Flow-festivaalin Tiivistämöllä tuoretta kotimaista jazzia

1005
lukukertaa
KOK-trio eli Samuli Kivelä, Teemu Åkerblom ja Aleksi Kinnunen.

Helsinkiläisen We Jazzin kuratoima ohjelmisto toimii näyteikkunana kotimaisen jazzin seuraavaan sukupolveen. Lisäksi Flow’n vahva jazztarjonta täydentyy amerikkalaissaksofonisti Steve Colemanin myötä.

Jo edellisvuonna suomalaisen jazzin nousevia kykyjä esitellyt Tiivistämö jatkaa festivaalin jazztarjonnan kiintopisteenä. Tiivistämön tunnelmallisessa ravintolamiljöössä kuullaan kotimaisen jazzin seuraavan sukupolven vaikuttajia. Tilan ruokatoiminnasta vastaavat sushiravintola Umeshu ja aasialainen fuusiokatukeittiö Twisted Street Kitchen.

Paikkansa Flow’n jazz-ohjemistossa saavat KOK Trio, Trio Urho ja Smith & Zenger. Kukin yhtyeistä ottaa tilan haltuun kolmen setin residenssinsä merkeissä yhtenä Flow-viikonlopun päivistä ja nuorten bändien vierailijoina nähdään kotimaisen jazzin kärkinimiä. Lisäksi Tiivistämön jazzviikonloppua rytmittävät tilan ohjelmiston kuratoineen We Jazzin DJ-kollektiivi.

Perjantaina Tiivistämössä esiintyy kitaristi Samuli Kivelän, basisti Teemu Åkerblomin ja rumpali Aleksi Kinnusen muodostama KOK Trio. Vuonna 2011 perustetty yhtye saa vaikutteensa amerikkalaisesta mainstream-jazzista, ja trion vierailijana kuullaan mm. Suomen arvostetuimman jazzpalkinnon Yrjön voittajana tunnettua kitaristi Teemu Viinikaista. Flow-lauantain jazzresidenssissä esiintyy Trio Urho, jonka takaa löytyvät saksofonisti Ville Vannemaa, rumpali Mikko Arlin, sekä tuplavuoron Flow-viikonloppuna urakoiva basisti Åkerblom. Trio saa vieraakseen juuri uuden Orquesta Bossa -kokoonpanonsa Japanissa lanseeranneen ja syksyllä uuden levynsä myös Euroopassa julkaisevan trumpetisti Jukka Eskolan. Kolmas Tiivistämön jazz-akteista on Smith & Zenger, johon yhtyeen nimikkomiesten basisti Eero Sepän ja saksofonisti Max Zengerin ohella kuuluvat saksofonisti Sampo Kasurinen ja rumpali Jesse Ojajärvi. Sunnuntaina vierailijaksi Tiivistämöön saapuu vastikään kehutun Bright-albuminsa julkaissut Kari Ikonen, joka täydentää kvartetin antia Rhodes-kosketinsoittimillaan. Jazzia Tiivistämössä tarjoilevat myös We Jazz DJ:t, jotka tunnetaan mm. Kuudennen Linjan suosituista klubi-illoistaan ja Bassoradion Lauantaijatsit-ohjelmasta.

Flow’n jazz-anti on tällä kertaa väkivahva ja sitä laajentaa edelleen yhdysvaltalaisen Ravi Coltrane Quintetin kokoonpanoonsa lisäämä saksofonisti Steve Coleman. Eriyisesti vapaan improvisaation parissa uransa luonut Coleman tunnetaan kokonaisia soittajasukupolvia inspiroineena voimahahmona, jonka jokainen keikka on voimakas elämys. Jatkuva kehitys on Colemanin tutkiskelevan ulosannin pysyvä piirre.

Muita Flow’n jazz-artisteja tänä vuonna ovat mm. Suomi-jazzin suosituimpiin komboihin lukeutuvat Timo Lassy Band ja Dalindèo, rumpali Teppo Mäkysen luotsaama Serenity Ensemble, Other Soundin ohjelmistoon kuuluva Kahden Miehen Galaksi ja sensaatiomaisesti kotimaista hiphopia big bandin juurevaan swingiin yhdistelevä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Flow’n Tiivistämön ohjelman kuratoinut We Jazz on helsinkiläinen toimija, joka työskentelee monialaisesti kotimaisen jazzin parissa. We Jazzin tämänhetkisiin tuotantoihin kuuluu säännöllisten tapahtumien lisäksi mm. Live at We Jazz -videosarja, jossa kotimaiset jazz-yhtyeet vierailevat yhtiön Vallillassa sijaitsevalla toimistolla konsertoimassa.

Kymmenes Flow Festival järjestetään 7.–11. elokuuta Suvilahdessa.

www.flowfestival.com