Kuulautta ja soivaa rytmiikkaa: Juho Peltoniemi trio feat. Martti Vesala Ravintola Kairossa

394
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Kotka Jazz on koonnut mielenkiintoisen ohjelman talvisesongilleen. Lavalle on astellut useita jazzin ikiaikaisia peruskokoonpanoja pohjalta piano, basso ja rummut.

Kaiken nähnyt kyynistynyt peruskriitkko voi pitää tätä jo aikansa eläneenä tapana tuoda jazzia esille. Mutta kannattaa muistaa että yleisö ei välttämättä ole vielä kyllästynyt tai jopa kokee ko. peruskokoonpanon turvalliseksi tavaksi kuunnella jazzia. Tietää mitä odottaa ja yllättyy positiivisesti uusista pienistäkin uutuusmausteista. Vertailukohtia on Kairon lavalle noussut nyt useita. Mainio tilaisuus tehdä vertailuja ja oppia uutta.

Juho Peltoniemen triossa soittavat Aleksis Liukko piano, Oskari Siirtola basso ja Juho rummuissa. Trioa on vahvistettu Martti Vesalan trumpetilla. Aleksis Liukkohan oli lokakuussa omalla triollaan samalla lavalla, joten mielenkiinto oli suurta. Juho
Peltoniemi oli säveltänyt kaikki esitetyn materiaalin. Konsertin alkupuoli seuraili vuosi sitten ilmestyneen Dust Dancing levyn aarteistoa.

Konsertin toisella puoliskolla oli uudempaa vielä julkaisematonta sävellystyötä. Olipa joukossa kantaesityskin. Martti Vesala astui muutaman aloituskappaleen jälkeen soittamaan sävellyksen Form. Lavalle tuli sähköä tumpetin jatkoksi. Soundi modernisoitui. November, Breeze ja Avanto kertovat paljon mielikuvatasolla musiikista ja sen tunnelmista.

Juho kertoili ennen konserttia mielellään ajatuksistaan levyn ja illan musiikin suhteen. Juhon kiinnostus etenkin skandinaavista jazzperinnettä kohtaan on ilmeistä. Tieynlainen alakulo, harmaiden aamujen ja tihkusateisten iltojen tunnelma välittyy musiikin kautta. Juho on rumpalina herkemmästä päästä. Vanhalle musiikin harrastajalle tulee mieleen Ronnie Österbergin rumputyöskentely. Herkkä kosketus niin että kalvo soi enemmän, ei
niinkään pauku. Tyylikysymys. Molempi parempi.

Avanto-sävellyksestä keskusteltiin enemmän. Omakohtainen avaintouintikokemus eräänä aamuna oli virkistänyt ja voimaannuttanut niin että Juho inspiroitui samantien pianon ääreen merkitsemään tuntemukset soinnuiksi, säveliksi, rytmiksi ja melodiaksi. ”Biisi kirjoitti itsensä”, totesi Juho oivasti. Itsessään sanasta avanto löytyy runoa. Tämä tarina avaa juuri tuota pohjoisen jazzin tunnelmavyyhtiä, minkä takana hän on.  Name dropping -osastoa ei nyt varmaan ole syytä kerrata. Juho kuitenkin mainitsee etenkin
ruotsalaisia ja norjalaisia säveltäjä- ja esittäjänimiä, jotka ovat tehneet vaikutuksen. Free-puolelta tulee esiin Trygve Seim ja tottakai Jan Garbarek. Trion pianisti Aleksis on hakenut maisterioppinsa Göteborgista, joten ei varmaan ole sattuma että hän on bändissä mukana.

Juho itse on Helsingin Arabian seudun kasvatteja. Stadia/Metropolia ovat olleet hänen opinahjojaan. Alunperin Kokkolasta pääkaupunkiseudulle muuttanut Juho on asunut jo useita vuosia Porvoossa. Kokkolan konservatoriosta alkanut ura jatkuu siis Porvoossa. Hän opettaa vuorostaan musiikka ja näin siirtää tietotaitoa paikkakunnan nuorille muusikkoaluille. Juho pitää Porvoota mukavana kaupunkina ammattinsakin vuoksi. Thomas Törnroos ja Jorma Mikkeli ovat paikkakunnalla hyviä kollegoja ja tukihenkilöitä. Porvoon naapurikaupungin Loviisan Saltfest on pantu ilolla merkille. Thomas on hyvä moottori järjestämään tapahtumia ja lisäämään jazzväen yhteisöllisyyttä.

Uudet sävellykset antavat viitteitä siitä että uutta levytuotantoakin on varmaan tulossa. Sitä salillinen kuuntelijoita jäi odottamaan.

Juho Peltoniemi trio feat. Martti Vesala
19.2.2024 East Coast Jazz Club, Ravintola Kairo, Kotka
Juho Peltoniemi, rummut
Aleksis Liukko, piano
Oskari Siirtola, basso
Martti Vesala, trumpetti

Martti Vesala.
Aleksis Liukko.
Oskari Siirtola.
Juho Peltoniemi.