Sony Jazzpalkinto 2004 Teemu Viinikaiselle

1212
lukukertaa
Teemu Viinikainen
Kuva: Pentti Niemi.
Teemu Viinikainen
Kuva: Pentti Niemi.

Kitaristi Teemu Viinikainen sai vuoden 2004 Sony Jazzpalkinnon Helsingin UMO Jazz House -klubilla 8.3.2004 järjestetyssä tilaisuudessa. Sony Electronics Finlandin ja Suomen Jazzliiton nuoren muusikon tunnustuspalkinto annettiin nyt toisen kerran.

Palkinto käsittää 5000 euroa ja lukuisia esiintymistilaisuuksia, muun muassa Jazzliiton konserttikiertueen syksyllä 2004. Palkinto myönnetään jo kokemusta ja kannuksia hankkineelle, mutta vielä suurelle yleisölle tuntemattomalle jazzmuusikolle. Palkinto jaetaan vuosittain. Viime vuonna sen sai laulaja Johanna Iivanainen.

Raadin perustelujen mukaan ”Teemu Viinikainen on nuori, kansainvälisestikin mitattuna korkeatasoinen jazzkitaristi, jonka vapautunut ilmaisu kantaa kuuntelevasta herkkyydestä ilmiömäiseen tekniseen taituruuteen.”

Raadin puheenjohtajana toiminut Sony Finlandin toimitus- johtaja Jouko Paananen kertoo raadin työn olleen tänäkin vuonna positiivisella tavalla vaikea sen vuoksi, että Suomesta löytyy nykyään niin paljon hyviä soittajia: ”Raati teki kuitenkin työnsä hyvällä mielellä, koska ensimmäinen, Johanna Iivanaisen saama Sony Jazzpalkinto on kuluneen vuodan aikana merkinnyt juuri sitä mitä alun pitäen halusimmekin: se on auttanut palkittua muusikkoa urallaan eteenpäin ja nostanut omalta osaltaan kunnianhimoisen elävän musiikin arvostusta.”

28-vuotias Teemu Viinikainen opiskelee viimeistä vuottaan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla. Hän aloitti määrätietoisen kitaran opiskelun jo peruskoulun ala-asteella Hankasalmella, meni ylioppilastutkinnon jälkeen Oriveden opiston musiikkilinjalle, jatkoi sieltä edelleen Pop & Jazz Konservatorioon Helsinkiin ja vihdoin Sibelius-Akatemiaan. Teemulla on takanaan runsaasti julkisia esiintymisiä eri kokoonpanoissa ja useilla albumeilla. Soittamisen ohella hän opettaa kitaransoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Palkinnon saajan valitsi raati, johon kuuluivat taiteilija Anna-Mari Kähärä, rehtori Janne Murto Pop & Jazz Konservatoriosta, toiminnanjohtaja Maiju Varilo Suomen Jazzliitosta sekä tuotepäällikkö Harri Lepo ja toimitusjohtaja Jouko Paananen Sony Finlandista.

CURRICULUM VITAE

Teemu Viinikainen, s. 1975 Hankasalmella

Opinnot: Pop & Jazz Konservatorio Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osasto

Työ: Kitaransoiton opettaja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla viimeiset kolme vuotta

Levytykset:
U-Street All Stars: – Helsinki Sessions – Bowling
Sarpila/Pyysalo: New Moods,New Sounds
Andre Sumelius Lift: Kaira
Johanna Iivanainen ja Eero Koivistoisen yhtye: Suomalainen

Bändit: U-Street All Stars, Perko-Pyysalo-Viinikainen, Jukka Perko Viisikko, Andre Sumelius Lift, Joonatan Rautio Presence, Mikko Hassinen Muuntaja, The Bronson, Jukkis Uotila Hunting Heads, Eero Koivistoinen Quartet/Quintet, UMO, Lasse Lindgren Brotherhood sekä Teemu Viinikainen Trio

Esiintymiset: mm. seuraavien muusikoiden kanssa: Randy Brecker, Dave Liebman, Wayne Krantz, Jim Beard, Tim Hagans

Palkinnot: Vuoden kitaristi (Jazzrytmit 2002 & 2003), Getzon bändikilpailun voitto (U-Street All Stars, 2001), Kritiikin Kannus (U-Street All Stars, 2003), Jazz-Emma (Andre Sumelius Lift: Kaira, 2003), Hankasalmen Kulttuuripalkinto (2003), Sony Jazzpalkinto 2004

Sony Finland

Sony Electronics Finland tuo maahan ja markkinoi kuluttaja- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja elektroniikkatuotteita. Yrityksen liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa, ja se työllistää 50 henkilöä. Sony on kuluttajaelektroniikan markkinajohtaja Suomessa, markkinaosuus audio-videotuotteissa on noin 28 prosenttia.

Suomen Jazzliitto

Vuonna 1966 perustettu suomalaisen jazzin katto-organisaatio Suomen Jazzliitto ry edistää jazzmusiikillista kulttuuria ja toimii jazzin edunvalvojana Suomessa. Jazzliitto toimii myös suomalaisten jazzin harrastajien ja jazzmuusikkojen yhteiselimenä.