Vahvoja taimia

1516
lukukertaa
Taimi Sextet
Kuva: Matias Mäkitalo.

Debyyttikeikkansa juhannusviikolla heittänyt Taimi Sekstetti on tuore osoitus siitä, mitä saadaan, kun yhdistetään lahjakkaat nuoret muusikot, tasokas koulutus ja kunnolliset esiintymismahdollisuudet.

Jyväskylän ravintola Poppari on kohta parinkymmenen vuoden ajan tarjonnut areenan uransa alussa oleville muusikoille. Tällä maineikkaalla lavalla ilmaisuaan ovat hioneet muiden muassa Olavi ja Jorma Kalevi Louhivuori ja Joona Toivanen. Tiivis yhteistyö paikallisen muusikkokoulutuksen kanssa on tuonut uudet lupaukset työpajojen, tutkintokonserttien ja jamien merkeissä esiintymään elävälle yleisölle. Soittajat ovat löytäneet luontevasti toisensa ja hienoja kokoonpanoja on vuosien varrella kuultu useita.

Taimi Sekstetin juuret ovat tässä maaperässä. Nämä Jyväskylän ammattiopistossa opiskelevat ja jo sieltä valmistuneet muusikot ovat aiemmin esittäytyneet paikallisille kuulijoille mm. vaihtoehtoista poppia ja jazzia esittävissä Bluet- ja Hava-yhtyeissä sekä monissa rock-viritteisemmissä kokoonpanoissa. Taimi Sekstetin muodostavat Antti Hevosmaa (trumpetti), Kalle Keränen (saksofoni), Samuli Erkkilä (kitara), Hilkka Louhivuori (piano), Miikka Mäkitalo (kontrabasso) ja Ilkka Oksanen (rummut).

Kesäisellä esikoiskeikalla soivat pääosin uudehkot sävellykset – kolme omaa, kolme lainattua – sekä yksi standardi. Illan aloitti Samuli Erkkilän Wave, joka aaltoili sävykkäästi ja viritti tunnelman, josta oli saumaton siirtymä seuraaviin, New Orleansin trumpettitaituri Christian Scottin ohjelmistosta tuttuihin kappaleisiin. Ensimmäisenä niistä kuultiin Thom Yorke -originaali The Eraser, joka kohosi kuulaana ja Scottin versiolle uskollisena, ja sen perään kelpo tulkinta biisistä The 9.

Trumpetisti Antti Hevosmaa on väläytellyt improvisointikykyään jo Virta-yhtyeessä. Hän pursuaa energiaa ja hakee vaihtelevia sävyjä soittimestaan. Liikkumavaraa onkin tämän kuopiolaisen soitossa herkistä kuiskauksista pyrskähdyksiin. Monipuolisen materiaalin maltillinen tutkailu tukee oman äänen vahvistumista tästä eteenpäin. Scott-kappaleiden jälkeen kuultiin Hevosmaan kiintoisa sävellys A Story To Tell, jonka kaunis melodia jäi mieleen. Illan standardi oli valittu ehkä odotetustikin Miles Davisilta. Nardis taittui yhtyeeltä mallikkaasti.

Saksofonisti Kalle Keräsen ote musiikkiin on hallittu, tasapainoinen ja lämmin. Varsinaisen setin päättänyt jäntevä The Fish on Keräsen sävelkynästä ja toimi oivallisesti. Sekstetin puhaltajat pelasivat mukavasti yhteen. Jyväskylä Big Band onkin saanut Hevosmaasta, Keräsestä sekä rumpali Oksasesta erinomaista vahvistusta ja tarjoaa lisää arvokasta soittokokemusta.

Popparin vuoden 2010 tulokkaaksi ja muusikoksi valittu kitaristi Samuli Erkkilä on jo osoittanut hallitsevansa tyylien kirjoa esiintymisissään mm. Marian Petrescun ja laulaja Siiri Kankaan kanssa. Hän tavoittaa hienovaraisesti paitsi perinteisen jazzilmaisun myös fuusion, rockin ja popin sumuisemmat ja surisevammat puolet. Vaivattoman oloista soittoa oli ilo kuunnella.

Pianisti Hilkka Louhivuori kuunteli yhtyettä tarkalla korvalla ja fraseerasi raikkaasti sinisävelin. Kokemuksen karttuessa tältä tyylitajuiselta soittajalta saadaan varmasti kuulla rohkeampaa tilanottoa ja toivottavasti myös tuntumaa hänen laulunlahjoihinsa, joihin nyt tuli vain Hevosmaan sanallinen viittaus. Basisti Miikka Mäkitalo seurasi varmaotteisesti hip hop -rumpaliksikin mainitun äänekoskelaisen Ilkka Oksasen letkeää soittoa. Rytmisektio keskittyi tällä kertaa ennen kaikkea rakentamaan sekstetin soundin perustaa, vaikka taidollisesti varaa olisi suuntautua enemmän ulospäin. Lisää dynamiikkaa ja sävyjä nousee esiin yhtyeen tiivistymisen myötä.

Taimi Sekstetti suuntaa avoimin mielin eteenpäin ja ennakkoluulottomasti se tarttui myös encoreksi valitsemaansa Christian Scottin kappaleeseen The Uprising. Nousevaa suuntaa voi hyvillä mielin ounastella näille todella lahjakkaille muusikoille.

Ravintola Poppari, Jyväskylä 22.6.2011
Antti Hevosmaa – trumpetti
Kalle Keränen – saksofoni
Samuli Erkkilä – kitara
Hilkka Louhivuori – piano
Miikka Mäkitalo – kontrabasso
Ilkka Oksanen – rummut