Jyväskylän jazzviikonloppu maistui festarilta

1259
lukukertaa
Elena Mindru ja Tuomas J. Turunen. Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Kahden päivän aikana Jyväskylässä oli koettavana kolme erillistä konserttia ja yhteensä neljä jazzyhtyettä. Siitä sopi itse kunkin rakentaa minifestari, ja jos moinen jäi tekemättä, olisi kannattanut!

Perjantai-illan mainiosta Monk-konsertista on näillä palstoilla jo kirjoiteltu (erillinen stoori luettavissa täällä), joten tässä keskitytään sunnuntaipäivään.

Jazz Jkl -klubisarjassa koettiin poikkeuksellinen kahden yhtyeen konsertti kun sunnuntai-iltapäivänä Popparissa soittivat Olli Hirvonen New Helsinki ja Joona Toivanen Trio. Tällä kertaa energinen ja isoa ääntä pitävä yhtye oli ensimmäisenä, ja herkkä ja askeettinen ryhmä toisena. Ikään kuin väärinpäin siis, mutta selityksenä lienee Toivasen yhtyeen saapuminen saman päivän aikana kaukaa pohjoisesta Kaamos Jazzeilta.

Hirvosen bändi toi nimestään huolimatta nimenomaan New Yorkin päivän soundia maistiaisiksi Suomeenkin. Taustalla soitti akustinen pianotrio, mutta kitaristin oma ote oli niin sähköinen ja energinen, että yhtyekokonaisuuden voi huoletta luokittaa fuusiojazzin puolelle. Ja hyvin virkistävästi ajoittain mentiin kitaran viemänä myös vahvasti progen alueelle, eikä Hirvosen americanatunnelmointi Bill Frisellin ollut sekään yhtään hassumpaa. Pidin kovasti Hirvosen tuimasta soundista ja tyylistä ylipäätään, oli särmää ja venyttelyjä, soitossa oli ärhäkkä draivi päällä koko ajan, ja mikä tärkeintä, polveilevissa improvisaatioissa oli kosolti musiikillista luovuutta ja kekseliäisyyttä. Hirvonen totisesti näytti miksi hänet oli valittu Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi vuonna 2011, ja millä eväillä irtosi voitto Montreux Jazz Electric Guitar -kilpailussa vuonna 2016.

Toivasen trion suhteen ainakin minulla oli ongelma. Se illan kolmas bändi oli näet kohtsiltään aloittamassa Siltasalissa, eli Jyväskylän Big Bandin levynjulkaisukonsertti painoi päälle. Kelloa piti vilkuilla vähän väliä, joten siihen tunnelmaan Toivasen trion minimalistinen nykytyyli kävi mahdollisimman huonosti. Biiseissä tapahtui vähän ja ennen kaikkea hitaasti. Tapani Toivanen saattoi soittaa pitkään yhtä sointua tai peräti yhtä säveltä, ja muutoin soittonsa oli enimmäkseen suppealla alueella liikkuvia riffejä. Yllättävän riffipainotteiseksi on käynyt myös Joona Toivasen soitto tässä yhteydessä, ja näiden riffien muuntuminen kävi minimalismin ihanteiden mukaisesti vähän kerrallaan. Olavi Louhivuori yritti rummuillaan pitää hommaa elossa, ja kävi vilkkaudellaan välillä jo vastakohtaiseksi Toivasiin nähden. Otollisemmissa olosuhteissa trion vaikutelma olisi saattanut olla vallan toinen, hypnoottinenkin, mutta nyt kävi näin: vähäeleisyys ja askeettisuus ei saanut keskittymään ja vaipumaan haluttuun tunnelmaan, vaan tuli tunne, että puhteelta olisi oikeasti ollut lupa odottaa enemmän.

Jyväskylä Big Band soitti Siltasalissa odotetun levynjulkaisukonserttinsa yhdessä laulaja Elena Mindrun ja pianisti Tuomas J. Turusen kanssa. Pariskunta on myös säveltänyt kaikki levyllä kuultavat kappaleet. Konsertissa tuli materiaalitukea pasunisti Jussi Kososelta ja Policelta/Stingiltä, kummaltakin yhden teoksen verran. Folkloric moods on levyn nimi, ja kantavana teemana on ollut suomalaisuuden ja romanialaisuuden kohtaaminen bigband-musiikissa. Kumpikin säveltäjä on kiinnostunut ilmentämään sekä itsensä että puolisonsa synnyinmaan musiikkiperimää musiikissaan, joten kokonaisuudesta on kasvanut värikäs ja uhkea. Iskevimmillään yhteistyö oli Mindrun Evening in Romania -teoksessa, jonka vaihteleva rytmiikka ja värikkäänä polveillut melodiikka olivat täysin vastustamattomia. Mindrun lavasäteily kantoi vaivatta konseertin mitan, lukuisat sanattomat improvisaatiot olivat upean musikaalisia. Illan toinen keskeissolisti oli tietysti Turunen, joka oli yhtä lailla lennokkaassa vireessä. Big bandin soittajistosta kunnostautui iso joukko myös solistisissa tehtävissä, ja orkesterin yhteissoitto oli todella vakuuttavaa, milloin herkillä nyansseilla leikittelevää, milloin voimallisesti svengaavaa. Kaikesta kuuli että orkesteri oli kapellimestari Ilkka Mäkitalon johdolla valmistautunut tähän projektiin aivan erityisellä huolella. Samalla lähtökohdat orkesterin 50-vuotisjuhlille ensi vuonna ovat mitä parhaimmat.

Jazz Jkl Live: Joona Toivanen Trio + Olli Hirvonen New Helsinki Ravintola Popparissa 24.11. klo 15.

Olli Hirvonen New Helsinki
Olli Hirvonen – kitara
Luke Marantz (USA) – piano
Marty Kenney (USA) – basso
Nathan Ellman-Bell (USA) – rummut

Joona Toivanen Trio
Joona Toivanen – piano
Tapani Toivanen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Jyväskylä Big Band feat. Elena Mîndru & Tuomas J. Turunen: levynjulkaisukonsertti Siltasalissa 24.11. klo 18.

Ilkka Mäkitalo, kapellimestari
Elena Mîndru, laulu
Tuomas J. Turunen, piano
Jyväskylä Big Band

Joona Toivanen Trio.
Olli Hirvonen New Helsinki.