Lahden pojat reissussa

1819
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Lahtelainen Etelärinteen pojat on eräällä tavalla Lahti Jazz yhdistyksen houseband. Lahden jazz yhdistyksen aktiiveja on bändin jäseninä. Lahdesta Anttilanmäeltä alkunsa 2016 saanut swingjazzband on oikeastaan naapurin miesten kokoonpano, kertoo laulusolisti Antti Reponen.

Ensimmäiset kokoonpanon esiintymiset liittyvät teatteriesitykseen tehtyyn 50-lukulaiseen musiikkiin ja esiintymiseen. Tämä oli se liima, joka saa yhtyeen pysymään kasassa naapuruuden ohessa. Teatteriesitysten jälkeen yhtye on harjoitellut 1930-60 lukujen jazzstandardeja omin maustein. Voiko olla olemassa jazz-bilebändiä? Kyllä voi, tässä on sellainen hyvänmielen kokoonpano, joka saa swingsukat ja nylonit pyörimään tanssijalkaisen jazzväen jaloissa. Esiintymisiä on kertynyt ympäri Suomea, jopa maamme rajojen ulkopuolelle.

Anttilanmäen crooner Antti Reponen osaa jutustella ja maustaa esityksiä pilke silmäkulmassa ja voittaa yleisön sympatiat. Vaikka ääni ei ole vielä kypsynyt Dean Martinin tai Frank Sinatran sfääreihin, tunnetta on kuitenkin sopivasti esityksessä mukana. Ehkä terveellisempää onkin olla kypsyttelmättä ääntä ainakaan alkon voimalla Amerikan esikuvien tyyliin. Bändi ei ole mikään bigband, mutta mukavilla sovituksilla ja vaihtuvilla sooloilla mielenkiintoa saatiin pidettyä yllä. Joskus hieman tasapaksun soundin sekaan teki terää rumpali Mikko Peltoniemen terävä rymistely.  Yllätyksellisyys on voimaa.

Ohjelmistossa oli hienosti otettu mukaan myös Bo Kaspers yhtyeen tuotantoa ja vieläpä toisella kotimaisella esitettynä. Osoittaa hienoa, laaja-alaista genren tutkimista ja hallitsemista, samoin muutamat kansalliset trad. kappaleet osuivat yleisöön kuin amorin nuolet.

Kotkalaisen yleisön joukossa saattoi olla muutamia, jotka olivat kuuntelemassa jazzia jo legendaarisessa ravintola Fenniassa 50-luvulla. Etenkin tämän vanhimman kuuntelijasegmentin myönteisen hyrinän ymmärsi. Mainittiinpa myös elokuva Keisarikunta tässä yhteydessä.

Akustisten instrumenttien toisintaminen isoon saliin ei aina ole ongelmatonta. Kairossa tämä onnistui mainiosti. Taitava miksaaja malttoi pitää äänen volyymin kurissa ja hyvin tasapainoisena, joten sointi oli miellyttävä. Kairon salia käytetään myös teatterisalina, joten akustiikaan on myös jouduttu panostamaan.

KotkaJazz voi taas paukutella henkseleitään tyytyväisenä, ravintola Kairon uusi krouvari on ottanut myönteisen kannan KotkaJazzin maanatai klubien järjestämiseen. Onko koronan jälkeen elämää? Kyllä on, sen todistivat jälleen yleisö ja Etelärinteen pojat.

Etelärinteen Pojat
Ravintola Kairo, Kotka, 6.3.2023
Antti Reponen – laulu
Tuisku Marttinen – piano/harmonikkaJussi Laherto – kontrabassoIlppo Eresmaa – kitaraPekka Rekula – saksofoni
Mikko Peltoniemi – rummut

KotkaJazz kevään ohjelmistoa