Salesvuo Syncopation Kairossa: omia sävellyksiä ja covereita omalla tyylillä

456
lukukertaa
Tomi Salesvuo. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Tomi Salesvuon johtama Salesvuo Suncopation on päättänyt lähteä kymmenen keikkaa kattavalle kevätkiertueelle. Keikkaputken alkupäässä Suomijazz pääsi kuulemaan tätä akustiseen jazziin luottavaa bändiä Ravintola Kairoon Kotkassa. Mukavan kiireetön tunnelma ennen keikkaa antoi aikaa pienelle juttutuokiolle.

Lappeenrannasta lähtöisin oleva Tomi kyllä tunsi soittopaikan entuudestaan ja oli selvästi innoissaan mahdollisuudesta tuoda bändi tänne näiden vanhojen seinien sisälle. Salesvuo Syncopation bändi on alkanut jalostua jo soittajien Sibelius-Akatemia-aikana. Tuttujen kavereiden kesken oli helppo aloittaa yhteistyö. Mutta vasta 2019 Taiteiden yön aikaan nykyinen kokoonpano ja tyyli generoitui. Koronasotkut tietenkin häiritsivät esiintymisiä ja yhteistyötä.

– Nyt kun levy on ulkona ja päästy kiertämään, alkaa tuntua todella luontevalta tämä koko bänditouhu, toteaa Tomi.

Mutta ennen Sibelius-Akatemiaa ja tätä bändiä oli ehtinyt tapahtua jo paljon. Tomi on saanut muusikkouden verenperintönä kotoa. Isä oli muusikko. Musiikkiopintojen aikana hän pääsi soittamaan Lappeenrannan Big Band kuvioihin. Sieltä jazzkipinä syttyi.

– Olli Spännäri oli innostava kaveri Lpr Big bandin piirissä. Hän kannusti, neuvoi, opasti ja luotti nuoriin soittajiin. Tavallaan hän toimi myös ammatinvalinnan ohjaajana siinä ohessa. Idea Sibelius-Akatemiaan hakeutumisesta tuli hänen kauttaan. Ikuisesti kiitollinen!

Nyt Tomi jakaa vuorostaan oppejaan eri oppilaitoksissa ja myös kansainvälisesti erilaisissa opettajanvaihtohankkeissa. Oikeastaan koko bändi on hyvin pedagogivetoinen. Mikko Helevä, suomalaisen urkujazzin uranuurtaja, on tietysti käsite suomalaisessa jazzissa. Hän opettaa Sibelius Akatemiassa ja vetää erilaisia opiskelijaseminaareja. Big Brother ja  The Bronson ovat Mikon takavuosien bändejä, alan harrastajille kovinkin tuttuja.

Saksofonia bändissä soittaa Petri ”Pope” Puolitaival. Mikon ohella hän on alunperin Oulussa musiikkioppinsa saanut. Popen bänditaustaa olisi turhauttavaa kirjoittaa tähän artikkeliin. Rivit loppuisivat.  Vantaan musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa saa opetusta hänen opastuksellaan. Popen bebop-tausta tuo hienosti vanhaa perinnetietoisuutta bändin soundiin.

Salesvuo Syncotationin soitossa ei ole kysymys soittotaidon puutteesta, sitä ei em. meriiteillä tule edes ajatelleeksi. Keskustelu rönsyilee aiheesta toiseen, mutta yksi keskeinen heitto jää ilmaan. ”Soittokemia”. Tomi mainitsee juuri tärkeän pointin siitä, että vaikka soittokaverit olisivat kuinka taitavia virtuooseja, ei musiikki ja soitto lähde lentoon näin pienellä porukalla, elleivät jäsenten kemiat kohtaa. Tässä on juuri se kemiallinen liima ja katalyytti, mikä saa meidät viihtymään ja soittamaan yhdessä. Bändin set up lavalla korostaa tätä puolta. Urkuri Mikko, rumpali Tomi ja fonisti  Pope muodostavat kolmion, jossa kaikilla on suora näköyhteys kollegaan. Tästä syntyy pilkuntarkka ajoitus ja soolot irtoavat hienosti lennosta. Jokainen saa tilaa juuri sopivasti. Mikko hoitaa bassokuvit urun jalkiolla, joten trio on jotenkin itseään suuremman oloinen kokoonpano. Soittajilla ei ole pidäkkeitä tai jarruja, jotka hillitsisivät soittoa liikaa. Iän myötä itsetunto on asettunut kohdalleen.

Tomi kertoi olevansa erittäin tyytyväinen kokonaisvaltaiseen muusikkouteensa. Tuottamista, säveltämistä, opettamista, kansainvälisyyttä ja ennen kaikkea soittamista, esittämistä.

Yleisö otti helmikuun harmaassa säässä musiikin innostuneesti vastaan. Lähes kaikki sävellykset ovat Tomin omia teoksia. Muutama mielenkiintoinen cover-esityskin kuultiin. Tomi kertoi juuri siitä, että he eivät ole lähteneet hakemaan amerikkalaisista standardeista varioitavaa. Suomestakin löytyy tulkittavaa. Tahroja paperilla, Villejä lupiineja ja Toiset meistä saivat omat tulkinnat.

Konsertin ohjelmisto noudatti pitkälti Complete Loft Sessions -levyn sisältöä. Levyä on saatavissa myös perinteisenä LP-versiona  CD-version lisäksi. Molempi parempi. Soittajien tunnettavuus varmaan tuo kiertueella ekstrakuulijoita. Kaikki ovat soittaneet tahoillaan myös muuta musiikkia kuin jazzia, joten varmaan genren ulkopuoleltakin kiinnostusta löytyy bändiä kohtaan.

East Coast Jazz Club
Ravintola Kairo Kotka 5.2.2024
Salesvuo Syncopation
Tomi Salesvuo, d
Mikko Helevä, org
Petri ”Pope” Puolitaival, sax

Mikko Helevä.
Pope Puolitaival.
Salesvuo Syncopation.
Kairon lavalla.