Seppo Kantonen Trio Kotkan Kairossa: kehotuksia ja mietiskelyä!

388
lukukertaa
Seppo Kantonen. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Seppo Kantonen toi trionsa Vapaat äänet -kiertueella Kotkan Kairoon. Seppo on käynyt kotkalaisille soittamassa useamman kerran. Musiikkia monipuolisesti koko uransa soittanut Seppo on nyt vihdoin keskittymässä sävellystyöhön, josta hän haaveili jo Sibelius-Akatemian aikana.
– Mielenkiitoisia soittotilaisuuksia tuli Helsingissä jo lukioaikana ja se on kantanut ja vienyt mennessään koko uran. Juuri 60 vuoden rajapyykillä on ollut hyvä pysähtyä miettimään mitä olisi kiva tehdä aikuisena. Vähemmälle jäänyt säveltäminen on nyt mukavana haasteena. Vihdoinkin pääsen tähän keskittymään.
Saarijärven Pylkönmäeltä ponnistanut Seppo on saanut musiikkikärpäsen pureman kotona. Piano oli opettajaperheessä myös lasten käytössä ja naapurikunnan kanttori antoi musiikin alkuopetusta ja innostusta kosketinsoittimiin.
Teini-iän kohdalla oli valittava opiskelupaikkaa itselleen. Pienen sattuman kautta hänen tätinsä huikkasi että Helsingissäkin olisi musiikkipainotteinen lukio tarjolla. Sinne! Päätös oli kerralla valmis. Sisäänpääsy onnistui. Helsinki oli upea paikka oppia ja verkostoitua maan huippumuusikoiden kanssa. Jos joku nimi pitäisi mainita se olisi Otto Donner. Hän luotti nuoreen soittajaan ja tarjosi mahdollisuuksia bändisoittamiseen kovassa seurassa. Itsetuntokin tuli tällä tavoin ruokittua kuntoon. Sibelius-Akatemiasta oli hyvä siirtyä
työelämään, kun integroituminen tapahtui lähes huomaamatta.
Toisaalta ei Keski-Suomea ole unohdettu. Siellä on vielä Sepon sukulaisia ja mukava lomanviettopiste. Ja mistäpä on parempi singahdella keikoille kuin keskeltä Suomea.
Kotkan konsertin aluksi Ranskan lahja Suomen jazzgenrelle. Charles Gil avasi yleisölle Vapaat äänet -konseptia ja Seppo Kantosen trion kiertueohjelmaa. Kiertue alkaa olla jo loppupuolella ja se päättyy Saarijärvelle Sepon kotikonnuille helmikuussa. Monsieur Gil on ehtinyt manageroimaan useita bändejä ja kiertueita sekä luonut jazzyhteyden Ranskan ja Suomen välille.
Seppo Kantonen Trion kokoonpanossa soittavat Sepon lisäksi rumpali Markku Ounaskari ja basisti  Antti Lötjönen. Markku Ounaskari on kymmenisen vuotta sitten Yrjö-palkittu puurtaja. ja Antti Lötjönen on monen kokoonpanon luottobasisti, joten Seppo on saanut kasaan varsin taitavan kokoonpanon. Markku Ounaskarin upea ja ennenkaikkea dynaaminen soittaminen pääsee esiin Sepon sävellyksien myötä. Välillä herkkää ja hiljaista aasialaistyylistä korkeaäänistä kellojen kuisketta ja seuraavaksi voimakasta voimakapulointia ja pauketta. Sointi Markun rumpusetistä on monipuolinen, vahva ja tarvittaessa herkkä. Antti pitää rytmipuolen kasassa. Yhteissoitto onnistuu.
Seppo avasi hieman mystiikkaan vivahtavaa säveltuotantoaan. Hän puhui kehotuksista, mutta ei selittänyt asioita mitenkään loppun asti. Tämä jäi mietityttämään kuulijaa. Musiikki avasi keskittyneelle yleisölle uusia ovia pään sisällä.
Vapaat äänet, vapaa tahto, kehotukset. Sepon mietiskelevä ja joskus viipyilevä soittotapa loi eräänlaisen taikapiirin Kairon saliin. Yleisö oli erittäin vastaanottavainen tälle musiikille. Joskus klubi-illassa on liikettä salissa, mutta nyt ei, silmiä oli kiinni yleisöllä, ei unesta vaan ajatuksista.
Konsertin jälkeen paikalle jääneet keskustelivat vielä siitä miten jazzyleisöä voisi hankkia lisää nuoremmasta väestä. Nyt tilanne on vielä hyvä, koska harmaapäinen yleisö jaksaa vielä tulla paikalle, mutta mikä on tilanne kahdenkymmenen vuoden päästä. Toisaalta nuoria konservatorion oppilaita on usein paikalla kun hedän oma sukupolvensa pääsee lavalle esiintymän esimerkiksi jameissa.

Seppo Kantonen Trio
East Coast Jazz Club
Ravintola Kairo 29.1.2024
Seppo Kantonen – piano
Antti Lötjönen – basso
Markku Ounaskari – rummut

Antti Lötjönen.
Markku Ounaskari.
Seppo Kantonen Trio.