages / 4. Aleatoric / 5. Signettes / 6. For Jimmy Giuffre / 7. Eye-Opener / 8. Bird Vision / 9. Amorandom

Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut
Kaikki sävellykset: Aki Rissanen

Aki Rissanen Trio live
to 21.4. klo 19.30 April Jazz (Café Louhi), Espoo
to 19.5. klo 21 Koko Jazz Club, Helsinki
pe 20.5. klo 19 Koko Jazz Club, Iisalmi
la 17.9. klo 21 Tuba, Oulu

http://akirissanen.com
http://facebook.com/akirissanenmusic
http://editionrecords.com